Bolące Kolana

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Roman 56
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie Biegacze!

Na szybko coś o sobie.Nazywam się Marcin i mam 15 lat.Na codzień (poniedziałek,środa, czasami czwartek ,piątek) trenuje kick boxing i boks.We wtorek biegam około 35-40min po asfalcie a w sobotę robię sprinty po "bieżni"(Takich piasek bardziej).Ale przejdźmy do sedna.Od jakiegoś czasu zaczęły boleć mnie kolana podczas biegu i uniemożliwiło mi to bieg .Biegam w butach puma faas 300 i chciałbym wiedzieć w czym mam biegać.Chciałbym dodać ,że biegam od około 8 miesięcy ale nie robiłem tego zbyt regularnie .
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolana to możesz mieć "zepsute" przez kickboxing albo boks. A bóle mogą akurat pojawiać się przy bieganiu.
Roman 56
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A i na dodatek pięć dni w tyg jeszcze codziennie rowerem po 20 km .A czy buty z lepszą amortyzacją coś zmienia?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rower jest zawsze dobry, bo nie obciąża stawów. To nie problem w amortyzacji. Na 40 minutowe bieganie nie potrzeba żadnych cud butów. Ból kolana to zbyt szerokie pojecie. Kolano składa się z tylu części, że co tu z za klawiatury zgadnąć? Najlepiej udać się do fachowców.
Roman 56
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No dobra dzięki .Kupię nowe buty i zobacze czy ból ustanie.
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

No przecież pisze ci bosak,że to nie buty są problemem.
Uważam,że możesz mieć złą technikę biegania.Fassy 300,sam mam takie,sa twarde.Słaba amortyzacja pod piętą,a ty pewnie uderzasz podczas biegu w pierwszej kolejności piętą,która nie amortyzuje.Amortyzację przejmują kolana i dlatego bolą.Zacznij od poprawy techniki,ląduj bliżej środka stopy,na całą stopę lub na śródstopie.Musisz wzmocnić(nauczyć stopy)aby robiły to do czego,min. zostały stworzone czyli do amortyzacji
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli już tak uparłeś się na tą amortyzację, to najpierw pobiegaj gdzieś po "miętkim". No przecież gdzieś znajdziesz kawałek parku, lasu, łąki... Wówczas ocenisz, czy to inne buty powinny być.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ