Artroskopia a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
catchmebrunette
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z góry przepraszam, jeśli taki temat juz był, ja go niestety nie znalazłam :(

Mam 15 lat i w połowie czerwca doznałam kontuzji kolana w wypadku rowerowym. Miałam rehabilitacje etc. i dopiero we wrześniu ortopeda skierował mnie na rezonans, którego wyniki wykazały problemy z łąkotką. Artroskopię będę miała robioną dopiero w grudniu, a chciałabym zacząć regularnie biegać w nowym roku i tu pojawia się pytanie: czy jest taka możliwość? Wszyscy mi mówią, że praktycznie każdy sport mogę sobie wybić z głowy. Sam ortopeda tego oficjalnie nie potwierdził, tylko coś wspomniał, że "narty i inne takie idą w niepamięć". Jednak ja w to troszkę nie wierzę, bo moja siostra ma zerwane więzadła i wciąż jest aktywna fizycznie :) A jeśli mi zszyją lub wytną te kawałki łąkotki, to czy jest możliwość powrotu do sportu? A szczególnie do biegania? I przede wszystkim - czy w pełni mogę odzyskać sprawność kolana?
PKO
aswalt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51.05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od konkretnego przypadku, ale na ogół można odzyskać sprawność kolana, niemal pełną. Narty rzeczywiście lepiej odpuścić, ale zapewne znajdą się też tacy, którzy stwierdzą, że szusują, nic im nie jest i to jedynie mit. Ja po artroskopii miałem 4-miesięczną przerwę od biegania.
Zdarzają się jednak także niezbyt fortunne przypadki i tak na przykład niektórzy mają niestabilne kolano. Przy dużej niestabilności bieganie jest bardzo uciążliwe. Mam wszakże nadzieję, że w Twoim przypadku skończy się dobrze :)
http://www.absurdum.pl - mój kawałek sieci

Waga: 125 --> 90
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

A komu powierzysz swoją łękotkę? Chyba nie ciaprakowi z NFZ, skąd jesteś?
catchmebrunette
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aswalt pisze:Wszystko zależy od konkretnego przypadku, ale na ogół można odzyskać sprawność kolana, niemal pełną. Narty rzeczywiście lepiej odpuścić, ale zapewne znajdą się też tacy, którzy stwierdzą, że szusują, nic im nie jest i to jedynie mit. Ja po artroskopii miałem 4-miesięczną przerwę od biegania.
Zdarzają się jednak także niezbyt fortunne przypadki i tak na przykład niektórzy mają niestabilne kolano. Przy dużej niestabilności bieganie jest bardzo uciążliwe. Mam wszakże nadzieję, że w Twoim przypadku skończy się dobrze :)
Dziękuję bardzo! :)
catchmebrunette
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:A komu powierzysz swoją łękotkę? Chyba nie ciaprakowi z NFZ, skąd jesteś?
Niestety NFZ, ale lekarz bardzo dobry! Akurat był "moim" ortopedą, do którego chodziłam z tą nogą i troszkę go poznałam, więc nie boję się powierzyć mu mojej łąkotki :) Jestem z Podkarpacia.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Życzę żebyś po operacji miała to samo zdanie.
Pozdrawiam.
catchmebrunette
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Życzę żebyś po operacji miała to samo zdanie.
Pozdrawiam.
Mam taką nadzieję, że nic nie zepsuje, bo wydaje się być bardzo dobrym lekarzem i niektórzy też go bardzo chwalą :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ