czy bieganie zakwasza organizm?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rumacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dowiedziałem się od lekarza ze bieganie zakwasza organizm. Jeżeli tak to co należy robić aby temu przeciwdziałać?
PKO
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie biegać
majeranek15
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58 min

Nieprzeczytany post

A co oznacza zakwasza, bo przyznam sie ze nie wiem
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobry kwasik jest dobry. Wiesz, że dałeś mocno po garach :spoczko:
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli biegasz na wysokich tempach nie jesteś w stanie temu zapobiegać, proces jest nieunikniony, co najwyżej możesz łagodzić skutki.

1. Po cieżkim treningu 2-3km truchtu na koniec.
2. Odpowiednia regeneracja (sen i zabiegi regenerujące)
3. Odpowiednia dieta bogata produkty o właściwościach alkalizujących:
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

NIe biegam na wysokich tempach. Zazwyczaj ok 9 km w godzinę.

Właśnie o łagodzenie skutków pytam.

Czy możesz rozszerzyć :
"Odpowiednia dieta bogata produkty o właściwościach alkalizujących"
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za linka. Od siebie dodam proszek alkala N, polecony przez lekarza.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że bieganie (szerzej: uprawianie sportu) zakwasza organizm.
Jeżeli lekarz poleciłby mi "proszek na odkwaszenie", zamiast porządnej diety, to by mi się od razu zapaliła lampka.
Obstawiam w ciemno, że dużo bardziej zakwasza np. jedzenie dużej ilości nabiału.
Również w ciemno obstawiłbym, że bieganie (szerzej: uprawianie sportu) robi więcej dobrego niż złego dla metabolizmu.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że bieganie (szerzej: uprawianie sportu) zakwasza organizm.
Jeżeli lekarz poleciłby mi "proszek na odkwaszenie", zamiast porządnej diety, to by mi się od razu zapaliła lampka.
Obstawiam w ciemno, że dużo bardziej zakwasza np. jedzenie dużej ilości nabiału.
Również w ciemno obstawiłbym, że bieganie (szerzej: uprawianie sportu) robi więcej dobrego niż złego dla metabolizmu.
Niektórzy ludzie mają skłonność do choroby zwanej kwasicą. Właśnie wysiłek fizyczny jakim jest m.in. bieganie może jej skutki potęgować. Czasami sama dieta nie wystaczy. Myśle, że zdrowej osobie proszków na zakwaszenie lekarz by nie zapisał.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

To zależy ile dostanie od firmy farmaceutycznej na promowanie produktu ;P
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:To zależy ile dostanie od firmy farmaceutycznej na promowanie produktu ;P
Ile to teraz można zarobić na zwykłym proszku do pieczenia :ble:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mam I nie miałem żadnego interesu w napisaniu o jakimś suplemecie diety. Nie napisałem również ani nie uważam , że proszek który mi został polecony przez lekarza załatwia całkowicie sprawę zakwaszenia.
Moja wiedza na temat zakwaszenia jest minimalna. Spotkałem się z tym po raz pierwszy stąd wątek na tym forum.

ps. "kolegom", którzy oceniają mnie przez pryzmat swojgo postępowania proponuję wydłużenie dziennego treningu o tyle żeby pomóc organizmowi w wypoceniu nagormadzonych frustracji.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rumacz pisze:
ps. "kolegom", którzy oceniają mnie przez pryzmat swojgo postępowania proponuję wydłużenie dziennego treningu o tyle żeby pomóc organizmowi w wypoceniu nagormadzonych frustracji.
a ludziska sie dziwą po co ja tak dużo biegam :ble:
Tak serio , to należy brać przykład z kulturystów. Oni pochłaniają wagony białka , całe worki koncentratów białkowych ale żeby nie doprowadzić do kwasicy pija dużo wody i co najważniejsze do każdego posiłku dokładają dużo warzyw gotowanych na parze.
Jedzmy warzywa!
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
rumacz pisze:
a ludziska sie dziwą po co ja tak dużo biegam :ble:
Tak serio , to należy brać przykład z kulturystów. Oni pochłaniają wagony białka , całe worki koncentratów białkowych ale żeby nie doprowadzić do kwasicy pija dużo wody i co najważniejsze do każdego posiłku dokładają dużo warzyw gotowanych na parze.
Jedzmy warzywa!
Woda przy diecie wysokobiałkowej ma jeszcze tą zaletę, że przepłukuje nerki i ja np. bardziej pod tym kontem pije ją w dużych ilościach.
Rumacz, chodzi o to że biegacze do każdego proszku zapisanego przez lekarza podchodzą na zasadzie, że to gówno i zbilansowana dieta załatwi sprawe, sam zresztą wychodzę z tego założenia. Z tym, że czasami jest to błędne myślenie, zdarzają się wyjatki które muszą mieć wsparcie farmakologiczne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ