Kręgosłup po pół roku biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
dzelek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tydzień temu w sobotę zrobiłem swój życiowy rekord odległości - przebiegłem 18km w ok 1h 40min. Po bieganiu czułem się świetnie, nic mnie nie bolało. Biegam regularnie od pół roku 3 razy w tygodniu 7-8 km. Ogólnie jestem zdrowy, nie mam żadnych problemów. Mam 27 lat, 171cm ważę 80kg (kiedyś ćwiczyłem ok 5 lat na siłowni)

Dwa dni później (w poniedziałek rano) wyszedłem do pracy i po 2 minutach drogi doznałem strasznego bólu kręgosłupa piersiowego, musiałem przykucnąć i nie byłem w stanie się wyprostować. Był to ból mięśnia, nie kości. Zrobiłem badania, prześwietlenie kręgosłupa - ortopeda nie stwierdził żadnych przesunięć czy urazów. Powiedział że bieganie (szczególnie po twardych nawierzchniach, a po takich biegam) jest nie najlepsze dla kręgosłupa, zalecił pływanie.

Czy mogę zacząć znowu biegać starając się wybierać drogi nie utwardzone (las, trawa)? Czy macie jakieś propozycje jak uniknąć podobnej kontuzji w przyszłości?
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

dzelek pisze:Tydzień temu w sobotę zrobiłem swój życiowy rekord odległości - przebiegłem 18km w ok 1h 40min. Po bieganiu czułem się świetnie, nic mnie nie bolało. Biegam regularnie od pół roku 3 razy w tygodniu 7-8 km. Ogólnie jestem zdrowy, nie mam żadnych problemów. Mam 27 lat, 171cm ważę 80kg (kiedyś ćwiczyłem ok 5 lat na siłowni)

Dwa dni później (w poniedziałek rano) wyszedłem do pracy i po 2 minutach drogi doznałem strasznego bólu kręgosłupa piersiowego, musiałem przykucnąć i nie byłem w stanie się wyprostować. Był to ból mięśnia, nie kości. Zrobiłem badania, prześwietlenie kręgosłupa - ortopeda nie stwierdził żadnych przesunięć czy urazów. Powiedział że bieganie (szczególnie po twardych nawierzchniach, a po takich biegam) jest nie najlepsze dla kręgosłupa, zalecił pływanie.

Czy mogę zacząć znowu biegać starając się wybierać drogi nie utwardzone (las, trawa)? Czy macie jakieś propozycje jak uniknąć podobnej kontuzji w przyszłości?
Ja mam przepuklinę krążka m/k L5-S1 i biegam. Jak dłużej podyndam na nogach to się wkrada czasami jakaś mała rwa kulszowa.
Słuchaj tu nie ma jednej rady. Jedyne co jest ważne, to to co czujesz w danym momencie. Jeśli nie boli to możesz to robić. Boli przestać i robić to inaczej, albo co innego. Nie ma kategorycznych prawd, bo to jest nie możliwe, każdy uraz jest swoisty na swój sposób.
Pozdro!
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zwróć też uwagę na technikę biegania. Jeśli biegasz z pięty to mocno obijasz cały układ ruchu, od stóp i stawów skokowych poprzez kolana, miednicę, po kręgosłup. Problem z kręgosłupem może być końcową kostką efektu domina. I w tym sensie lekarz mówiący o szkodliwości biegania ma trochę racji. Ale nie znaczy to, że bieganie amatorskie (widzę, że nie przesadzasz z obciążeniami) jest a priori szkodliwe dla kręgosłupa.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzeba też pamiętać, że "bieganie" (dyscyplina) to nie tylko bieganie (ruch). Jeśli jeszcze tego nie robisz, dodaj do swoich treningów np. ćwiczenia stabilności ogólnej (klik), ćwiczenia na nogi (klik) i ćwiczenia ogólnorozwojowe (brzuszki, pompki, przysiady, itp.). Wzmacnianie różnych partii mięśni może zapobiec kontuzjom. Pamiętaj też o odpowiednim rozciąganiu.
Awatar użytkownika
Andrzej G
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I nie biegaj pochylony.
A może ból rzeczywiscie był pochodzenia mięśniowego (skurcz/kręcz)?
marxik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeżeli ortopeda rzeczywiście stwierdził, że nie ma zmian w kręgosłupie (u mnie nieststety są :-) ) to najprawdopodobniej nie do końca prawidłowo biegasz. Sugeruję rozgrzewkę przed bieganiem - również górnych partii mięśni - wymachy rąk, krążenia itp. Poza tym pamiętaj, aby w czasie biegu rozluźniać górną partię ciała. Często mamy tendencję do spinania się i po dłuższym biegu nagle bolą nas plecy, czy barki. Jeżeli tego typu objawy się będą pojawiać to albo warto sobie zrobić przerwę podczas treningu, albo w trakcie biegu się rozluźniać.
Zalecam też rozciąganie po treningu. Wiem, że często się nam nie chce, ale przeszedłem niedawno przez przepuklinę kręgosłupa i wiem że czysto profilaktycznie warto je stosować.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ