Komentarz do artykułu Trening w środowisku miejskim. Czy na pewno zdrowy?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

u nas się już do tego przyzwyczailiśmy..w sezonie grzewczym mamy gęściej, dodatkowe opory powietrza pozwalają efektywniej trenować..potem na wiosnę sa od razu lepsze rezultaty ..chociaż jak wyjadę np w góry to jakoś tak dziwnie luźno w gardle i płucach :hahaha:

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"Rozwiązaniem może być także ćwiczenie w godzinach o zmniejszonej intensywności ruchu na drogach"

zalecenia z krajów rozwiniętych niekoniecznie przystają do naszych warunków;

od paru lat przed wyjściem na truchcik śledzę dane z tej witryny:
http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/
jeśli nie działa, to prognozy:
http://www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-p ... lPM10.aspx
i wnioski mam cokolwiek inne (na 1. witrynie można sobie samemu sprawdzić dane dobowe wstecz):
w porze jesienno-zimowej najgorzej jest w nocy, kiedy ruch samochodowy jest minimalny,
natomiast wtedy rośnie niska emisja, a przy braku wiatru ochłodzenie powoduje osiadanie powietrza i wzrost stężenie wszelkiego paskudztwa;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja tam lubię trenować o świcie, kiedy ulice są zatłoczone, a ludzie cisną się w zatłoczonych autobusach i tramwajach podczas gdy ja sobie mknę chodnikiem i wszystkich wyprzedzam :)
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A tam spaliny... W moim uroczym miasteczku jest fabryka emitująca beznopiren. Sztacham się tym dzień w dzień,ale za to jak pojadę na zawody do innego miasta,to od świeżego powietrza trzecie płuco wyrasta :hahaha: Więc nie taki diabeł straszny,jak go malują... :hahaha:
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Martyna_K pisze:A tam spaliny... W moim uroczym miasteczku jest fabryka emitująca beznopiren. Sztacham się tym dzień w dzień,
Benzopiren jest też w dymie z fajek i spalinach z diesla. Pewnie więcej się go wdycha przebiegając obok zakorkowanej ulicy niż siedząc 1km od fabryki.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spaliny to jeszcze nic, przynajmniej mniej więcej wiadomo, co się wdycha. Ale bieganie po obrzeżach miasta, gdzie ludzie jeszcze w domkach mieszkają i palą w piecach, to jest dopiero masakra. Tam do pieca idzie wszystko i często ten dym jest tak toksyczny, że zupełnie nie da się tym oddychać. Poza tym tak sobie myślę, że skoro startujemy w biegach ulicznych, to zgodnie z zasadą specyficzności treningu trzeba po tych ulicach zasuwać ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

Na wsi w Beskidach, w piecach tzw. węglowych spalane jest wszystko: opony, torby, butelki, ubrania, styropian, ale też węgiel i drewno. Zwłaszcza późnym popołudniem i wieczorem jest ciężko. Mam w miarę stałe trasy, a tam już czekają na mnie "ulubione ekologicznie opalane posesje". Mimo iż gmina ZA DARMO zbiera segregowane śmieci typu butelki PET, elektronika, opony etc, a szkoły od czasu do czasu makulaturę, to przyzwyczajenie palenia co popadnie jest porządnie zakorzenione z dziada pradziada...
Wybawieniem są trasy w lasach i górach. Na grzbiet Beskidów z całkiem niezłym widokiem na Śląsk i Czechy mam raptem 3 km. Więc jest jakaś ucieczka :)
P.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To Ci zazdroszczę, bo u mnie na mazowieckim zadupiu do najbliższego lasu mam 10 km, a widoki takie, że szkoda gadać. Lepiej wspominam bieganie w stolicy po ul. Sobieskiego czy Niepodległości niż u mnie wieczorem, gdy ludzie palą wszystkim, co nie wymaga podlania litrem benzyny, by się zająć ogniem.
Nie wiem gdzie były robione te badania, ale na pewno nie na polskiej wsi, bo pewnie wyniki by wyszły odwrotnie ;-)
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
pawkaz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:13
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przepraszam, ale ktoś kto planował ten projekt badawczy chyba nie do końca przemyślał sprawę. Chciał udowodnić, że bieganie w czystym (wiejskim, ale nie w Polsce zimą) powietrzu jest zdrowsze od biegania w smogu? Odważna teza! Ciekawsze dla mnie było by np. porównanie grupy biegaczy trenującą w mieście z grupą osób żyjących w tych samych warunkach, ale nie uprawiających sportu. Czy tu odkładanie mikrocząsteczek byłoby takie samo? Czy trening może szkodzić pod tym względem? Mieszkam w dużym mieście bez obwodnicy tuż przy trasie E75 (krajowa "jedynka") i wdycham tego g... całe kilogramy. Czy biegając przyspieszam ten proces? Ciekawe...
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

Ostatnio profesorowie wymyślili koniec świata, media robili szum, profesorowie dzięki temu stali się sławni. Święta minęły w spokoju i my żyjemy do dziś. A profesorowie " pomyliliśmy się o 100 lat..:)"
Żyje po to, by biegać
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Jako żywy filtr powietrza, w ramach eksperymentu, przeleciałem się kiedyś po mieście.
Dziękuję. Ani to zdrowe ani przyjemne.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blink pisze:Jako żywy filtr powietrza, w ramach eksperymentu, przeleciałem się kiedyś po mieście.
Dziękuję. Ani to zdrowe ani przyjemne.
Generalizujesz :) To nie było przyjemne w Twoim wypadku. A jeśli chodzi o zdrowie... cóż wg niektórych samo bieganie nie jest zdrowe. Do dzisiaj pamiętam jak moja matka chrzestna mówiła swojemu synowi "Nie biegaj, bo jeszcze się przewrócisz i sobie krzywdę zrobisz" :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ