Moje pytanie będzie krótkie? Herbata dobrze nawadnia organizm czy odwadnia? Jest sporo różnych opinii na ten temat i nie ukrywam, że liczę na jakąś fachową odpowiedź

Ja tez nie przepadam za kawą, chociaż czasem napije się mrożonej frappe. Lubię herbatę i chętnie ja pijam, ale zauważyłam, ze ze względu na zawartość garbników bardzo wysusza mi ona śluzówkę gardła. Zwłaszcza wtedy kiedy piję ja niesłodzoną, a taka lubię najbardziej. Kiedy dodam cukier i cytrynę jest ok. Więc kiedy np. biegam, pijam tylko wodę. A herbatę zostawiam na zimę.Krzychu M pisze:U mnie herbata(choc raczej słaba)to podstawowy płyn po za wodą oczywiście.
Może dlatego,że nie lubię kawy.
Martyna_K pisze:Adamina, to Ty nie zabierasz termosu na trening...?![]()
pola102 pisze:Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi[1]. Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu "ziele" podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.