nadcisnienie
czesc.
mam 24 lata. zaczalem biegac miesiac temu. od zawsze mam lekko podwyzszone cisnienie tetnicze (kilkakrotnie diagnozowane jako samoistne, kilku lekarzy, obserwacie i badania kliniczne) - przyjmowalem swego czasu leki na ktore jednak moj organizm nie reagowal wcale albo b.dziwnie (np lekki spadek 'dolnego' a spory wzrost 'gornego').
zaobserwowalem, ze po biegu (a biegam prawie codziennie ~30-40 min tempem ~5min/km) moje cisnienie wyraznie spada, zblizajac sie do normy.
czy dzieki bieganiu moge osiagnac TRWALY spadek cisnienia tetniczego ? czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami w tej sprawie ?
mam 24 lata. zaczalem biegac miesiac temu. od zawsze mam lekko podwyzszone cisnienie tetnicze (kilkakrotnie diagnozowane jako samoistne, kilku lekarzy, obserwacie i badania kliniczne) - przyjmowalem swego czasu leki na ktore jednak moj organizm nie reagowal wcale albo b.dziwnie (np lekki spadek 'dolnego' a spory wzrost 'gornego').
zaobserwowalem, ze po biegu (a biegam prawie codziennie ~30-40 min tempem ~5min/km) moje cisnienie wyraznie spada, zblizajac sie do normy.
czy dzieki bieganiu moge osiagnac TRWALY spadek cisnienia tetniczego ? czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami w tej sprawie ?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
U mnie to samo... Kiedys mialem nawet w porywach do 200/130 (jak bylem w szpitalu kiedys to mi skoczylo z nerwow - alez lekarze mieli zabawne miny - wygladali jakby to oni mieli takie cisnienie heh) A normalnie nie spadalo mi ponizej 140/85.. No a odkad zaczalem pobiegiwac po miesiacu w porozumieniu z lekarzem ograniczylem leki o polowe a po kolejnym miesiacu odstawilem je zupelnie... Po 5 latach brania... Nie mam pojecia czy bedzie zawsze niskie ale poki w miare regularnie biegam jest niskie. Ale na wszelki wypadek mierze kontrolnie 2 x na tydzien
Pozdrawiam
Pozdrawiam
u mnie 'norma' to ~160/80
po biegu spada do ~140/70
czy mozecie mi napisac jak dlugo biegacie i jak czeste/intensywne sa wasze biegi ?
po biegu spada do ~140/70
czy mozecie mi napisac jak dlugo biegacie i jak czeste/intensywne sa wasze biegi ?
-
- Wyga
- Kontakt:
Ja biegam od 2-3 miesiecy. Staram sie biegac 3 razy w tygodniu po okolo 50-60 minut (mniej wiecej 10km, czasami 12). W planie mam biegac 2 x 10km + 1 x 20-25 ale do tego musze dojsc. Do niedawna biegalem 3 x 6 km i wtedy wlasnie cisnienie zaczelo mi spadac. Wydaje mi sie ze kluczem jest jednak ten regularny wysilek - chociaz na poczatku biegalem czasami 3x a czasami nawet 1 w tygodniu i tez czulem sie lepiej, wiec kto wie?
w normie ?
Irko S - diagnoza w sigu jak najbardziej trafna
pozdrawiam i dziekuje Wam obojgu
Irko S - diagnoza w sigu jak najbardziej trafna

pozdrawiam i dziekuje Wam obojgu
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Sam mam skoki ciśnienia, ale niegroźne, głównie kiedy mierzy lekarz (tzw. zespół białego fartucha). W tym roku robiłem Holtera (pomiar ciśnienia przez 24h) i okazało się, że ciśnienie jest b. dobre. Najśmieszniejsze, że jak było jakieś 130/80, to piwie spadło do 110/60. Wnioski narzucają się same 

-
- Dyskutant
Ja też kiedyś miałem poważne problemy z nadciśnieniem. Kilka lat brałem leki na obniżenie. Lekarz polecił też bieganie i teraz ów problem sie skończył.
Za to pojawia się kolejny.... - kłopoty z kolanem
Pozdrawiam.
Za to pojawia się kolejny.... - kłopoty z kolanem

Pozdrawiam.
laso
laso - mozesz napisac jakie cisnienie miales kiedys a jakie masz teraz ? czy dalej bierzesz leki ? czy spadek cisnienia ktory uzyskales jest TRWALY (tzn. jak zachowuje sie cisnienie kiedy przerywasz treningi) ?
-
- Rozgrzewający Się
Mam 27 lat i biegam od 2 tygodni.
Biegam co 2 dzien 5km okolo 17:30. Od wielu lat lecze sie na nadcisnienie i biore regularnie medykamenty.
Po tych 2 tygodniach zaobserwowalem, ze wieczorami ogolnie jestem bardziej taki oslabiony.
Wtedy mam cisnienie ok 135 na 75 puls 60.
Z pomiarow wychodzi, ze dzieki biegom spada mi dolne cisnienie i puls, gorne nie tak bardzo choc tez jest tendecja w dol.
Zobaczymy co bedzie dalej ...
Biegam co 2 dzien 5km okolo 17:30. Od wielu lat lecze sie na nadcisnienie i biore regularnie medykamenty.
Po tych 2 tygodniach zaobserwowalem, ze wieczorami ogolnie jestem bardziej taki oslabiony.
Wtedy mam cisnienie ok 135 na 75 puls 60.
Z pomiarow wychodzi, ze dzieki biegom spada mi dolne cisnienie i puls, gorne nie tak bardzo choc tez jest tendecja w dol.
Zobaczymy co bedzie dalej ...
- wnuczek
- Dyskutant
Ja biegam już 1,5 roku i też choruję "chorowałem" na nadciśnienie
Teraz przestałem brać leki na nadciśnienie gdyż cały czas jest w normie,
zauważyłem że najlepsze ciśnienie mam tak około pół godziny po bieganiu,
przeważnie zawsze spada to górne ciśnienie no i mam 120/80,
a tak ogólnie to też jest dobre no czasem zdaży się 140/80,
aby było dobrze zmierzone ciśnienie to trzeba około 10 minut
sobie odpocząć bo nawet zwykłe czynności domowe jak i samo chodzenie
podnosi ciśnienie.Leki brałem też bardzo długi czas no z 8 lat to napewno,
jedynie nad czym się zastanawiam to dlaczego po półtora roku biegania
moje tętno spoczynkowe waha się w granicach 60-80 przecież powinno być już trochę niższe
Teraz przestałem brać leki na nadciśnienie gdyż cały czas jest w normie,
zauważyłem że najlepsze ciśnienie mam tak około pół godziny po bieganiu,
przeważnie zawsze spada to górne ciśnienie no i mam 120/80,
a tak ogólnie to też jest dobre no czasem zdaży się 140/80,
aby było dobrze zmierzone ciśnienie to trzeba około 10 minut
sobie odpocząć bo nawet zwykłe czynności domowe jak i samo chodzenie
podnosi ciśnienie.Leki brałem też bardzo długi czas no z 8 lat to napewno,
jedynie nad czym się zastanawiam to dlaczego po półtora roku biegania
moje tętno spoczynkowe waha się w granicach 60-80 przecież powinno być już trochę niższe

-
- Rozgrzewający Się
Ja mam nadciśnienie od 2 lat biorę leki.
Od pół roku robię codziennie rano bieg bokserski 3 minuty oraz pompki 4 razy 40 a wieczorem na rowerku domowym robię 30 km w godzinkę tak przeciętnie. Chcę teraz zacząć biegać na początku dystans 3 km codziennie rano przed śniadaniem po tygodniu mam zamiar sprawdzić jakie mam ciśnienie. Na razie po tabletkach mam 135 na 85 ciekawe czy po bieganie mi coś spadnie.
Od pół roku robię codziennie rano bieg bokserski 3 minuty oraz pompki 4 razy 40 a wieczorem na rowerku domowym robię 30 km w godzinkę tak przeciętnie. Chcę teraz zacząć biegać na początku dystans 3 km codziennie rano przed śniadaniem po tygodniu mam zamiar sprawdzić jakie mam ciśnienie. Na razie po tabletkach mam 135 na 85 ciekawe czy po bieganie mi coś spadnie.