bardzo chce biegać -a tu ucisk, ból przy dłuższym wybieganiu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,
Przystąpiłem do świetnego programu biegowego i przygotowuje się do maratonu (na wrześnień 2010). Każdy kto biega wie jak czuje się człowiek który staje przed podobnym wyzwaniem. Mam mnóstwo energii i chciałbym osiągnąć cel. Niestety pojawiło się kilka problemów...

Dane biegacza:
a. wzrost: 175,5 cm, waga: 57,5 kg.
b. buty: Adidas response cushion 17. Problematyczna historia doboru właściwego obuwia, opisana poniżej:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 73&start=0
d. Mam koślawe kolana, stopy prawidłowo obniżone.
Lewy bark cofnięty względem prawego o 61mm. Kręgosłup w płaszczyźnie czółowej w normie. Typ kifotyczny 1.
(w oparciu o wyniki badań)
c. dysponuję badaniami: stóp, kręgosłupa, składu ciała itd wykonanymi pod kątem biegania w ramach programu biegowego w którym uczestniczę. Jeśli ktoś chciałby rzucić na nie okiem w celu pomocy to chętnie udostępnię.

Problem do rozwiązania:
Niestety od pewnego czasu przy dłuższym wybieganiu (w okolicach 12-14km) zaczyna pojawiać się ból w kolanie (prawym) lub obu kolanach.
Zatrzymam się, porozciągam - ból mija. Czasem nie pojawia się wcale.

Drugi objaw który pojawił się kilka tygodni temu i robi się coraz bardziej upierdliwy, polega na tym, że czasem czuję ucisk (po wewnętrznej stronie) prawej stopy w miejscu które zaznaczyłem na fotce, kolor czerwony). Lewa stopa, ok.
Obrazek
Ucisk który czasem przeradza się w ból, pojawia się również po około 12 km biegu.

Dodam, że biegam po szutrach, utwardzonych ścieżkach, czasem 3-8 km asfaltem i chodnikami. Do marca biegałem max 13km. Obecnie kiedy przygotowuje się do maratonu biegam około 45km/tygodniowo, max 20km na jednym wybieganiu.

1. czy ten ucisk, może być spowodowany, "odciskiem" , "zgrubieniem" na stopie? (obejrzałem stopę jest w tym miejscu małe zgrubienie, jakby większe niż na lewej stopie). Muszę poszukać sposobu na to, ponoć trzeba moczyć, tylko nie wiem co dalej?!.
2. A może przyczyna jest inna, wynikająca z budowy - przyznam, że w dwóch parach butów (codziennego użytku, w jednej parze w obu butach) w zaznaczonym miejscu zrobiła mi się dziura na wylot, wynika stąd, że jest tam spory nacisk.
3. Czy mogą tu pomóc termoutwardzalne wkładki?. Trener z sąsiedniej grupy poleca je, ale koszt jest niemały, ponad 200zł. A może inne wkładki?

Podstawowe pytanie: czy może to wynikać z niewłaściwego doboru obuwia?, a może nie ma o czym mówić tylko od razu wybrać się do ortopedy?.
Pytam o to w szczególności bo wiem, że nie stać mnie w tej chwili na obie rzeczy, jednocześnie.

Pozdrawiam i proszę o wskazówki,
PKO
bocian813
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pewnie jest to odcisk, też miałem takie objawy. Kupiłem płyn na odciski i jak ręką odjął. Co prawda w prawej zrobił mi się rdzeń, którego sam nie jestem w stanie usunąć mimo szczerych chęci, ale zapisałem się już do dermatologa wiec mam nadzieje ze nie długo się go pozbede. Co do bólu kolana to mi pomogła zmiana butów oraz Gimnastyka siłowa i rozciągająca, przeszło.
herbatnik
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki Bocian813, byłem w aptece i kupiłem co było na odciski. Musi pomóc, nie ma innej opcji :).

A co do kolan, to rozciąganie stosuje, ale rzeczywiście brak mi przygotowania w aspekcie gimnastyki siłowej. Postaram się to nadrobić - na razie muszę uzupełnić braki w aspekcie teoretycznym :).

Dzięki za wskazówki!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ