Walka z ciągotami do słodyczy.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
pinholo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Próbuję od około 3 mies. może nie wykluczyć ale bardzo zredukować słodycze w diecie.
Ale, że je bardzo lubię to nie przychodzi mi to łatwo. Jak trzymam dyscyplinę przez tydzień to w weekend już nie wytrzymuję i pożeram kilka cukierków, kostek czekolady, ciastek i innych frykasów aż mnie "zamuli". Dodam, że chcę jeszcze zrzucić ok 4 kg. Mam 32 lata 178cm warzę 73kg. Oczywiście mam odpowiednio zbilansowaną dietę i do niej podchodzę poważnie (czyt. trzymam ją ).
Ale te słodycze mnie rozwalają ;(
Więc sądzę, że trochę mi to burzy mój plan. Tym bardziej, że te 3-4 kg biegają ze mną już od kilku miesięcy.

Słodko pozdrawiam ;)
Pozdrawiam w biegu
GG 9038648
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem ten sam problem. Moja rada ? Przerzuć się na suszone owoce, są dużo zdrowsze i pozwalają zaspokoić głód słodyczy gdy kryzys przychodzi. Nie wyobrażam sobie porannego biegania przed pracą bez garści rodzynek :)
Oczywiście czasem zdarzy mi się, że zjem coś typowo słodkiego ale to już sporadyczne akcje są.
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Ja nie mam takiego problemu bo nie lobię słodkiego, ale może picie dużej ilości wody pomoże?

PS. A suszone jabłka i gruszki mmmmmmmm pychota! Ewentualnie jakieś skubane orzeszki (słonecznik czy coś)
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
lufi
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mozesz spróbować "łykać" chrom, który niweluje łaknienie na słodycze :-)
Ale zdecydowanie lepiej poskubac jakieś suszone owoce, kiedy załączy sie ssanie na cos słodkiego ;-)
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

lufi pisze:Mozesz spróbować "łykać" chrom, który niweluje łaknienie na słodycze :-)
Ale zdecydowanie lepiej poskubac jakieś suszone owoce, kiedy załączy sie ssanie na cos słodkiego ;-)
Brałem. Efekt ? Był ale zrezygnowałem z Chromu i słodyczy no może od czasu do czasu :).
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

myślę pinholo , że problem jest właśnie w niezbyt zbilansowanej diecie, ale nie wiem, bo o tym szczegółowo nie napisałeś... spróbuj zastąpić te słodycze jakimś pokarmem białkowym (trochę więcej mięsa, np jakieś ryby, polecam na surowo) , trochę tłuszczu np łyżka oleju lnianego na dzień, wtedy kiedy łapie cię ten napad na słodkie... no i chleb razowy, żytni... do tego to co pisali wyżej ..woda, jeśli słodkie to owoc, lub sok z warzyw... no i siła woli żeby w to uwierzyć, że zacznie działać... najlepiej żeby to wszystko było na zasadzie odwyk, w zamian iny rodzaj jedzenia... tak żebyś nie czuł się pusty, a odzwyczajał się powoli od nadmiaru cukrów...
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

mimik pisze:myślę pinholo , .woda,

U mnie głownie to jest, kiedy chce mi się pić sięgam po coś do jedzenia. A bliżej są słodycze.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

u mnie najgorzej jest z mamą, która permanentnie kupuje słodycze i pączki... ale jakoś się przełamałem i nie zażywam aż tak tych słodyczy :hej:
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

mimik pisze:u mnie najgorzej jest z mamą, która permanentnie kupuje słodycze i pączki... ale jakoś się przełamałem i nie zażywam aż tak tych słodyczy :hej:

To samo mam.
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Słodycze nie są złe. Ale oczywiście nie wszystkie. Jedz drożdżówki, biszkopty, gorzką czekoladę o zawartości kakao ponad 60% (genialny przeciwutleniacz bardzo potrzebny sportowcom trenującym dyscypliny wytrzymałościowe). Co jeszcze: szarlotka nie jest zła, podobnie apfelstrudel. Budyń i kisiel jest w porządku, galaretka też (dobrze robi na stawy).
Czego unikać: pączków, ciasta francuskiego i słodyczy zawierających uwodornione tłuszcze trans. Jak to sprawdzić? Popatrz na skład surowcowy podany na opakowaniu - jeżeli pośród różnych składników wymieniono tłuszcz roślinny to nie jedz tego.
Acha jak pieczesz placki albo (bardziej prawdopodobne) ktoś je piecze dla Ciebie to unikaj tzw. margaryn twardych - dawaj masło. Margaryny twarde to uwodornione tłuszcze trans właśnie.
Awatar użytkownika
pinholo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj zostały zakupione "suszonki" (są naprawdę dobre) będę konsumował.
Woda? Oczywiście, że wody sobie nie żałuję i też działa.
Chrom? Nie, może nie na tym etapie. Spróbuję naturalnych sposobów.
Słonecznik też zakupiono.

Ale (może to dziwne ale tak jest) najbardziej pomógł mi post na forum. Za każdym razem jak myślę o słodkościach przypomina mi się forum i Wasze rady. Od razu się odechciewa słodyczy.

Dzięki WSZYSTKIM!
Pozdrawiam w biegu
GG 9038648
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak a propo suszonych owoców, pamiętaj że to też ma dużo kalorii więc jedz z umiarem :) To ma tylko zastąpić mało zdrowe słodycze a nie być podstawą twojej diety :)
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Edi pisze:Tak a propo suszonych owoców, pamiętaj że to też ma dużo kalorii więc jedz z umiarem :) To ma tylko zastąpić mało zdrowe słodycze a nie być podstawą twojej diety :)
Szczególnie uważaj na śliwki :)
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

W jakiejś mądrej książce kiedyś wyczytałem, że łaknienie (wieczorne) na słodycze może być spowodowane ujemnym bilansem kalorycznym, który nie został zaspokojony podczas posiłków poranno-wczesnopopołudniowych. Tym sposobem oraganizm próbuje nadrabiać pobór kalorii.
Spróbuj może pinholo jeść dużo więcej na I i II śniadanie, a nawet zahacz o lunch, niż dotychczas jadłeś. A nóż widelec...

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
pinholo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tej chwili mam dobowo ok 1300 kcal. więc napewno mam ujemny bilans kaloryczny. Spróbuję więcej jeść rano, może podziała. Ostatnio zauważyłem, że jak pobiegam wieczorem lub mam trening w siłowni to nie ssie mnie tak bardzo. Po wysiłku lepiej mija wieczór.

Generalnie jest lepiej! Po Waszych sugestiach.
Pozdrawiam w biegu
GG 9038648
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ