Jaki posiłek przed zawodami ?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wojtek91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Biegam od 2 miesięcy, treningi 4 razy w tygodniu, od 3km do 10 km. Odkąd biegam staram sie mniej jesc, ważę 67 kg na 173 cm. Wyglądam szczupło ale jestem dosc umięśniony. Problem polega na tym, w sobotę mam pierwsze zawody, na 10 km o godzinie 14.00. Wiem ze powinno sie zjesc w miarę duzo 3 godziny przed bieganiem, ale co ? ... Nie jem duzo na sniadania i biegam zawsze wieczorem, to ze bede biegl o 14 i musze zjesc duzo sniadanie jest dla mnie czyms nowym. Wiec mam sie przemoc czy lepiej zjesc nie wiele ? I drugie pytanie, co najlepiej zjesc z rana kilka godzin przed biegiem ?
Kiprun
Awatar użytkownika
glodny1988
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogólnie zasada jest taka ze nie eksperymentuje sie w dniu zawodow, podobne tematy sa na googlach rowniez na temat jest artykół w aktualnym numerze biegania,Tu na szybko znalezione http://www.blogbiegacza.pl/co-jesc-prze ... i-czesc-i/
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W dzień zawodów chleba bym wogóle nie jadł, jak ktoś nie ma pojęcia co się po zjedzeniu chleba dzieje w organizmie no to oczywiście je. :D

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

A co się dzieję? Tak z ciekawości pytam, bo nie wiem, a chleba prawie wcale nie jem.
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Ja przed półmaratonem, maratonem przeważnie jadam bułkę albo chleb z dżemem lub miodem lub zwykłe kanapki z wędlina, do tego potem dorzucam banany albo podjadam rodzynki. Od rana do 14 to sporo czasu wiec musisz to jakoś rozłożyć żeby nie biec z pełnym brzuchem. Specjalnie też się ładować węglami nie musisz bo to tylko 10 km, a może aż. :oczko: Pozdro i życzę powodzenia na zawodach
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mówię tutaj o normalnych chlebie białym z piekarni Kowalskiego. Zakwasza organizm, podbija dość znacznie cukier, osłabia chelatowanie jonów FE(II) i (III), wcale nie jest lekkostrawny i deczko się trawi, tylko przez to że nie posiada za dużo enzymów, są też takie związki jak celuloza i jeszcze tam inne niestrawne rzeczy co przedłuża trawienie.

pozdro
Midi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale ja trochę nie rozumiem, przecież jak startujesz o 14-ej, to oprócz śniadania rano i tak zjesz chyba jeszcze następny posiłek? Albo wstajesz tak późno?? :niewiem: Zjedz normalnej wielkości śniadanie rano i normalnej wielkości drugie śniadanie ok. 11:30, to powinno wystarczyć. Jeśli to Twój pierwszy start i nie masz zwyczaju jadać dużych posiłków, to lepiej nie ryzykuj, bo może się okazać, że Twój organizm nie poradzi sobie z idealnie sprawnym trawieniem.
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

najlepiej jeść wszystko lekkostrawne
ODPOWIEDZ