No to niezłą analizę zrobiłeś

.
Nie jestem, ani nawet nie czuję się żadnym fachurą (nie mówiąc już - specjalistą) od izotoników czy węglowodanów, więc nie będę się wdawał w polemikę. Ba, ja się z tobą zgadzam - producenci manipulują nami, żebyśmy kupili ich towar.
Proporcje jakie podałem nie wynikają z mojego widzimisię, a z gramatur podanych przez producenta. Ja rozrabiając według tych przepisów obydwa specyfiki (catrbo i izo-plusa) mogę powiedzieć, że mają optymalny smak. Nie za słodkie, nie za lurowate i po efektach wydaje mi się że jest ok.
Z gramatur producenta wynika, że z
4 kg opakowania Carbo za 80 PLN zrobimy 8 litrów napoju, a w przypadku
Izo-Plusa 2kg za 63 PLN 28,5 litra napoju.
Jak widzisz nie manipuluję żadnymi danymi, tylko przedstawiam rzetelnie, to co podaje producent.
Właśnie "stężenie" węglowodanów w napoju decyduje, czy jest on izotoniczny, czy nie.
Inne zadanie ma zatem izotonik - szybko ma się wchłonąć dostarczona przezeń pewna (nie za duża) ilość węglowodanów i błyskawicznie uzupełnić ew. niedobór w trakcie, bądź po treningu.
Carbo z kolei ma odbudować duże braki węglowodanów (im bogatszy zestaw tym lepiej) przy wyjątkowo ciężkich jednostkach treningowych.
Z tego co wiem w Carbo są dużo bardziej różnorodne węglowodany (o długich łańcuchach-o ile dobrze pamiętam np. maltodekstryny) i dlatego np dużo trudniej rozpuszcza się w wodzie - tworzą się takie glutowate grudki - z tego co czytałem to podobno może świadczyć o jakości carbo (im gorzej rozpuszczalne, tym lepiej).
Napój carbo można porównać do żelu lub batona energetycznego - ma dostarczyć dużo energii na dłuższy czas i trudno o batonie, czy żelu powiedzieć, że są izotoniczne

. Te specyfiki wchłaniają się długo i długo działają.
W pełni się zgodzę, ze duże znaczenie powinna mieć cena, ale też nie należy przesadzać. Twój przykład z życiówką na dobiegu do WC jest dobitny...

Przede wszystkim musimy wierzyć, że nam dany napój w czymkolwiek pomaga (efekt placebo), po drugie nie wywoływać sensacji i po trzecie, ale nie mniej ważne - napój musi smakować.