Komentarz do artykułu Czy mięso jest w ogóle potrzebne biegaczom?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
manto
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Ja mogę tylko powiedzieć, że w takim biednym kraju jak Kenia zjada się śladowe ilości mięsa.
Bieganie to generalnie sport biednych ludzi, więc jeśli chcecie dobrze biegać powinniście żyć jak oni.
Bardzo madre zdanie. W wiekszosci tych krajow i nie tylko, gdyz polowa populacji na ziemi zyje poniej dwoch dolarow dziennie ( 2$ ), wiec nie ma co sie dziwic. Jedza to co maja pod reka i na pewno nie sa to jak ktos wczesniej wspomnial krwiste steki, surowe ryby czy inne "rarytaski". To, ze mieso i inne produkty pochodzenia zwierzecego nie sa czlowiekowi do niczego potrzebne wiemy juz od dawna, a inna sprawa jest, ze do niektorych ludzi to nie dociera i dalej sobie beda opowiadac bzdury i pytac "Czy wegetarianie surowe ziemniaki tez jedza"? "Przeciez roslinki tez czuja" i roznego typu pierdoly, ktore nie powinny byc problemem do ogarniecia dla srednio iteligentnego czlowieka. Nie jestem wegetarianinem, ale znam ludzi , ktorzy sie tak odzywiaja i niewazne z jakich powodow to robia zdrowotnych czy etyczych trzeba to zwyczajnie uszanowac. Najlepsze jest to, ze ludzie komentujacy ten artykul chca wyladowac swa niechec i napisac dlaczego sa przeciwko i dlaczego to jest tak bardzo bee byc wege. Taka typowa ludzka zawisc, ze "jesli sam nie moge sie wybic to innego pociagne na dol". To co juz dawano zauwazylem to to, ze w Polsce jest ktos mysli czy robi inaczej zawsze probuje sie go nawrocic, a czasami nawet zbojkotowac i stlamsic, a za granica zawsze sie takiemu pomaga i przede wszystkim stara zrozumiec. Najlepszym sposobem za zobaczenie jak zyja i przede wszystkim co jedza inni sa podroze. Smaczego :hej:
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znajomy osiągnął w pół roku poziom całkowicie wyczynowy (tzn. umożliwiający stałe zajmowanie miejsc na podium) w dystansach średnich. Żre głównie świństwo, nie ma wiele dobrego pokarmu w jego diecie.
UWARUNKOWANIA

Kenijczycy, Etipoczycy jedzą, co jedzą, a jak biegają? Wybitnie.
UWARUNKOWANIA

Co by było, jakby jedli mięso? A może to właśnie ci, którzy się wybili, zaczęli jeść mięcho i dzięki temu mogli się wybić ostatecznie? To by trzeba sprawdzić, bo coś czuję, że taki Farah, Bekele, Gebreselassie nie mieli jakoś wybitnie dużo wspólnego z wegetarianami.

Człowiek jest przystosowany do jedzenia mięsa. Człowiek jest istotą wszystkożerną, w przeciwieństwie do np. lwów (mięsożercy) bądź słoni (roślinożercy). Korzystajmy z tej wszystkożerności!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
ByMiód
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przykro mi bardzo ale nie mogę zgodzić się z tym jakoby człowiek był roślinożercą.
Człowiek to chodzący oportunista i jeśli leży gdzieś padlina to ją zjada.
Człowiek z racji przynależności do naczelnych jest wszystkożercą! Tak jak wspomina Bylon.
Na przykład uzębienie, mamy siekacze, kły, zęby przedtrzonowe i trzonowe.
Czyli zęby z grup zarówno mięsożerców jak i roślinożerców.
Ruchomość szczęki też nie jest dowodem na roślinożerność!
Pospolita świnia ma ruchomą na boki żuchwę, podobnie jak niedźwiedź czyli przedstawiciele grupy wszystkożerców.
A jeśli chodzi o jelita no cóż, krowy mają znacznie większy żołądek, a zające zjadają pokarm dwa razy, wszystko zależy od gatunku.
Jeśli chodzi o dietę człowieka to mięso (jeśli nie jesteśmy veganami) powinno stanowić niewielki procent spożywanego pokarmu, a nie jego główny składnik.
Smacznego.
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Weganizm, WEGANIZM. Przez śliczne polskie "w".
Piszmy chociaż trochę po polsku.
ByMiód
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam, masz rację "w" ewentualnym następnym komentarzu się poprawię.:)
ojciec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10

Nieprzeczytany post

A tak w ogóle to biedne rośliny też czują ból i pewnie jest im przykro, gdy je kroicie.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:proponuje, aby ktoś z was napisał artykuł o tym, że mięso jest dobre, że nabiał jest dobry itp. Nie ma żadnego problemu, może być to naukowe lub nie.
Proszę bardzo pierwszy jaki Wujek Google wyrzucił: TU
Michał twój artykuł przesycony jest wątpliwą a mówiąc szczerze to naiwną argumentacją. Nawet szympansy polują i jedzą mięso. A co mają dopiero powiedzieć tacy Eskimosi... :bum:
Ja nie mam nic przeciwko diecie WEGE. Jeśli kiedyś bym został WEGE to tylko dlatego by nie krzywdzić zwierząt... ale jakoś ze skórzanych butów nie potrafię zrezygnować... więc ten tego... :oczko:

Btw. ostatnio miałem na temat WEGE sen... serio! Śniła mi się piękna dostojna krowa, która przyglądała mi się z pytaniem: "Czy rzeczywiście chcesz abym cierpiała?". :ojoj: Tak więc nie wykluczam możliwości rozstania z mięsem... i tak właściwie z mięs jem właściwie tylko drób i ryby. Ale te skórzane buty... no nie wiem. :nienie:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Daniel92
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:58

Nieprzeczytany post

dobra juz nie klocic sie
w takim razie skoro mamy takich znawcow zywienia zapytam
ja (jak spora czesc biegajacych) mam problemy z poziomem zelaza co z atym idzie niska hemoglobina a jak wiemy zelazo w duzej mierze jest w czerwonym miesie i moze wegetarianie sie wypowiedza jak soba radza z takimi problemami bo ja np nawet jedzac duze ilosci meisa mam problem z tym zelazem - hemoglobina
jestem ciekawy opinii bo z miesa nie zrezygnuje ale troche ograniczyc bym je mogl ( bo na prawde pochlaniam tego duuuzo ;) )
ibn Talib
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: Nie pytaj

Nieprzeczytany post

w takim razie skoro mamy takich znawcow zywienia zapytam
ja (jak spora czesc biegajacych) mam problemy z poziomem zelaza co z atym idzie niska hemoglobina a jak wiemy zelazo w duzej mierze jest w czerwonym miesie i moze wegetarianie sie wypowiedza jak soba radza z takimi problemami bo ja np nawet jedzac duze ilosci meisa mam problem z tym zelazem - hemoglobina
Od 3 lat nie jem mięsa a od 3 miesięcy jestem weganinem. Oddaję honorowo krew. Żelazo - pestki dyni, słonecznik, chia, daktyle, komosa ryżowa, jarmuż. Nie ma najmniejszego problemu z dostarczeniem organizmowi żelaza - 1/2 szklanki pestek dyni = pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Spróbuj, zobaczysz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

El Azar pisze:
- Miliony vegan i wegetarian uratowało miliony zwierząt przed niepotrzebną rzezią
Niezły dowcip... kolego. :hahaha:
Przypuśćmy, że od jutra wszyscy ludzie przechodzą na weganizm i ubierają się w syntetyki oraz bawełnę. Niech mi ktoś powie:
- Co stanie się z miliardami (tak...tak.. miliardami) hodowlanych zwierząt? Weganie będą je utrzymywać?
Ja nie twierdzę, że te zwierzęta obecnie mają "klawe życie", bo tak z pewnością nie jest.
Jednak mają życie (krótsze lub dłuższe)! Dlaczego? Bo są potrzebne. Nie będzie potrzeb, to nie będzie tych zwierząt i życia. Proste?

Dziwi mnie też samo podejście filozoficzne.
Padają argumenty w stylu: Bo to "niehumanitarne", bo to "krzywdzenie zwierząt", bo to te zwierzęta boli i stresuje!
Śmiech na sali!
Natura z założenia jest brutalna i okrutna. Większy, silniejszy i sprytniejszy osobnik zjada mniejszego, słabszego i głupszego. Nie wiem kto to tak wymyślił (i czy wymyślił) ale tak jest od zarania dziejów. Udawanie, że tego nie ma, że ten układ budzi sprzeciw i to nas nie dotyczy jest dziecinadą podobnie jak kiedyś upór duchownych co do tego, że ziemia jest płaska.
Dobrze się dzieje, że dzięki kulturze ludzkość poskramia częściowo brutalność własnej natury ale ... bez przesady. Całkiem się tego zmienić i wykorzenić nie da. Podobnie jak genów się nie wydłubie scyzorykiem lub siłą woli.
Dlatego też w spokoju ducha i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku w nadchodzące święta, mimo że jestem niewierzący (ale TRADYCJA!) zjem jajeczko, białą kiełbaskę... a i schabowym nie pogardzę jak się trafi na obiad. Dzięki temu w przeciwieństwie do wegan zapewnię byt kurom nioskom i świnkom, które radośnie będą (jeszcze jakiś czas) chrumkać w chlewiku. :hejhej:
Nie dajmy się zwariować. Wszystkiego dobrego!
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

e,
no co Wy, przecież warzywa i owoce są zdrowe i takie smaczne :)
Ja też zachęcam Was drodzy wegetarianie i niezdecydowani - nie spożywajcie produktów pochodzenia zwierzęcego!
Żadnych mięs, podrobów, masła, jajek, śmietan, serów!
Więcej i taniej dla mnie :hahaha: :hahaha:
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak się zastanawiam czemu weganie nie jedzą przetworów z mleka i nie piją mleka... czy to też ma coś wspólnego z opisanym w komentowanym artykule nieprzystosowaniem człowieka do jedzenia mięsa?
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:Tak się zastanawiam czemu weganie nie jedzą przetworów z mleka i nie piją mleka... czy to też ma coś wspólnego z opisanym w komentowanym artykule nieprzystosowaniem człowieka do jedzenia mięsa?
Ideologicznie: krowy mleczne mają przeje*****; kury też.
Biologicznie: sporo osób ma problemy z trawieniem nabiału (enzym zanika po okresie dziecięcym)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jabbur pisze: Biologicznie: sporo osób ma problemy z trawieniem nabiału (enzym zanika po okresie dziecięcym)
Nie u wszystkich po okresie dziecięcym zanika. "W Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-25% osób dorosłych. W Europie, w większości państw niedostateczna produkcja laktazy występuje u 5% ludzi białych i znacznie więcej wśród innych grup etnicznych. "
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Argument z tym, że krowy mleczne mają coś tam... wydaje mi się przesadzony.
W Polsce przy dużym rozdrobnieniu rolnictwa, to rolnicy trzymają po kilka krów, a skup mleka jest jednym z niewielu stałych źródeł dopływu gotówki. Ich krowy cały dzień spędzają na pastwisku. A pastwiska zazwyczaj są otoczone drutem pod napięciem a nie jak np. w USA drutem kolczastym. Jedyne co można im zarzucić, to że nie myją krów (nie mam na myśli wymion przed dojeniem), tylko po prostu nie uważają za stosowne umyć krowy. Taka kultura.
Ale ja się nie znam, tyle wiem co sam widziałem. :ojoj:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ