Komentarz do artykułu Czy biegać przy -20 stopniach? Co myślą lekarze, trenerzy i biegacze.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

michal90 pisze:Kiedyś natknąłem się na artykuł, w którym było napisane o stosowaniu po wysiłku prysznicu zimną wodą do schłodzenia/ciepłą do umycia/zimną do ponownego schłodzenia, ale to było odnośnie intensywnej jazdy na rowerze. Może po biegu też warto zastosować taki wariant ? ;)
Zimny prysznic na koniec to najlepszy wariant. Po takim czymś wychodzi się jak nowo narodzony :-) Może tylko przed snem nie warto ;-)
kulawy pies pisze:skoro fanatykom amortyzacji amortyzacja ratuje kolana - co się dzieje, kiedy przy tych temperaturach pianka EVA twardnieje prawie na kamień?

i nie mówcie mi że nie twardnieje, jak twardnieje :lalala:
Jakoś nikt nie chciał podjąć tematu. Stawiam na to, że po takim bieganiu kolana bolą "od mrozu" :hahaha:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
PKO
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, że niektórzy demonizują i robią problem z niczego :spoko:
stn82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jutro rano niezależnie od pogody wyruszam na 5 km :D
Grzeszczu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:19:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Grzeszczu pisze:a jestem ciekaw jak jest ze stawami, głównie kolanowymi. Czy silny mróz nie odbija się negatywnie na zdrowiu kolan?
Skoro Sławek Marszałek nie widzi przeciwskazań to bym się nie przejmował. Stawy i ścięgna powinny być ogrzane (bo się rozciągają i skracają) więc powinieneś po prostu mieć dobre ubranie, raczej nie biegać w krótkich spodenkach choć znam też takich ludzi ale to nie jest na pewno godne polecenia.

Po samym biegu - zimno jest oczywiście dobrym elementem terapeutycznym na wiele urazów, mikrourazów, tak naprawdę po treningu powinno się właśnie mocno schłodzić stawy.
Ja się nie przejmuję bo sam nie widzę większej różnicy jeśli chodzi o stawy kolanowe przy 15 stopniach "na plusie" czy "na minusie" :) Zakładam bieliznę termoaktywną pod tight'y i jest ok, w miarę ok :) Chodziło mi raczej o jakiś punkt widzenia medycyny na tą kwestię bo krążą różnie opinie ale raczej nie poparte badaniami itp.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dzisiaj rano była mniej więcej taka sama temperatura jak wieczorem. Ale różnica zasadnicza bo słońce sprawiało, że nie było czuć w powietrzu wilgoci i biegało się fajnie. Teraz przeszedłem się chwilę po dworze i po prostu oddechu nie można było wziąć bo wilgoć stała w powietrzu a przy prawie -20 stopniach nie daje się oddychać. Niby nic odkrywczego ale temperatura temperaturze nie równa.
Kangoor5 pisze:
kulawy pies pisze:skoro fanatykom amortyzacji amortyzacja ratuje kolana - co się dzieje, kiedy przy tych temperaturach pianka EVA twardnieje prawie na kamień?

i nie mówcie mi że nie twardnieje, jak twardnieje :lalala:
Jakoś nikt nie chciał podjąć tematu. Stawiam na to, że po takim bieganiu kolana bolą "od mrozu" :hahaha:
A co tu podejmować, przecież wiadomo, że twardnieje.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze::

amortyzacja ratuje kolana - co się dzieje, kiedy przy tych temperaturach pianka EVA twardnieje prawie na kamień?

ponieważ z racji tzw. choroby reumatycznej wielokrotnie bywałem w temperaturach o te 100 i więcej niższych niż tytułowa, więc pozwolę sobie postawić śmiałą hipotezę, iż wtedy wszystko twardnieje i my sami również pewnie też stajemy się nieco twardsi;)
pzdr
gl
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gl pisze:wszystko twardnieje i my sami również pewnie też stajemy się nieco twardsi;)
:-)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

:)
mastering the art of losing. even more.
mateusz21
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:31

Nieprzeczytany post

Jest więc dla astmatyków jakiś inny sposób na przetrwanie zimy nie tracąc kondycji ? Wystarczą ćwiczenia w domu takie jak ćwiczenia stabilności ogólnej, przysiady brzuszki itp. ??
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min

Nieprzeczytany post

basen, siłownia, rower stacjonarny, bieżnia, przy mniejszych temperaturach kominiarka i stosowanie się do zaleceń lekarza, bo to wcale nie jest tak, że przy astmie absolutnie nie można ćwiczyć na zewnątrz :oczko: wystarczy mieć dobrą opiekę i zapanować nad astmą :oczko:
tachycardia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja przed wczoraj przebiegłam 4 km przy -19 st. i biegało mi się fantastycznie :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam astmę i biegam. jedyne problemy jakie stwierdziłem to mocne akcenty - przy wejściu z truchtu na tempa szybsze niż tempo dychy czuję obrzęk oskrzeli. co ciekawe, kiedy stopniowo zwiększam prędkość, problemy są o wiele mniejsze :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Uwielbiam takie zimne bieganie. Do -15, jak się okazuje, jest super. Byle zbytnio nie szarżować.
Dziś przy -16 lekko nawet wiało z północy.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11

Nieprzeczytany post

Ja też robię swoje, kwestia odpowiedniego ubioru i wszystko jest ok. Przedwczoraj -24, wczoraj - 28 (poranne treningi - 5.30 zaczynam :uuusmiech: )
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ