Vitargo?
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Pytanie o suplementacje Vitargo:
Czy stosujecie Vitargo po każdym treningu czy tylko po tych cięższych, bo czy jest sens po takim lekkim roztruchtaniu do 10 km owb1 ?
Czy stosujecie Vitargo po każdym treningu czy tylko po tych cięższych, bo czy jest sens po takim lekkim roztruchtaniu do 10 km owb1 ?
- Nagor
- Ekspert/Trener
Największy sens tego rodzaju suplementacja ma po (lub przed i w trakcie) treningu znacznie uszczuplającym zasoby węglowodanów. Do tego - kiedy niedługo następny trening. Im więc dłuższy trening, im krótsza przerwa między treningami, tym bardziej warto władować w siebie węglowodany, najlepszym przykładem jest długie rozbieganie.
Jeśli np. biegasz co drugi dzień, nie ma specjalnego uzasadnienia co do stosowania tego rodzaju odżywek - węglowodany po najcięższych treningach powinny odbudować się w ciągu maksymalnie 48 godzin. A przy przeciętnym trenowaniu, czyli bieganiu mniej niż godzinę dziennie - nie ma większej różnicy, czy stosujesz czy nie.
Jeśli np. biegasz co drugi dzień, nie ma specjalnego uzasadnienia co do stosowania tego rodzaju odżywek - węglowodany po najcięższych treningach powinny odbudować się w ciągu maksymalnie 48 godzin. A przy przeciętnym trenowaniu, czyli bieganiu mniej niż godzinę dziennie - nie ma większej różnicy, czy stosujesz czy nie.
-
- Wyga
ja powroce do tematu bo wczesniej znalem Vitargo ma swoja renome (w koncu PZLA w 2008r kupilo tego za 30 tys zl:))ale ostatnio zauwazylem w sklepach vextrago podobno lepsze ale wlasnie nie wiem. Chcialem teraz zainwestowac wlasnie w vitargo ale znow vextrago kusi cena i podobna ma wieksza czasteczke weglowodanowa niz vitargo. Prosilbym o jakies zdanie na ten temat co wybrac?:)
-
- Zaprawiony W Bojach
a Tomasz znowu swoje.
Co wybrać to zależy od tego jak trenujesz bo może nie musisz wcale stosować tych rzeczy z górnej półki
Co wybrać to zależy od tego jak trenujesz bo może nie musisz wcale stosować tych rzeczy z górnej półki
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ludzie Vitargo to marka nazwa firmy a nie produkt. Jak pytacie co kto stosuje w jakich okolicznościach to sie posługujcie produktami konkretnymi suplementami. Firma vitargo i produkuje izotoniki, gainery , preparaty kreatynowe , batony energetyczne, batony białkowe.
Jka można zadac pytanie czy stosujesz vitargo. Ludzie to że kadry PZLA stosuja Vitargo to nie znaczy że to są suple dla biegaczy najlepsze. Np. za 2 lata PZLa podpisze umowę z nutrendem i co wtedy wszyscy biegacze beda pytac czy stosujecie produkty nutrendu bo to suple biegowe. Pan Skarrzyński reklamuje vitargo w ksiązce swej, tak jak Małysz reklamował kiedys pocztę polską.
Tompoz
Jka można zadac pytanie czy stosujesz vitargo. Ludzie to że kadry PZLA stosuja Vitargo to nie znaczy że to są suple dla biegaczy najlepsze. Np. za 2 lata PZLa podpisze umowę z nutrendem i co wtedy wszyscy biegacze beda pytac czy stosujecie produkty nutrendu bo to suple biegowe. Pan Skarrzyński reklamuje vitargo w ksiązce swej, tak jak Małysz reklamował kiedys pocztę polską.
Tompoz
Tompoz
-
- Wyga
Używam Vitargo Electrolyte po dłuższych treningach lub wówczas gdy biegam np. 4 dni pod rząd. Ja sobie cenie i chwalę tą odżywkę. Moja koleżanka również. Widziałem ostatnio że na Maratonie Berlińskim jest promowane Vitargo. Stosując Vitargo należy robić to rozsądnie ponieważ jak nie wybiegacie to zostanie w obwodzie. Na trening 10-15 km według mnie nie ma sensu.
-
- Wyga
- Kontakt:
A jest jakaś różnica jak bede stosowal drogie vitargo electrolyte czy taniego izopolusa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja również mam pytanie , ale trochę z innej beczki - jak poznać, że należałoby sięgnąć po uzupełnienie węgli (abstrakując od tego czy to będzie Vitargo czy kisiel)? Głównie chodzi mi o objawy w trakcie lub po biegu. Czy to jest jakiś ból mięśni, czy jakieś osłabienie?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Wyga
Pewnie po jednym treningu nic nie poczujesz. Jednak jak treningi będą się kumulowały to nastąpi osłabienie. Należy pamiętać że Vitargo to bardzo łatwo i szybko przyswajalne węglowodany ale także sód, potas i inne minerały. Jest też prawdą że możesz to zastąpić inną suplementacją. Na rynku jest sporo preparatów. Można kisiel, naleśniki z drzemem zabierać na trening, banana za pasek. No właśnie, banany. Też są świetne.
-
- Wyga
To podobnie jak z piwem w piosence,...Raczu pisze:A jest jakaś różnica jak bede stosowal drogie vitargo electrolyte czy taniego izopolusa.
Na jarmarku w Lubartowie,
Można kupić tanie piwo,
Nie ma mowy w nim o pianie,
Ale za to dużo taniej,...
- Gawron
- Stary Wyga
Ja ostatnio wszedlem w nastepna faze treningu (powoli przyspieszem przed sezonem) i od razu poczulem, ze cos ze mna nie tak, oslabienie i ogolne zmczenie. Z pomoca przyszedl mi Iso Plus (prawie codziennie) i Vitargo (tylko po ciaglym i zabawach), wczesniej pilem powerady i jadlem sporo owocow dodajac tabletke kompleksu witamin. Jednak wraz z suplemantami samopoczucie sie polepszylo i biega sie lepiej (nie rezygnuje ze wczesniejszych rzeczy). Kazdy jadnak moim zdaniem powinien indywidualnie dobierac suplementy