![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
ITBS - moje boje
- Crochu
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50
- Życiówka w maratonie: brak
Zakwasy czy nie to i tak musisz zrobić przerwę dla regeneracji mięśni. Sprawdź jakoś czy to zakwasy czy po prostu ból. Nie wiem jak Ci inaczej dopomóc bo zawsze potrafiłem skonkretyzować czy to ból czy zakwasy. Poruszaj nogą, popukaj to w mięsień to w kość czy coś
Jeśli dawno nie ćwiczyłeś to powinny to być po prostu zakwasy.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
jednak nie zakwas bo stojąć zginam nogę to coś przeskakuje tzn nie strzela tylko jakby jakieś scięgno przeskakiwało dziwnie, nie przyjemnie uczucie.Podejrzewam ,że zaszkodziły wykroki ze sztangą
No nic poczekam dalej na rozwój wydarzeń ,a już miałem po niedzieli zaliczyć 1bieg![smutek :(](./images/smilies/icon_e_sad.gif)
p.s maść chłodząca , a rozgrzewająca która najlepiej na takie kolano lub np. boli mnie bark jeszcze pozostałość po siłowni nieraz się budzę rano juz bulem .Czy taki ben-gay byłby ok ?
No nic poczekam dalej na rozwój wydarzeń ,a już miałem po niedzieli zaliczyć 1bieg
![smutek :(](./images/smilies/icon_e_sad.gif)
p.s maść chłodząca , a rozgrzewająca która najlepiej na takie kolano lub np. boli mnie bark jeszcze pozostałość po siłowni nieraz się budzę rano juz bulem .Czy taki ben-gay byłby ok ?
- Crochu
- Wyga
Tak myślałem, że Cię poniosło z tą sztangą. Lepiej się przerzuć na ćwiczenia bez obciążeń (jeśli mowa o nogach). Co do maści to niestety całkowicie się nie znam. Polecano mi jednak kiedyś Ibalgin sport i Dip relief. Jednak co na co i po co, to jak dla mnie czarna magia :P
-
- Wyga
już kolano nie boli ,ale miałem wczoraj dosyć długi spacer no i po 50minutach kolanko zaczeło dać znać przy wchodzeniu po schodach łupanko i przy dalszym chodzeniu
Także odradzam ćwiczeń wzmacniających z obciążeniem mnie to zaszkodziło teraz trzeba zaczynać od nowa 5tygodni rolowań i rozciągań poszło chyba na marne ![smutek :(](./images/smilies/icon_e_sad.gif)
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
-
- Rozgrzewający Się
U mnie widać poprawę - wróciłam do biegania (hucznie napisane) ok. 4 tyg. temu. Po drodze zaliczyłam przerwę, bo z radości, że nie boli trochę przyszarżowałam ;p Także biegam na dystansach bezpiecznych - do 5 km, bardzo delikatnie, z rozciąganiem w trakcie biegania i po, po bieganiu zawsze rolawanko. Robię też zalecone przez fizjo ćwiczenia stabilizacyjne na berecie od czasu do czasu. Teraz pojawił się niestety jakiś nowy problem z mięśniami gruszkowatymi w obu pośladkach - ciągną i trochę jakby promieniują - rolowanie i rozciąganie trochę pomaga, ale w dalszym ciągu "coś" tam czuję. W ogóle itbs jakby się przyczaił. W trakcie biegu czuję, że niewielka granica dzieli mnie od poczucia znajomego bólu. W połowie maja idę do fizjo z tymi gruszkowatymi i przyczajonym itbsem ;p
-
- Wyga
Jakieś zabiegi prZed bieganiem robicie tzn mam na myśli rolowanie albo rozciąganie? Bo po biegu to wiadomo pełna gama rozciągania i rolowanie. Dodam od siebie ze ja biegam ostatnio tylko krótkie mocne dystanse i póki co jest ok
- Crochu
- Wyga
Byłem u Pana Doktora i... to nie jest ITBS :D Na szczęście, a wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazywały na to. Nie ma to jednak jak prawdziwy lekarz
Po prostu mięsień się nadszarpnął i dlatego boli. 4-6 tygodni bez biegania i mogę działać dalej. A w tymczasie rowerek i basenik :D Jakby to kogoś interesowało jak to Pan Doktor stwierdził, to powyginał mi nogę we wszystkie strony świata i pytał czy boli. Czasem bolało.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego powrotu do zdrowia![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego powrotu do zdrowia
-
- Wyga
Crochu pisze:Byłem u Pana Doktora i... to nie jest ITBS :D Na szczęście, a wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazywały na to. Nie ma to jednak jak prawdziwy lekarzPo prostu mięsień się nadszarpnął i dlatego boli. 4-6 tygodni bez biegania i mogę działać dalej. A w tymczasie rowerek i basenik :D Jakby to kogoś interesowało jak to Pan Doktor stwierdził, to powyginał mi nogę we wszystkie strony świata i pytał czy boli. Czasem bolało.
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego powrotu do zdrowia
ja też byłem u lekarza wyginał mi noge na wszystkie strony i nic nie bolało . Myślę ,że przy itbs właśnie nic nie boli przy wyginaniu.Objawy sa inne. Strzelanie w kolanie,problemy przy wchodzeniu po schodach ,ucisk w bocznej części kolana
Możesz napisać na jakiej podstawie on to stwierdził tak z ciekawości bo wiem ,że miałeś typowe objawy itbs z tego co pamiętam ?
- Kaśka
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 01:08:00
- Kontakt:
a u mnie problem powraca - biegam ostatnio częściej i dłużej, mimo wzmacniania czterogłowego na rowerze (dzień w dzień) - kolano boli jakby nic. Czy jest taka opcja, że są ludzie, którzy ITBS mają jak katar - leczony: całe życie, nieleczony: do śmierci? ![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
-
- Wyga
Kaśka pisze:a u mnie problem powraca - biegam ostatnio częściej i dłużej, mimo wzmacniania czterogłowego na rowerze (dzień w dzień) - kolano boli jakby nic. Czy jest taka opcja, że są ludzie, którzy ITBS mają jak katar - leczony: całe życie, nieleczony: do śmierci?
wydaje mi się ,że jak wzmacniasz na rowerze to sie nie ma co dziwić ,że powraca .Moim zdaniem powinno być całkowite zaprzestanie bieganie,rower itp. Ja wzmacniam gumą leżąc ,stojąc,przysiady bez obciążenia ponieważ pewnego dnia dołożyłem sztangę ,a na drugi dzień mocno bolało.Poduszki stabilizacja tez robiłem ,ale po tej sztandze wystraszyłem się i zaprzestałem.
Teraz znowu mam dosyć odczuwalną poprawę jeszcze tydzień i będzie dwa miesiące jak roluje i rozciągam, sam nie wiem kiedy założyć buty miałem ochotę dziś lub jutro , i sam nie wiem czy jeszcze wstrzymać się czy zapodać lekki bieg . jedynie czego się obawiam ,że jak zacznie boleć to wszytsko od początku
![:niewiem:](./images/smilies/niewiem.gif)
Może ktoś z forumowiczów wyleczonych napiszę jak wzmacniali i kiedy zaczeli swój pierwszy bieg czy jak już byli pewni na 100% czy też z lekkim wahaniem czy to już czy nie ?
- Kaśka
- Dyskutant
- Kontakt:
- i tak było, na czas kilkudniowej rehabilitacji. Jazdę na rowerze na wzmocnienie czworogłowego zalecili sami rehabilitanci (i inne ćwiczenia). Na jakiś czas był spokój. A teraz znowu boli.dunker pisze: wydaje mi się ,że jak wzmacniasz na rowerze to sie nie ma co dziwić ,że powraca .Moim zdaniem powinno być całkowite zaprzestanie bieganie,rower itp.
-
- Wyga
kilkudniowej ? ponoć dwa miesiące to jest minimum zabawy w rehabilitanta ,wiadomo niektórym na forum po miesiącu nawet pomogło ,ale kilka dni to raczej efekty będą marneKaśka pisze:- i tak było, na czas kilkudniowej rehabilitacji. Jazdę na rowerze na wzmocnienie czworogłowego zalecili sami rehabilitanci (i inne ćwiczenia). Na jakiś czas był spokój. A teraz znowu boli.dunker pisze: wydaje mi się ,że jak wzmacniasz na rowerze to sie nie ma co dziwić ,że powraca .Moim zdaniem powinno być całkowite zaprzestanie bieganie,rower itp.
p.s ja ostatnio dołożyłem to ćwiczenie http://www.youtube.com/watch?v=mlYM3KWw ... r_embedded ,ale czad naprawdę na drugi dzień niezłe zakwasy .Ogólnie ostatnio wszytskie ćwiczenia mocniej robie + stoper każde po 3,4 razy przytrzymania po 60sek .
- Kaśka
- Dyskutant
- Kontakt:
pomyliłam się, miało być "kilkutygodniowej", z jonoforezą i krioterapią. Efekty były dobre. A rehabilitacja odbywała się 2-3 lata temu. Od tego czasu było OK, aż do teraz. Stąd moje zdziwienie.
- Kaśka
- Dyskutant
- Kontakt:
niby tak, ale gdzieś czytałam, że po prostu jak się to raz złapie, to już "proszę się odprężyć i przyzwyczaić - tak już zostanie" ![ehh :lalala:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![ehh :lalala:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)