Problemy z wydolnością

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Znam problem z krwawieniem z nosa, bo ma go mój syn, wiele badań i podobno to własnie te kruche naczynka u niego są przyczyną,szczególnie w gorące dni i po wysiłku. Dlatego bierze rutinoscorbin, to w dużym stopniu zapobiega. Także witamina K, więc żona próbuje mu wciskać liście szpinaku.
Ale powody mogą być dużo bardziej groźne.
U kolegi może być to związane z brakiem wydolności, ale mogą te 2 problemy być zupełnie ze sobą niezwiązane (chociaż to wątpliwe).
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
marek301
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

50latek pisze:Znam problem z krwawieniem z nosa, bo ma go mój syn, wiele badań i podobno to własnie te kruche naczynka u niego są przyczyną,szczególnie w gorące dni i po wysiłku. Dlatego bierze rutinoscorbin, to w dużym stopniu zapobiega. Także witamina K, więc żona próbuje mu wciskać liście szpinaku.
Ale powody mogą być dużo bardziej groźne.
U kolegi może być to związane z brakiem wydolności, ale mogą te 2 problemy być zupełnie ze sobą niezwiązane (chociaż to wątpliwe).
Najlepsze w tym wszystkim jest to,
że po wykonaniu wszystkich dostępnych badań,
może się okazać, że przyczyna będzie "nieustalona". :usmiech:

Nasza wiedza medyczna jest ciągle "dziurawa jak ser szwajcarski". :orany:
To jest największy problem i działa w obie strony.
Niezależnie jednak od wyników "śledztwa", warto to zawsze robić. :usmiech:
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

marek301 pisze: Najlepsze w tym wszystkim jest to,
że po wykonaniu wszystkich dostępnych badań,
może się okazać, że przyczyna będzie "nieustalona".
No niestety, mamy taki nierozwiązany problem z jednym z dzieciaków, badania, zabiegi, operacje,CZD, prywatnie i każdy lekarz mówi coś innego, a problem jak był tak jest.
Michał2134
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po badaniach ekg i krwi nie ma jeszcze jednoznacznych wyników. Z sercem wszystko się zgadza z tym że mam bardzo szybki puls. Ogólnie jest tu zbiór różnych objawów i ciężko postawić jedną diagnozę więc muszę we wtorek jeszcze raz wykonać badania krwi, tym razem trochę bardziej zróżnicowane. Warto dodać że przedwczoraj miałem coś co można przypisać do ataku tężyczki. W skrócie zdrętwienie twarzy, problemy z oddychaniem, kołatanie serca i silny samoistny zacisk dłoni. Więc wstępnie są podejrzenia co do tej tężyczki co by się zgadzało z wieloma objawami ale będę miał jeszcze badania żeby wykluczyć inne choroby bo mam za wysoką goukozę I te zbyt szybkie tętno może być wynikiem albo: niedoboru elektrolitów, problemami nerwicowymi lub właśnie niedoczynnością tarczycy. Ale dla tych którzy mają podobne objawy warto zapoznać się z chorobą tężyczki bo bardzo wiele rzeczy się w moim przypadku zgadza.
Michał2134
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dobra wyszło póki co takie kombo jak cukrzyca, tężyczka i problemy z sercem i układem oddechowym na tle nerwowym. Moje tętno w spoczynku to było zawsze jakieś 140+ a obecnie przyjmując odpowiednie leki jest ~110 i zdecydowanie lepsze samopoczucie. Przy bieganiu problemy w dużej mierze zniknęły jednak nie całkowicie. Obecnie bez zatrzymania robię 1.5km i zdecydowanie wciąż jest to cienizna ale zmiana ogromna. Muszę przede wszystkim pilnować spokojnego i miarowego oddechu. Jeśli nie skupiam się na niczym innym poza treningiem dużo trudniej wpaść mi w ten stan z problemami z oddychaniem. Także powody leżały głównie na tle nerwowym i objawiały się w sposób psychosomatyczny. To trochę żenujące ale przynajmniej sprawa się wyjaśniła. Co szkoły wojskowej to nie wiem jak to wyjdzie ale na wszelki wypadek będę poważniej szukał opcji zastępczej.
ODPOWIEDZ