Konferencja "Sportowiec Amator" 10-11.01.2020

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:wprowadzono pewną nowinkę w kotłach na paliwo stałe
Nowinki, ale takie istotnie poprawiające proces spalania wprowadzają nasi sąsiedzi i to w połączeniu z szeroką akcją edukacyjną dotyczącą poprawnego palenia. U nas tego typu akcje są torpedowane przez alarmy smogowe i określane jako lobby węglowe. Niestety. Polityka czystego powietrza sprowadza się u nas do piętnowania ludzi palących węglem i drewnem. Wszyscy powinni przejść na pompy ciepła i fotowoltaikę. A jak cię nie stać to zmień pracę i weź kredyt.
New Balance but biegowy
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie piętnuje, ja wychodzę rano i zaciągam nozdrzami otoczenie. Prelegent mnie jednak uspokoił. Najgorsze są te których nie czujemy.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najgorszy jest brak edukacji. Wśród prelegentów zabrakło tego: https://czysteogrzewanie.pl/blog/
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jakoś nie miałem czasu ale mam dwa pytania (a właściwie pytanie i uwagę):
1. Czy mógłbyś Kuba w postaci jakiegoś artykułu przedstawić o czym mówiłeś w swojej części: "Biegacz. Ekspert-amator" ? Tytuł mnie zaciekawił. :)
2. Sen jest w ostatnim czasie gorącym tematem. Może za sprawą tej książki Mathew Walkera "Dlaczego Śpimy" (znalazła się wśród ulubionych książek np Billa Gatesa i tak już potem metodą śnieżnej kuli dalej poszło, inna sprawa, że sam Walker miał chyba często oglądane wystąpienie na TEDx). Ja jestem w stanie czytania jej (a raczej słuchania) razem z 10cioma innymi książkami :) (przerzucam się pomiędzy nimi jak mnie któraś zaczyna nudzić, i jedyna która ostatnio była wysłuchana bez przerzucania się na inną, to "Pamięć nieulotna", tą o spaniu przerywam, chociaż jest ciekawa - taki offtop)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo liczyłem na wystąpienie Kuby ale w mojej ocenie, „pływa stylem zmiennym” i z całego wystąpienia zapamiętałem, że,
Powitał „warszawskiego biegacza”,
Przekroczył czas wystąpienia.
Może jednak ja cierpiałem na wzmożony stan rozkojarzenia,...?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale o co tutaj chodzi: "Biegacz. Ekspert-amator" ??? O jakieś generalnie zjawisko ?
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, liczyłem na to, że naczelny w sposób literacki wychłosta środowisko biegaczy-amatorów. Nic się jednak takiego nie stało. Czuję lekki niedosyt,...
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej, co do mojego wystąpienia Ryszard N. doskonale je podsumował, niedosyt może wynikać z wygórowanych oczekiwań wobec mojej osoby;-) Miło, że nie wyszedłeś z sali, he he, ale tak serio, szkoda, że nie podszedłeś, mogliśmy pogadać sobie przy okazji. Zawsze to fajnie spotkać kogoś na żywo i wymienić jakimiś spostrzeżeniami w realu.

W skrócie, wystąpienie miało osobom spoza biegania przybliżyć osiągalność/niski próg wejścia do biegania, z czego się bierze, jakie daje szanse i zagrożenia (taka moja robocza metafora zdobywania Giewontu i tort z podziałem doby biegacza amatora i biegacza zawodowca). Próbowałem zastanowić się, jak dramatyzacja i "transparentność" w social mediach może wypływać na postrzeganie zawodowców przez amatorów. Potem było pływanie na temat ekspertów, ich zmieniającej się roli na tle zmieniających się (upowszechniających z dużą siłą) mass mediów (anachroniczne nieco podejście). O roli dziennikarzy i starym modelu komunikowania "gate keepers", wreszcie trochę o tzw. efekcie Dunninga-Krugera. W bieganiu amatora-eksperta, który uprawia sport dla zabawy, a jednak ma o nim większą niż kiedyś (choć fragmentaryczną) wiedzę - można moim zdaniem łatwiej zauważyć, niż w innych dyscyplinach. To nie musi być negatywne zjawisko, ale z jednej strony wypływa z określonych uwarunkowań współczesnego komunikowania - z drugiej strony samo wpływa na postrzeganie dyscypliny, i w wyczynowej i w mniej wyczynowej postaci.
W każdym punkcie mojego wystąpienia określenie "amator" miało mieć zabarwienie neutralne, a nie pejoratywne. Niestety nie było w tym tak pożądanego konfliktu. Bo i tak do sportu amatorskiego podchodzę (w końcu sam nim jestem, a co!).
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuba, miałem taki plan ale byłeś lekko zaabsorbowany. Z radością innym razem,...
ODPOWIEDZ