Izotoniki?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja przed biegiem, po biegu, w trakcie biegu sięgam tylko po wodę. Ciągle biegam więc jak widać można obejść się bez izotoników :)
PKO
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy np. Zatopek czy Krzyszkowiak pili izotoniki :niewiem:

Aktualnie nie piję żadnych izotoników i nie widzę ani czuję zmian na gorsze, kiedyś nawet przeprowadzałem eksperyment na sobie gdzie przez dłuższy czas w lecie nie piłem izo, tankowałem wyłącznie wodę a jednak udało się w Pasłęku nabiegać PB :)
Pisałem nawet o tym na blogu na maratonach...
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
Awatar użytkownika
mariuszuk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:29
Życiówka w maratonie: 03:02

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy np. Mo Farah czy Emmanuel Mutai pija wode :niewiem:
Ja lubie sobie wypic czasami Izo lubie wciagnac gel , i tez pije wode. A na treningach nie pije tylko po lub przed.
Obrazek

http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk

Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"
abel
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Widocznie ile ludzi tyle opinii :hej:
W takim razie na treningu biegowym będę pił wodę, a na piłkarskim izotonik w trakcie i po, ale mało, pól litra :)
Zresztą w ogóle zobaczę czy jest sens to pić.
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Tłumacząc w prosty sposób : Jeśli jedna ciecz ma inne ciśnienie osmotyczne niż druga tworzy się membrana częściowo utrudniająca przepuszczanie cząsteczek np przepuszcza małe cząsteczki a nie przepuszcza dużych ani jonów. Czyli nawet jeśli pijesz dużo zdrowych mikro i makroelementów połowe wydalisz np. sikając.
Tutaj masz opis tego zjawiska:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciśnienie_osmotyczne

Cały myk z izotonikami to właśnie to ciśnienie które jest identyczne jak nasze płyny ustrojowe. I nie nie jest to marketingowy bełkot tylko zjawisko zbadane.
Wiem czym jest ciśnienie osmotyczne, chciałem raczej dostać wyjaśnienie dlaczego woda z odpowiednimi proporcjami miodu, soli, cytryny nie może mieć takiego samego, jak płyny ustrojowe.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolejny raz o izotonikach... Zanim powstaną dwa wrogie obozy i zaczną się tu zwalczać, podlinkuję post naszego forumowego kolegi, podsumowujący kilka stron dyskusji o izotonikach w innym wątku.
Chodzi o post PKDeath, pierwszy na tamtej stronie. Jeśli dobrze się orientuję, to jego autor skończył studia medyczne ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
abel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Kolejny raz o izotonikach... Zanim powstaną dwa wrogie obozy i zaczną się tu zwalczać, podlinkuję post naszego forumowego kolegi, podsumowujący kilka stron dyskusji o izotonikach w innym wątku.
Dzięki, rozwiałeś moje wątpliwosci ;)
kjk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a tak pomijajac czy izotoniki sa dobrze czy zle to ktore wybieracie? Takie z gornej polki czy tez np takie z biedronki??
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kjk pisze:a tak pomijajac czy izotoniki sa dobrze czy zle to ktore wybieracie? Takie z gornej polki czy tez np takie z biedronki??

Nie dublujmy tematów :)

http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=22945
Stanko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 73 min

Nieprzeczytany post

Izotoniki mają parę pierwiastków, które po wysiłku organizm chętnie przyswoi, ale mają też świństwa utrwalacze, barwniki (słyszałem w TV że są najbardzie szkodliwe) itp. Ale chyba składnikiem na który nie zwracamy uwagi, a moze się okazać dla nas szkodliwy jest sód. Izotoniki też go mają. Dzienne spożycie wynosi do 3 mg. My przyswajamy go kilkakrotnie więcej wciągając nawet zwykłą wodę, którą sód w organiźmie wiąże i podnosi ciśnienie. Potocznie można powiedzieć że to jest po prostu sól. Z doświadczenia wiem że najmniejszą ilość sodu zawiera Primavera. Inne marketowe wody mają nawet po 16 mg.
sirxobo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Butelka ( tylko błagam nie badziew pokroju Cisowianki) najzwyklejszej wody, 60-80 gram glukozy, odrobinka soli. Osmotyczność podobna do krwi ( ktoś o tym wspominał wcześniej), dlatego organizm bardzo dobrze to przyjmuje. Podobno idealnie by bylo gdyby smakowało jak sama krew.
Dla smaku możesz nawet dać parę kropli cytryny.

100 gram glukozy w aptece.. od 3zł w górę.
3k 11:53 5k 22:26 10k 45:49 21.1k 1:44:27
Krzychu N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49'58"

Nieprzeczytany post

kjk pisze:a tak pomijajac czy izotoniki sa dobrze czy zle to ktore wybieracie? Takie z gornej polki czy tez np takie z biedronki??
Ja polecam izotoniki z firmy Enervit. Stosuję od dłuższego czasu.
http://forenergy.pl/
Duży wybór odżywek firm ENERVIT, VITARGO.
Sprawdź ceny!!
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Nawadniają lepiej niż woda, jak są z carbo to dostarczają pewną ilość węgli czyli energii, dostarczają mikro i makro elementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania np. serca. To wszystko.

Jeśli pijesz je PO trenigu to de facto robisz błąd. Powinieneś je pić PODCZAS wysiłku, a przed i po nawadniać się wodą.
niezupełnie tak jest, każdy tonik ma inne działanie najlepiej zapoznac sie z opisem stosowania producenta ogólnie co do zasady pijemy w trakcie i PO gdy mamy głod węglowodanów, pamietac nalezy ze sa 3 rodzaje toników hipotonik na krótkie treningi izotonik na średnie i hipertonik na długie treningi róznia sie zawartościa składników im wiecej tym wolniej sie wchłania
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:
scouser pisze:A który z dostępnych na rynku izotoników czy to w płynie czy w proszku ma najmniej chemii? Niestety woda+miód+cytryna+sól mi nie smakuje.
Nie wiem jaki ma najmniej chemii ja pijam 4f ale ta mikstura co podałeś to pseudo izotonik, chociaż niektórzy w to wierzą że izo to woda zabarwiona i dodane troche soli. Dla niektórych izotonik dostarcza przede wszystkim pierwiastki typu sód czy potas a to jest bzdura. Izotonik oprócz elektrolitów i węgli posiada do samo ciśnienie osmotyczne jakie mają nasze płyny ustrojowe i dlatego jest tak dobrze przyswajany i nawadnia. Zadna cytryna czy miód chociaż bardzo zdrowe tego zjawiska nie wywołają.
:hahaha: :hahaha: :hahaha: rewelacja czyli izotoniki w przyrodzie nie występują o hipotonikach nie wspomne ? hm ale czy czasem woda to nie hipotonik :) radze doczytać swoją droga marketing odniósł tutaj jak widac sukces
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Tłumacząc w prosty sposób : Jeśli jedna ciecz ma inne ciśnienie osmotyczne niż druga tworzy się membrana częściowo utrudniająca przepuszczanie cząsteczek np przepuszcza małe cząsteczki a nie przepuszcza dużych ani jonów. Czyli nawet jeśli pijesz dużo zdrowych mikro i makroelementów połowe wydalisz np. sikając.
Tutaj masz opis tego zjawiska:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciśnienie_osmotyczne

Cały myk z izotonikami to właśnie to ciśnienie które jest identyczne jak nasze płyny ustrojowe. I nie nie jest to marketingowy bełkot tylko zjawisko zbadane.
chodzi o to zeby ci woda nie skakała po żoładku w czasie zawodów po to zabawy z cisnieniem a co do sikania to kwestia nie co pijesz ale ile na raz organizm przyswaja max 0,4 l wody na godzine wypijesz wiecej to wysikasz, izotonik możesz sobie sam w domu zrobic pilnując proporcji składu są na to normy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ