Gizela pisze:HM... w Polsce też gotuje się metodą absorpcji i w dodatku bez wymyślnych garów- samowarów. Przynajmniej tak gotowała moja mama: szklanka ryżu, 2 szklanki wody, zagotować, pogotować mieszając aż woda zniknie, zawinąć garnek w ręcznik i pod kołderkę. po powrocie z pracy był sypki, gorący i gotowy do podawania.
1. Czy gdzieś napisałem, że w Polsce się tak nie gotuje?
2. Używałaś kiedyś garnka elektrycznego do gotowania ryżu? Myślę, że nie, ponieważ wtedy nie pisałabyś o "wymyślnych gara- samowarach". Urządzenie nie jest wymyślne, na pewnym portalu aukcyjnym kosztuje 50-100zł. Wrzucasz szklankę ryżu, 1,25 szklanki wody, włączasz i zapominasz. Nie musisz mieszać, zawijać w ręcznik i wkładać pod kołdrę - pisząc kartkę dla rodziny - "ryż w łóżku, pulpety i sos w lodówce"

. Poza tym procedura trwa znacznie krócej. Ale najlepiej krytykuje się nieznane. Kurczaka też można piec nad ogniskiem, a nie na "wymyślnym" rożnie.
Wypowiedź moja miała na celu zwrócenie uwagi Małego na pewien detal dotyczący ryżu, ponieważ w Polsce pokutuje ryż w woreczku gotowany w dużej ilości osolonej wody. A curry z takim ryżem to zbrodnia. Jako malusieńki konsultant dania Małego miałem chyba prawo do dwóch zdań. I na tym kończę off-topic. Życząc smacznego.
kisio pisze:OD razu przepraszam mały, że się czepiam i to bardzo ale ilekroć widzę tytuł wątku to się nad tym zastanawiam. Biorąc pod uwagę, że liczysz dość skrupulatnie kalorie i zjadasz ich wyznaczoną ilość to jaki w zasadzie ma sens to 'niskokalorycznie'? Przecież i tak zjesz tyle kalorii ile sobie założyłeś prawda? Jedyna różnica, że zjesz fizycznie więcej, bardziej się zapchasz.
Myślę, że intencją Małego jest po trosze zastąpienie składników "normalnych" niskokalorycznymi, co w sumie przekłada się na to, co napisałeś - jeść więcej. Z drugiej strony jednak pewne dania w wersji "normalnej" są tak wysokokaloryczne, że ich robienie przez osobę odchudzającą się nie ma sensu - vide śmietana vs. jogurt lub mleczko kokosowe normalne a light w ostatnim przepisie - różnice w kaloriach są 2-3 krotne.