Podstawowe kontuzje - Jak im zapobiegać.
-
- Stary Wyga
->Marek81
Nie chcialbym aby moja, mam nadzieje konstruktywna krytyka byla zle odebrana.
Tym bardziej ze bieganie.pl wyroslo na portal zawierajacy w jednym miejscu olbrzymie kompendium wiedzy ale potrzebujacej tylko troche wiecej uporzadkowania.
W co nie watpie, predzej czy pozniej nastapi.
Sam tutaj rok temu trafilem niestety prawie od razu do zakladki Zdrowie
Pomimo sporego dowiadczenia treningowego sprzed lat po dlugim okresie przerwy popelnilem kilka glupich bledow z ktorych najwiekszym bylo wlasnie potraktownie po macoszemu GS.
Niestety niemlody organizm juz nie wybacza nawet drobnych bledow i zbyt duzych obciazen.
Co do propozycji niestety nie jestem ani lekarzem, rehabilitantem itp. (jesli juz to niestety swoim ) i obawiam sie, ze moglbym przez przypadek komus zaszkodzic.
Stad tez moja dyskusja z Bba.
Mozna "latwo" zebrac szereg cwiczen w "pigulke antykontuzyjna"
ale dac gwarancje bezpieczenstwa...
Nie watpie, ze predzej czy pozniej jakis fachowiec sie tego podejmie (wszelka ku temu wiedze ma np. Autorka tego artykulu) dla korzysci rzeszy czytelnikow biegania.pl
Nie chcialbym aby moja, mam nadzieje konstruktywna krytyka byla zle odebrana.
Tym bardziej ze bieganie.pl wyroslo na portal zawierajacy w jednym miejscu olbrzymie kompendium wiedzy ale potrzebujacej tylko troche wiecej uporzadkowania.
W co nie watpie, predzej czy pozniej nastapi.
Pomimo sporego dowiadczenia treningowego sprzed lat po dlugim okresie przerwy popelnilem kilka glupich bledow z ktorych najwiekszym bylo wlasnie potraktownie po macoszemu GS.
Niestety niemlody organizm juz nie wybacza nawet drobnych bledow i zbyt duzych obciazen.
Co do propozycji niestety nie jestem ani lekarzem, rehabilitantem itp. (jesli juz to niestety swoim ) i obawiam sie, ze moglbym przez przypadek komus zaszkodzic.
Stad tez moja dyskusja z Bba.
Mozna "latwo" zebrac szereg cwiczen w "pigulke antykontuzyjna"
ale dac gwarancje bezpieczenstwa...
Nie watpie, ze predzej czy pozniej jakis fachowiec sie tego podejmie (wszelka ku temu wiedze ma np. Autorka tego artykulu) dla korzysci rzeszy czytelnikow biegania.pl
- marek81
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:32
- Życiówka w maratonie: brak
Brzmi nieprzyjemnie znajomo.adamo_0 pisze:
zgadzam się, że pewne tematy można by uporządkować bo po prostu giną w gąszczu informacji. Tylko jakoś rąk do pracy nie widać.
Ja mam małe kompendium na dysku. z 60 stron. Z maratonypolskie.pl, biegani.pl, kilka tekstów z innych źródeł czy pewne prywatne faq na bazie informacji zebranych z forum. Ale tworzone jest z myślą o mnie. O moich problemach i celach. Nie podjął bym się tworzenia czegoś "dla wszystkich" bo jak sam piszesz - trzeba mieć wiedzę i umiejętność przystępnego jej przekazania. Inaczej łatwiej zaszkodzić niż pomóc.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
adamo_0 pisze:"Czy portal bieganie.pl niechcacy nie produkuje pacjetow dla lekarzy ortopedow?
Pewnie trochę produkujemy.
Każdy kto zaczyna jakąś aktywność zwiększa ryzyko w jednym miejscu (np stawy, ścięgna, mięśnie) zmniejszając je w innym (serce, nadciśnienie, cukrzyca).
Co do kompendium w dziale Zacznij biegać - to akurat tam mi to średnio pasuje.
To jest coś co powinien robić zarówno początkujący jak i zaawansowany - czyli wiedza ogólna.
W Zacznij Biegać jest tylko to co unikalnie dotyczy początkujących.
Ale postaramy się poprawić.
-
- Stary Wyga
Najlepiej zeby bylo tu i tuAdam Klein pisze:(...)
Co do kompendium w dziale Zacznij biegać - to akurat tam mi to średnio pasuje.
To jest coś co powinien robić zarówno początkujący jak i zaawansowany - czyli wiedza ogólna.
W Zacznij Biegać jest tylko to co unikalnie dotyczy początkujących.
Ale postaramy się poprawić.
Tylko, ze o ile w innych dzialach "niepoczatkujacy" fan tego forum znajdzie dla siebie prawie wszystko (co zauwazyl Bba)
to poczatkujacy raczej od razu zacznie biegac a nie czytac i zglebiac i trafi tam dopiero jak zaboli
Wlasnie jeszcze raz otworzylem ksiazke Skarzynskiego i nie bez powodu GS i GR jest zaraz PRZED rozdzialem z planami biegowymi dla zaczynajacych/poczatkujacych!
Dodatkowo juz tutaj Autor wspomina o czekajacym zima treningu na hali.
Taki sam pakiet GS I GR powinien byc zalinkowany w widocznym miejscu i w zakadce Zacznij Biegac i w zakladce TRENING na stronach z planami PUMY, 10 tygodnowym itp.
Powinno sie wrecz solidnie nastraszyc poczatkujacego i potraktowac GS i GR jak obowiazkowe badania ktore warto wykonac przed bieganiem
Moze jednego grzesznika na dziesieciu da sie od kontuzji uratowac
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
adamo
Nie zawsze jest tak, że książki się czyta po kolei.
Przyznam Ci się - że układając porządek (lub jego brak) na stronie pewne sprawy zrobiłem celowo.
Staram się zważyć - co jest dla mnie subiektywnie (czy dla ogółu, społeczeństwa) najważniejsze. (przynajmniej co mi się wydaje).
Z jednej strony - przekonanie ich do biegania
Z drugiej strony - ostrzeżenie przed niebezpieczeństwami i jak zapobiec kontuzjom.
Z punktu widzenia "fajności":
Bieganie - fajne
Kontuzje - niefajne
Z punktu młodych ludzi
Bieganie - może fajne
Kontuzje - nuda
Z punktu starszych ludzi
Bieganie - może fajne
Kontuzje - ciekawe
Wydaje mi się, że przeważa jednak wciąganie ludzi w bieganie nad ostrzeganiem przed bieganiem.
Ten tekst jakoś to opisuje ale jest może zbyt mało wyeksponowany.
Bo ta GS i GR to naprawdę jest domena ludzi starszych, dojrzalszych - młodzież nie musi do tego przywiązywac takiej wagi póki nie zaczyna traktować bieganie wyczynowo.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=1515
Czyli moje podejście jest takie, że biegajcie - a per saldo będzie to dla was na pewno lepsze niż niebieganie.
Wydaje mi się, że Twoje adamo uwagi dotyczące GR i GS, że dopiero kiedy złapałeś kontuzję się tym zainteresowałeś - dotyczą 100% ludzkiej populacji. Nikomu nie chce się czytać takich nudnych rzeczy póki nie spotka ich jakieś nieszczęście.
Nie zawsze jest tak, że książki się czyta po kolei.
Przyznam Ci się - że układając porządek (lub jego brak) na stronie pewne sprawy zrobiłem celowo.
Staram się zważyć - co jest dla mnie subiektywnie (czy dla ogółu, społeczeństwa) najważniejsze. (przynajmniej co mi się wydaje).
Z jednej strony - przekonanie ich do biegania
Z drugiej strony - ostrzeżenie przed niebezpieczeństwami i jak zapobiec kontuzjom.
Z punktu widzenia "fajności":
Bieganie - fajne
Kontuzje - niefajne
Z punktu młodych ludzi
Bieganie - może fajne
Kontuzje - nuda
Z punktu starszych ludzi
Bieganie - może fajne
Kontuzje - ciekawe
Wydaje mi się, że przeważa jednak wciąganie ludzi w bieganie nad ostrzeganiem przed bieganiem.
Ten tekst jakoś to opisuje ale jest może zbyt mało wyeksponowany.
Bo ta GS i GR to naprawdę jest domena ludzi starszych, dojrzalszych - młodzież nie musi do tego przywiązywac takiej wagi póki nie zaczyna traktować bieganie wyczynowo.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=1515
Czyli moje podejście jest takie, że biegajcie - a per saldo będzie to dla was na pewno lepsze niż niebieganie.
Wydaje mi się, że Twoje adamo uwagi dotyczące GR i GS, że dopiero kiedy złapałeś kontuzję się tym zainteresowałeś - dotyczą 100% ludzkiej populacji. Nikomu nie chce się czytać takich nudnych rzeczy póki nie spotka ich jakieś nieszczęście.
-
- Stary Wyga
To nie do konca tak bo glownie zalatwilem sie kilometrazem. I zlekcewazylem fakt ze 15 lat pozniej organizm nie jest juz tak sprawnyAdam Klein pisze: Wydaje mi się, że Twoje adamo uwagi dotyczące GR i GS, że dopiero kiedy złapałeś kontuzję się tym zainteresowałeś - dotyczą 100% ludzkiej populacji. Nikomu nie chce się czytać takich nudnych rzeczy póki nie spotka ich jakieś nieszczęście.
Pozostane jednak nieprzekonany i uwazam, ze nie umieszczenie tej waznej wskazowki dot. GS i GR w taki sposob aby poczatkujacy wrecz sie o nia potknal na stronie za duzy blad.
Moze jak napisalem wczesniej nie nalezy starszyc od razu niewiadomo jakimi kontuzjami ale
powinno sie jasno podkreslic ze GS i GR sa rownorzednymi skladnikami treningu biegowego. A moze wrecz zachecic ze GS i GR pozwalaja biegac przyjemniej i szybciej.
W sumie na poczatek to kwestia wrzucenia w kilka miejsc (np razem z planami dla poczatkujacych) kilku linkow. Nie zaszkodzi a moze pomoze
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
To Ty się zarejestrowałeś na forum w końcu tylko po to, żeby się pozachwycać nogami ?kk64 pisze:Dziwi mnie, że nikt nie zachwyca się nogami pani na zdjęciach. Czyż nie są fantastyczne ???
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
adamo_0 pisze:Tytul artykulu wzbudzil moje duze zainteresowanie ale niestety po przeczytaniu okazal sie troche nieudany.
Po pierwsze chwalebne jest to, ze w jednym artykule zostaly zebrane informacje dot roznych kontuzji ale przez to stal on sie bardzo powierzchowny - wiecej znajdziemy chociazby na samym portalu bieganie.pl w osobnych obszernych i solidnych artykulach (rowniez samej Autorki).
(moze by wiec umiescic w artykule odnosniki?)
Po drugie pomimo tytulu artykul ten nie dostarcza duzo posegregowanej wiedzy potrzebnej
w zapobieganiu kontuzja. A obserwujac od jakiegos czasu dzial Zdrowie tego brakuje najbardziej bo obecnie wszystko wskazuje, ze nadal funkcjonujemy na zasadzie, parafrazujac madre przyslowie:
Biegacz przed i niestety po kontuzji glupi!!!
Z tego powodu kluczowym wydaje sie umieszczenie na portalu artykulu zawierajacego jakis racjonalny calosciowy program gimnastyki silowej i rozciagajacej (GS i GR) dla zaczynajacych biegac, biagajacych mniej i wiecej.
Nie jest to wiedza tajemna i jest prezentowana chociazby w ksiazkach Skarzynskiego (nawet kladzie on tam na GS i GR szczegolny nacisk) zas portal dot biegania powinien zastanowic sie jak ja zaprezentowac w postaci bardziej przystepnej. W postaci artykulu ktorego nie da sie przeoczyc surfujac po portalu bieganie.pl
Co ciekawe potrzebny material juz na portalu jest Kledzikowe Cwiczenia, Rozciaganie wg Marszalka, Cw stabilnosci ogolne, cw na nogi...
Kazdy sie zgodzi ze nie latwo jest samemu stworzyc racjonalny "program antykontuzyjny" co czesto prowadzi do nie wykonywania cwiczen lub traktowania ich po macoszemu.
Niestety prawda jest taka, ze do pierwszej kontuzji nikt w zasadzie tym sie nie przejmuje, pozniej zas dlugi czas zabiera biegaczowi uswiadomienie sobie, ze droga do wyleczenia prowadzi w zasadzie jedynie przez szereg cwiczen sprawnosciowych i rehabilitacyjnych.
(Tutaj tez przydalby sie jakis przewodnik ktory zapobiegalby "zasmarowywaniu kontuzji" zamiast ich leczeniu)
Niestety o istnieniu szeregu cw sprawnosciowych//rozciagajacych kluczowych w poczatkach biegania, poczatkujacy biegacz dowiaduje sie dopiero kiedy juz jest za pozno i solidny artykul moglby to jednak zmienic.
Omawiany artykul to duzy krok do przodu w uswiadomieniu sobie tematu kontuzji.
W kolejnych warto bylo by dostac wszytskie niezbedne ladnie pogrupowane narzedzia dot. profilaktyki i leczenia.
1. Nie da sie zrobic artykułu o wszystkim w szczegółach
2. Biegacz jest osoba inteligentną i potrafi szukac, jeśli ma juz zajawkę czego potrzebuje
3. nie da sie zapobiegać wszystkim kontuzjom. Niestety uprawiając sport musimy sobie wpisać powstawanie kontuzji... To może byc nawet przypadek- ja np skręcenie stawu skokowego, czy przeciążenie
4. Jeżeli napiszecie o czym chcecie dokładnie się dowiedzieć z wielka chęcią napiszę o tym
5. Pomimo, ze bardzo szanuję i lubię Skarżyńskiego, to jego płytka z gimnastyka nie jest do końca trafiona. to ćwiczenia z dawnej szkoły a część z nich jest niestety szkodliwa
6. Jeżeli znalazłabym sponsora w wielką chęcią zrobiłabym płytkę z filmem jak prawidłowo ćwiczyć
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
- Tomi
- Wyga
... oczywiście można oczekiwać artykułu czy materiału, który będzie zawierał wszystkie informacje. Ale po co ? Dziś w dobie internetu można spokonie wszystko lub prawie wszystko znaleć. Sam artykuł bardzo ważny i pożyteczny , bo sygnalizuje pewne zagadnienie na które trzeba zwracać uwagę. Resza - Google. Sam to przechodziłem, wiec wiem o czym mówię.
-
- Stary Wyga
Ciesze sie, ze moja mam nadzieje konstruktywna krytyka wywolala odzew. Wiekszosc sugestii juz jest w postach powyzej wiec moze sie powtorze.Ruda pisze: 1. Nie da sie zrobic artykułu o wszystkim w szczegółach
2. Biegacz jest osoba inteligentną i potrafi szukac, jeśli ma juz zajawkę czego potrzebuje
3. nie da sie zapobiegać wszystkim kontuzjom. Niestety uprawiając sport musimy sobie wpisać powstawanie kontuzji... To może byc nawet przypadek- ja np skręcenie stawu skokowego, czy przeciążenie
4. Jeżeli napiszecie o czym chcecie dokładnie się dowiedzieć z wielka chęcią napiszę o tym
5. Pomimo, ze bardzo szanuję i lubię Skarżyńskiego, to jego płytka z gimnastyka nie jest do końca trafiona. to ćwiczenia z dawnej szkoły a część z nich jest niestety szkodliwa
6. Jeżeli znalazłabym sponsora w wielką chęcią zrobiłabym płytkę z filmem jak prawidłowo ćwiczyć
ad1) Tak ale np. latwo mozna by umiescic linki do istniejacych juz artykulow. Moja propozycja to zebranie wszytkich ciekawych cwiczen GR i GS w jedna pigulke/artykul i podarowanie ich na stronach dla poczatkujacych poniewaz:
ad2) Poczatkujacy szuka jak go zaczyna bolec. Jezeli sie nie potknie/przewroci na portalu o informacje dot GS i GR
to jego inteligencji wystarczy do tego aby wejsc w zakladke Zdrowie.
ad3) Rozumiem ze istnieje pewne ryzyko ale np obnizenie ryzyka skrecenie stawu obniza cwiczenie czucia glebokiego.
Jest w koncu roznica miedzy bieganiem z lub bez GS
ad5) Skarzynskiego podawalem jedynie jako przyklad "orendownika" GS i GR jako waznej i rownorzednej skladowej treningu biegacza-szczegolnie poczatkujacego. Zgadzam sie zas w pelni do tego ze cwiczenia sa nienowoczesne.
Podkreslam Skarzynski NACISKA wrecz lopatologicznie !!! na GS I GR zas tego nie robi bieganie.pl (moze jest to jedynie zle w sensie technicznym ukladu stron www uwypuklenie tego problemu).
Upraszczajac, zapobieganie/wyleczenie kontuzji w zasadzie opiera sie na odpowiedniej gimnastyce/cwiczeniach rehabilitacyjnych.
Nie przesadze tez, ze to Pani arykuly i wpisy na forach jako pierwsze otworzyly mi na to oczy.
Niestety nadal wiele wpisow w zakladce zdrowie pochodzi od poczatkujacych (i nie tylko), ktorzy nie potkneli sie o GS i GR.
Zaczynali od miesiecy pauzowania, kilogramow masci, USG, RTG, kilku ortopedow...
Na szczescie coraz czesciej konczy sie to dobrze na solidnej i fachowej gimnastyce rehabilitacyjnej.
I dobrze by bylo aby kazdy zwiazany z bieganiem mial ta wiedze gleboko zakodowana.
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
Jakby to było takie proste, to nie potrzebni byliby lekarze ani fizjoterapeuciadamo_0 pisze:
Upraszczajac, zapobieganie/wyleczenie kontuzji w zasadzie opiera sie na odpowiedniej gimnastyce/cwiczeniach rehabilitacyjnych..
Leczenie to w dużej mierze terapia manualna tzn praca na stawach, na powięziach, na miesniach. Rozwiązywanie biomechanicznych problemów, do tego wspomagająco fizykoterapia
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
rutra pisze:Po jakim czasie odpoczywać od treningu (regeneracja)? Planowałem końcem września zrobić sobie tydzień przerwy, ostatecznie jednak postanowiłem w tym tygodniu nie biegać. Ogólnie to biegam po 10km 4-6x w tygodniu.
Biegam ok. 60km tygodniowo, kontuzji nie złapałem od 2 miesięcy, tylko trochę mnie bolało (jak to w artykule wyczytałem) rozcięgno podeszwowe gdy zginałem stope. Zrobiłem sobie tydzień przerwy, głównie dlatego, że wyjechałem (końcówka wakacji, 3 dni) i trochę odpocząłem od biegania, ale już dziś planuje 10km. A rozcięgno już nie boli.Adam Klein pisze:Każdy dzień przerwy do regeneracja, po takim treningu jak opisujesz nie ma potrzeby planować jakiejś dłuższej przerwy.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Mogłabyś napisać, które są szkodliwe ?5. Pomimo, ze bardzo szanuję i lubię Skarżyńskiego, to jego płytka z gimnastyka nie jest do końca trafiona. to ćwiczenia z dawnej szkoły a część z nich jest niestety szkodliwa