Ból pod kostką po obu stronach stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Seledynka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam póki co żaden ze mnie biegacz i jestem początkująca. Zdecydowanie przyznaje się do błedu że za szybko chciałam pokonywać większe dystanse choć przyznam są to naprawde wolne truchty przeplatane marszem. Zaczęło się od prawej stopy gdzie podczas wolnego truchtania zaczęło się kłucie pod kostką i z każdym krokiem coraz bardziej bolało. Po około 300 metrach został tylko marsz i kulenie. Około dwa tygodnie bez biegów ( smarowanie fastum i okładanie lodem). Ból prawie ustąpił więc zaczęłam na nowo. Pierwsza dwa dni oki i na trzeci dzień kontuzja w tej samej nodze zaczęła się odnawiać a co gorsze drugą stope też dopadła :( od wczoraj kuleje bo sam chód sprawia ból a ulge przynosi chodzenie na obcasie (w adidasach nie doszłabym do sklepu)
Ból jest zlokalizowany pod kostką z zewnętrznej strony stopy i z wewnętrznej. Jest przypuchnięte i wrażliwe na dotyk. Jak z tym walczyć ? Dlaczego mnie to dopada,jaki popełniam błąd ? Córa jako początkująca biega już sporo czasu i ani razu na nic nie narzekała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Kawa_Kawecka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56'14"

Nieprzeczytany post

Proponuję wizytę u specjalisty. Na mój gust, to zapalenie kaletek, a przewlekłe może mieć daleko idące konsekwencje. Ortopeda, USG i potem zabiegi u fizjoterapeuty (fizykoterapeuty) oraz przerwa w treningach. Mam to samo po wewnętrznej stronie kostek i czeka mnie 2 tyg przerwy, ultradźwięki, lasery, krioterapia itp. Szczęśliwie mnie jeszcze nie boli, a przy innej kontuzji po prostu wyszło...
dara_nala
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mi tez przytrafiła się kontuzja z podobnymi objawami jak Twoje, nawet pisalam o tym na tym forum. W moim przypadku okazało się że winne było ściegno achillesa a dokładniej przyczepy Achillesa. Na dodatek karmie piersią więc silniejsze maści i leki przeciw zapalne odpadają.. w moim przypadku zbawienny okazał się masaż. Nie mniej od miesiąca już nie biegam. Tydzień temu spróbowałam bo bólu nie mam już dawno no i oczywiście powrócił. Tobie polecam wizytę u specjalisty typu fizjoterapeuta lub ortopeda bo z mojego doświadczenia widzę że samo nie przejdzie....
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kawa_Kawecka pisze:Proponuję wizytę u specjalisty. Na mój gust, to zapalenie kaletek, a przewlekłe może mieć daleko idące konsekwencje. Ortopeda, USG i potem zabiegi u fizjoterapeuty (fizykoterapeuty) oraz przerwa w treningach. Mam to samo po wewnętrznej stronie kostek i czeka mnie 2 tyg przerwy, ultradźwięki, lasery, krioterapia itp. Szczęśliwie mnie jeszcze nie boli, a przy innej kontuzji po prostu wyszło...
Miąłem bardzo podobnie - fizjoterapetua i przerwa w treningach 2-3 tygodnie
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ