Komentarz do artykułu Jaki wysiłek jest najlepszy dla mózgu?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie chodziło mi o krzyżówki czy grę karcianą w wojnę... Ale od funkcji kwadratowej, pochodne, całki, albo np. Ekwador (i tym podobne zagadki geograficzne) - z kim graniczy i stolice tych Państw? Jak najbardziej... Spróbujcie to zobaczycie jak szybko mijają biegowe kilometry :spoczko: Dla mniej wprawionych zaczynamy od tabliczki mnożenia dwucyfrowej i z kim graniczy Polska :hejhej:
PKO
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No nie wiem, ja biegam dla odpoczynku psychicznego głównie. Ale jak ktoś wypoczywa przy bieganiu i całkowaniu jednocześnie, to czemu nieeee :hahaha:
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to nie we właściwym wątku piszesz ... Przeczytaj nagłówek :spoczko:
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czemu? Biegam dla odpoczynku psychicznego, a odpoczynek psychiczny jest dobry dla mojego mózgu :)
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli już to "dlaczego", a nie czemu...
Właściwie to nie interesuje mnie dlaczego i dla czemu biegasz.... :spoko:
Puszczyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Właściwie to nie interesuje mnie dlaczego i dla czemu biegasz.... :spoko:
Cóż... jakoś będę musiał z tym żyć dalej, choć łatwo nie będzie :szok:
Jeśli już to "dlaczego", a nie czemu...
Polecam lekturę z poniższego linka:
http://sjp.pwn.pl/slowniki/czemu.html
Czemu jest kilkakrotnie rzadsze niż dlaczego, występuje głównie w literaturze pięknej i eseistyce. Jest to więc słowo typowo książkowe, pisane, ale nie publicystyczne, tylko literackie. Wrażenie, które Pani odnosi, że czemu „dokoła słychać”, że słychać je w codziennych rozmowach, bierze się chyba stąd, że wszystko, co rzadsze, przykuwa naszą uwagę i wydaje się częstsze, niż jest. Tak zostaliśmy skonstruowani, niewątpliwie we własnym interesie, gdyż bezpieczeństwo naszych przodków zależało od tego, czy w swoim środowisku w porę spostrzegą zagrożenie. Słowo czemu zagrożeniem dla nikogo nie jest, ale raz uruchomiony mechanizm biologiczny działa i każe nam ze zdwojoną uwagą przyglądać się temu, co rzadkie, co nie co dzień widoczne i przez to potencjalnie niebezpieczne.
Z punktu widzenia kogoś, kto dopiero uczy się polskiego, dlaczego ma tę przewagę, że jest uniwersalne, może pojawić się w każdym kontekście i nie powoduje dysonansów stylistycznych. Osoba bardziej kompetentna może jednak czasem sięgać po czemu. Bo czemu by nie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ