Regeneracja: jak szybko dojść do pełnej dyspozycji w 3 dni?
-
rbk17
Biegłem wczoraj(sobota) półmaraton na pełnych obrotach, ale już w środę mam start na 10 km (bieg niepodległości). Wiem że regeneracja to sprawa indywidualna ale czy macie jakieś ogólne rady jak ją wspomóc i być maksymalnie sprawnym na środę?
- katekate
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN 
-
rbk17
Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Na pewno nie przysiadyrbk17 pisze:Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN
Rozciąganie po jakiejś delikatnej rozgrzewce powinno być dobrym pomysłem.
Możesz moczyć nogi w lodowatej wodzie lub stosować naprzemienne ciepło-zimne prysznice
Organizm najlepeiej wypoczywa śpiąć, im więcej spania tym lepeij.
Mógłbyś próbować sauny, ale tylko jeśli stosujesz ją regularnie, jeśli nie to raczej zaszkodzi w tak krótkiej perspektywie.
Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.
Krzysiek
-
rbk17
No trudno, półmaraton był ważniejszy od nadchodzącej dychy, oczywiście pobiegnę z całych sił na jak najlepszy wynik a potem spróbuję ustanowić życiówkę na 10 km nawet bez konkursu, dzięki za rady, pozdrawiam.Buniek pisze: Na pewno nie przysiady
Rozciąganie po jakiejś delikatnej rozgrzewce powinno być dobrym pomysłem.
Możesz moczyć nogi w lodowatej wodzie lub stosować naprzemienne ciepło-zimne prysznice
Organizm najlepeiej wypoczywa śpiąć, im więcej spania tym lepeij.
Mógłbyś próbować sauny, ale tylko jeśli stosujesz ją regularnie, jeśli nie to raczej zaszkodzi w tak krótkiej perspektywie.
Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.
-
rbk17
Dobrze poszło, 40:00 wprawdzie nie złamałem (zabrakło 10 sekund) ale to zdecydowanie mój najlepszy czas tym roku. Jedyna dolegliwość jaka mi towarzyszyła to ból uda w bardziej obciążanej nodze, ale ten ból tylko sobie był - nie przeszkadzał mi.Buniek pisze:Cudów nie oczekuj, na pewnie tymi i podobnymi zabiegami możesz przyspieszyć regenerację, ale pełna regeneracja zajmuje ok. jednego dnia na każde dwa kiometry przebiegnięte na zawodach. Po półmaratonie potrzebujesz ok. 10 dni by całkowicie wypocząć.rbk17 pisze:Ból umiarkowany, głównie mi chodzi o to co jeść i czy wykonywać jakieś ćwiczenia: przysiady, rozciągania i czy dużo spać?katekate pisze:jak mięśnie bardzo bolą to sauna albo morsowanie i nie biegać do BN