Fizjoterapeuta Warszawa-Achilles
- kambodja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
jak w temacie - poszukuję dobrego fizjo od Achilllesa (konkretnie ból przyczepów Achillesa z tyłu pięty) - idealny byłby Ursynów ale niekoniecznie.
Zaczęłam biegać pod koniec maja 2013 i chyba się uzależniłam
- beata
- Ekspert/Trener
Hej kambodja, a Ty z Ursynowa
?
Ja polecam zawsze niezawodny Ortoreh, nie na Ursynowie ale na Solcu, ale cóż, warto, bo tam leczą fachowcy-sportowcy.
http://ortoreh.pl/
Na pw wyślę Ci namiary do dobrego, nie tylko wg mnie rehabilitanta/fizjoterapeuty, który przyjmuje w okol. Wyścigów od strony Służewia. Polecam.

Ja polecam zawsze niezawodny Ortoreh, nie na Ursynowie ale na Solcu, ale cóż, warto, bo tam leczą fachowcy-sportowcy.
http://ortoreh.pl/
Na pw wyślę Ci namiary do dobrego, nie tylko wg mnie rehabilitanta/fizjoterapeuty, który przyjmuje w okol. Wyścigów od strony Służewia. Polecam.
- kambodja
- Zaprawiony W Bojach
Beata - dzięki za pw. i namiary
Tak, tak ja z Ursynowa
Ale jak jest ktoś dobry dalej to chętnie pojadę.
A w Ortotehu to najlepiej do kogo ?
Jestem zdesperowana bo ortopeda powiedział, że przejdzie po kilku dniach, nałykałam się leków (biofenac), fakt przeszło szybko ale równie szybko się odnowiło

Tak, tak ja z Ursynowa

Jestem zdesperowana bo ortopeda powiedział, że przejdzie po kilku dniach, nałykałam się leków (biofenac), fakt przeszło szybko ale równie szybko się odnowiło

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Nie jestem pewien czy fizjo ci coz pomoze w tej kwestii bo to sa typowe zmiany przeciazeniowe. Jesli po tej przerwie wrocilas do tej samej objetosci to tak nie da rady. Ja sobie wlasnie tak zalatwilem achillesa na porzadznie bo jak kompletny laik po 3 tygodniowej przerwie spowodowanej inna kontuzja wrocilem od razu do objetosci jak z przed przerwy (mialem zaplanowane zawody na pobicie zyciowki). Zyciowke zrobilem a przy okazji zalatwilem sobie 7 miesiecy przerwy. Musisz sie wprowadzac powoli i to naprawde powoli. Ja po 7 miesiacach przerwy gdzie biegalem 40-50km tygodniowo zaczynalem od 12-16km tygodniowo aby dopiero teraz po 3 miesiacach osiagnac te same przebiegi (dmuchalem po prostu na zimne). Czuje czasem tego achillesa ale to sa delikatne odczucia potreningowe.kambodja pisze:Beata - dzięki, wyślij mi te namiary proszę.
Tak, tak ja z UrsynowaAle jak jest ktoś dobry dalej to chętnie pojadę.
- kambodja
- Zaprawiony W Bojach
Fantom - ja bardzo ostrożnie wróciłam (przed kontuzją biegałam 10-15 km, wróciłam i zrobiłam wolne po lesie 4 km).
Ortopeda mi powiedział, że mogę wracać do biegania jak tylko przestanie boleć - ja odczekałam dodatkowo 6 dni.
Ortopeda mi powiedział, że mogę wracać do biegania jak tylko przestanie boleć - ja odczekałam dodatkowo 6 dni.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ciezko mi wiecej doradzac bo jak widzisz ja mialem ta przerwe naprawde dluga. Po pierwsze dlatego, ze odechcialo mi sie biegania z takim bolem (a w zasadzie samo bieganie nie bylo najgorsze ale nastepny dzien po bieganiu to byla masakra) a po drugie nalozyly sie na to inne rzeczy. Probuj oczywiscie tego fizjo ale mam watpliwosci czy ci pomoze.kambodja pisze:Fantom - ja bardzo ostrożnie wróciłam (przed kontuzją biegałam 10-15 km, wróciłam i zrobiłam wolne po lesie 4 km).
- beata
- Ekspert/Trener
Ja chodzę do Andrzeja Piotrowskiego, bo to mój dobry kolega i można przy okazji pogadaćkambodja pisze:A w Ortotehu to najlepiej do kogo ?

Ale myślę, że cały zespół jest ok.
Fantom - zupełnie się z Tobą nie zgodzę.
Przy każdej kontuzji przede wszystkim fizjoterapia, bo trzeba się zastanowić, skąd kontuzja się w ogóle bierze. A bierze się z tego, że: nasz układ mięśniowy nie jest przygotowany do danych obciążeń, mamy złe wzorce ruchowe, jesteśmy niesymetryczni - bo jesteśmy, i jedna część ciała przejmuje większe obciążenia, mamy jakieś przykurcze/napięcia itp. I cała rzecz polega na tym, aby wyleczyć kontuzję - to raz, ale dwa - nauczyć nasze ciało innego - poprawnego ruchu, wzmocnić i wyeliminować wadliwą postawę. A tu pomoże tylko dobry, znający się na sporcie fizjoterapeuta.
A bezpieczny powrót po kontuzji to nie tyle kwestia mniejszych obciążeń, co właśnie odpowiedniego przygotowania. Można biegać tyle samo albo i więcej, niż przed kontuzją, ale trzeba być do tego przede wszystkim lepiej przygotowanym mięśniowo.
Trzeba ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, ale to, jak bezpiecznie i skutecznie ćwiczyć powie specjalista.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja z kolei sie tutaj z toba PRAWIE zgodze ale achilles to wedlug mnie typowe przeciazenie i tutaj wady postawy maja znaczenie marginalne - co innego piszczele, kolana i biodra. Jestem natomiast zdecydowanie zwolennikiem prawidlowej postawy w bieganiu i tutaj fizjo ma znaczenie kluczowe bo pomoze: zlikwidowac przykurcze biodrowo-ledzwiowe, wyprostowac miednice, zwiekszyc elastycznosc i ruchomosc bioder. Od tego wszystkiego nalezaloby zaczy nac bieganie.beata pisze:Ja chodzę do Andrzeja Piotrowskiego, bo to mój dobry kolega i można przy okazji pogadaćkambodja pisze:A w Ortotehu to najlepiej do kogo ?.
Ale myślę, że cały zespół jest ok.
Fantom - zupełnie się z Tobą nie zgodzę.
Przy każdej kontuzji przede wszystkim fizjoterapia, bo trzeba się zastanowić, skąd kontuzja się w ogóle bierze. A bierze się z tego, że: nasz układ mięśniowy nie jest przygotowany do danych obciążeń, mamy złe wzorce ruchowe, jesteśmy niesymetryczni - bo jesteśmy, i jedna część ciała przejmuje większe obciążenia, mamy jakieś przykurcze/napięcia itp. I cała rzecz polega na tym, aby wyleczyć kontuzję - to raz, ale dwa - nauczyć nasze ciało innego - poprawnego ruchu, wzmocnić i wyeliminować wadliwą postawę. A tu pomoże tylko dobry, znający się na sporcie fizjoterapeuta.
A bezpieczny powrót po kontuzji to nie tyle kwestia mniejszych obciążeń, co właśnie odpowiedniego przygotowania. Można biegać tyle samo albo i więcej, niż przed kontuzją, ale trzeba być do tego przede wszystkim lepiej przygotowanym mięśniowo.
- beata
- Ekspert/Trener
No to w takim razie dlaczego przeciąża się tylko jedna noga?fantom pisze:Ja z kolei sie tutaj z toba PRAWIE zgodze ale achilles to wedlug mnie typowe przeciazenie i tutaj wady postawy maja znaczenie marginalne -
Właśnie dlatego, że: mamy krzywy kręgosłup, zrotowaną i niesymetrycznie ustawioną miednicę, silniejszą jedna nogę itp. Każde "typowe" przeciążenie bierze się z tego, że nie jesteśmy przygotowani do obciążeń, proste.
-
- Zaprawiony W Bojach
Cos w tym niewatpliwie jest ale ja sobie zepsulem obydwa Achillesy. Jeden byl w faktycznie gorszym stanie i jak zaczalem prace nad miednica to faktycznie moze to miec swoje wyjasnienie w zrotowanej na ta strone miednicy.beata pisze:No to w takim razie dlaczego przeciąża się tylko jedna noga?fantom pisze:Ja z kolei sie tutaj z toba PRAWIE zgodze ale achilles to wedlug mnie typowe przeciazenie i tutaj wady postawy maja znaczenie marginalne -
Właśnie dlatego, że: mamy krzywy kręgosłup, zrotowaną i niesymetrycznie ustawioną miednicę, silniejszą jedna nogę itp. Każde "typowe" przeciążenie bierze się z tego, że nie jesteśmy przygotowani do obciążeń, proste.
- kambodja
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Beata za namiary - chyba spróbuję do Ortotehu - w razie czego mogą jakąś dodatkową diagnostykę zrobić etc.
Rozumiem, że mogę się po prostu umówić na wizytę u fizjo bez konieczności wcześniejszej wizyty u lekarza u nich ?
ooo ale dyskusję wywołałam
Moim zdaniem każdy z nas jest inny i spojrzenie lekarza/ fizjo na naszą postawę na pewno pomaga w diagnozie.
Nie jestem lekarzem ale czytałam kiedyś, że czasami boli coś w stopie bo np.: coś nie działa np.: w udzie a stopa połączona z całym aparatem ruchu przejmuje te obciążenia - i kontuzja w stopie jest skutkiem a nie przyczyną.
To mnie przekonuje na "chłopską logikę" - chciałabym, żeby ktoś ocenił mnie w ten sposób całościowo.
Na wizycie 2 tygodnie temu u ortopedy miałam tylko badaną przez sekundę stopę bez spojrzenia na postawę, mięśnie łydki etc.
Rozumiem, że mogę się po prostu umówić na wizytę u fizjo bez konieczności wcześniejszej wizyty u lekarza u nich ?
ooo ale dyskusję wywołałam

Moim zdaniem każdy z nas jest inny i spojrzenie lekarza/ fizjo na naszą postawę na pewno pomaga w diagnozie.
Nie jestem lekarzem ale czytałam kiedyś, że czasami boli coś w stopie bo np.: coś nie działa np.: w udzie a stopa połączona z całym aparatem ruchu przejmuje te obciążenia - i kontuzja w stopie jest skutkiem a nie przyczyną.
To mnie przekonuje na "chłopską logikę" - chciałabym, żeby ktoś ocenił mnie w ten sposób całościowo.
Na wizycie 2 tygodnie temu u ortopedy miałam tylko badaną przez sekundę stopę bez spojrzenia na postawę, mięśnie łydki etc.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tyle, ze praca nad miednica wymaga czasu i na efekty trzeba troche popracowac i poczekac ale przynajmniej fizjo pokaze ci co i jak robic. Do tego czasu mozesz poprobowac https://www.youtube.com/watch?v=u-cNHaoHubY.
- beata
- Ekspert/Trener
Tak, oczywiście - dzwonisz i umawiasz się na konsultację fizjoterapeutyczną, np. do Andrzeja, a już na konsultacji na pewno obejrzą Ciebie całościowokambodja pisze:Rozumiem, że mogę się po prostu umówić na wizytę u fizjo bez konieczności wcześniejszej wizyty u lekarza u nich ?

No bo właśnie zazwyczaj - jeżeli oczywiście kontuzja nie jest efektem urazu - dokładnie tak jest ... Dlatego trzeba leczyć przyczyną, a nie skutek i do lekarzy udawać się w ostatecznej ostatecznościczytałam kiedyś, że czasami boli coś w stopie bo np.: coś nie działa np.: w udzie a stopa połączona z całym aparatem ruchu przejmuje te obciążenia - i kontuzja w stopie jest skutkiem a nie przyczyną.

- kambodja
- Zaprawiony W Bojach
ja nie miałam w ogóle urazu - co więcej od razu po bieganiu mnie nie bolało tylko na następny dzień rano jak wstałam się zaczęło.
Nic w treningach nie zmieniłam - to był bardzo lekki i spokjony treming w tych samych butach, powierzchni etc.
Nic w treningach nie zmieniłam - to był bardzo lekki i spokjony treming w tych samych butach, powierzchni etc.
-
- Zaprawiony W Bojach
To jest wlasnie klasyka w achillesie. Moze to byc tez problem bardziej zalezny od rozciegna podeszwowego bo achilles i rozciegno spotykaja sie w przyczepie na piecie i bol moze promieniowac na achillesa. Fizjo napewno nie zaszkodzi bo przynajmniej pokaze jak naprawic problemy okolomiednicowe.kambodja pisze:ja nie miałam w ogóle urazu - co więcej od razu po bieganiu mnie nie bolało tylko na następny dzień rano jak wstałam się zaczęło.