problem z biodrem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
JanuszZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Beigam dosyc regularnie na 10 km, cel przygotowanie do Maratonu, od pewnego czasu(ok 2 miesięcy) mam problemy w okolicach biodra, po przeswietleniu RTG wyszło, ze bolący staw biodrowy jest ok 2,5 mm wyżej niż zdrowy, co według pierwszego lekarza ogólnego było powodem bólu (zalecenie: wkładka ortopedyczna do buta). Jednak po wizycie u ortopedy, doktor stwierdził, że to nie może być przyczyna, zasugerował problem mięśniowy (co moim zdaniem było powodem, jako ze kontuzja przytrafiła się w czasie treningu sprintowego). ok 1,5 miesiaca odpoczywalem, z małymi przebieżkami, teraz jestem w stanie przebiec ok 30 min (wolnym tempem), 6 km bez bólu, dwa dni temu spróbowałem sprawdzic biodro na 10 km...i teraz od dwoch dni odczuwam ból....Co może być głównym powodem

Z góry dziękuje za sugestie i porady.
PKO
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie napisałeś, w którym miejscu boli Cię to biodro.

Mnie kiedyś bolało od zewnętrznej strony. Biegałem wtedy robiąc bardzo długie kroki. Pomogła mi zmiana techniki biegu - zacząłem robić dużo mniejsze kroki, zwiększając przy tym znacząco kadencję, czyli liczbę kroków przypadających na pewną jednostkę czasu (za wzorzec uchodzi tutaj 180 kroków na minutę).

Pozdrawiam :spoko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ