Witam,
Beigam dosyc regularnie na 10 km, cel przygotowanie do Maratonu, od pewnego czasu(ok 2 miesięcy) mam problemy w okolicach biodra, po przeswietleniu RTG wyszło, ze bolący staw biodrowy jest ok 2,5 mm wyżej niż zdrowy, co według pierwszego lekarza ogólnego było powodem bólu (zalecenie: wkładka ortopedyczna do buta). Jednak po wizycie u ortopedy, doktor stwierdził, że to nie może być przyczyna, zasugerował problem mięśniowy (co moim zdaniem było powodem, jako ze kontuzja przytrafiła się w czasie treningu sprintowego). ok 1,5 miesiaca odpoczywalem, z małymi przebieżkami, teraz jestem w stanie przebiec ok 30 min (wolnym tempem), 6 km bez bólu, dwa dni temu spróbowałem sprawdzic biodro na 10 km...i teraz od dwoch dni odczuwam ból....Co może być głównym powodem
Z góry dziękuje za sugestie i porady.
problem z biodrem
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie napisałeś, w którym miejscu boli Cię to biodro.
Mnie kiedyś bolało od zewnętrznej strony. Biegałem wtedy robiąc bardzo długie kroki. Pomogła mi zmiana techniki biegu - zacząłem robić dużo mniejsze kroki, zwiększając przy tym znacząco kadencję, czyli liczbę kroków przypadających na pewną jednostkę czasu (za wzorzec uchodzi tutaj 180 kroków na minutę).
Pozdrawiam
Mnie kiedyś bolało od zewnętrznej strony. Biegałem wtedy robiąc bardzo długie kroki. Pomogła mi zmiana techniki biegu - zacząłem robić dużo mniejsze kroki, zwiększając przy tym znacząco kadencję, czyli liczbę kroków przypadających na pewną jednostkę czasu (za wzorzec uchodzi tutaj 180 kroków na minutę).
Pozdrawiam