Pielęgnacja stóp (pod długie biegach)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, mam pytanie głównie do osób które biegają długie dystanse (50+ km) - jak dbacie na co dzień o stopy?
Na zawodach to specyficzna sprawa, każdy ma swoje sposoby, ale codzienne dbanie o nich to inna rzecz

Sam mam specyficzną dolegliwość, szukanie odpowiednich butów to jedno, ćwiczenia to druga sprawa, ale jest jeszcze codzienna pielęgnacja. Do tej pory po prostu nawilżałem je po kąpieli, ewentualnie używałem kremu z mocznikiem do łatwiejszego schodzenia naskórka. Na jednej stopie szczególnie dokucza mi modzel, ostatnio zrobiłem sobie kąpiel stóp w żelu pod prysznic + solą kuchenną, potem szorowanie pumeksem, efekt świetny choć nie wiem na ile się to utrzyma

Ciekawy jestem co wy robicie, jakich środków używacie.
Nie mam nic przeciwko podawaniu ich z nazwy, to nie reklama a faktyczne polecanie więc nie ma co przeginać :)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja się zapewne nie łapię do kategorii, bo za mało i za krótkie biegam. Jedynym moim kosmetykiem do stóp jest żel kasztanowy (ziaja). I tylko pięty nim smaruję (cienko), żeby nie miały twardej skóry. To wszystko.

Znam osobę, która nie biega i bardzo mało chodzi (za tu dużo waży), a stopy ma w strasznym stanie, więc nie sądzę, żeby było bezpośrednie przełożenie dystansu na stan stóp.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tu nie chodzi o wpływ dystansu, ale profilaktykę przed takowym
Oczywiście robienie co jakiś czas ultra i utrzymywanie miesięcznych przebiegów na poziomie np. 300-400 km też robi swoje
RMC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:49
Życiówka w maratonie: 04:09:02

Nieprzeczytany post

Niewiele wniosę do dyskusji :) ale ogólna mądrość - jeśli już jakaś profilaktyka to regularna. Najgorzej nie robić nic i próbować się ratować chwilę przed... :)

Niestety to trochę mój grzech. Nie mam wielkich problemów ze stopami ale na jednym z palców robi mi się od dystansów zawsze jakieś stwardnienie skóry. Normalnie przy trenowaniu w niczym nie przeszkadza ale przy długich biegach (ultra, maraton) zawsze to punkt zapalny - pęcherz się robi w tym miejscu. Próby usunięcia tego 2-3 dni przed zawodami zawsze przynoszą gorszy efekt :)
Komentarze do bloga biegowego: [url]http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38345[/url]
Strona WWW: [url]http://www.pstryk-pstryk.com[/url]
Blog Biegowy: [url]https://rmc-biega.pl[/url]
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie robię nic i uważam, że wszelkie pielęgnowanie przynosi odwrotny efekt.
Skóra wypicowana robi się delikatna, a bąble robią się od butów i skarpet.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie biegam ultra ale sporo chodzę po górach i bywa że stosuję na noc krem z łojem jelenia. Zwykły z Rossmana za kilka złotych, w ramach zmiękczenia naskórka i przyśpieszenia regeneracji. Dobrze działa na odciski w moim przypadku.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
ODPOWIEDZ