leki na astmę a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja mam astmę (miałam? od 3 roku życia) i biegam bez zażywania leków. To pewnie głupota, ale powiem szczerze-odkąd ich nie biorę i biegam, nie zachorowałam na nic przez cały rok i nie mam żadnych napadów astmy, czasem tylko w okresie pyleń roślin trudniej mi się oddycha w trakcie biegu no i przy mrozach -13 stopni też odczuwam problem z oddychaniem, ale to pewnie dlatego, że przy niskich temp. kurczą się oskrzela i stąd dyskomfort.
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to zalezy wszystko tez jaka astma
ja mam wziewna i wysilkowa i bez lekow ani rusz, przynajmniej narazie,
owszem zdarza mi sie zapomniec wziac dawki rano czy wieczorem ale naszczescie nic sie nie dzieje.

a co do spirometrii to dla mnie to niewymierne narzędzie
ja w okresie niekontrolowania astmy i zaostrzenia po paskudnym zapaleniu oskrzeli wydmuchalam tyle ze pani doktor stwierdzila ze napewno NIE pale i napwno biegam wyczynowo albo plywam !!! w obu kwestiach sie pomylila... tak wiec...

ale mam w domu pikflometr i nie raz nam pomógł... potrafi wykryc nadchodzące pogorszenie, odrazu ci wyniki spadają i wiadomo ze cos sie kroi, wtey biore dodatkowa dawke albo Flixotide . Taka domowa spirometria troche.
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

w polsce przepisują wam często nie takie leki, jakie byłyby dla was optymalne, ale takie, za jakie dostają kasę od repów, temat jest powszechnie znany od lat, więc nie będę się rozpisywał.
Pozdrawiam.
---------------
Aktualnie Nike Free 5.0 i Asics ogólnie
ka3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no tak bo tylko w polsce są takie praktyki, dobrze, że na ból brzucha lekarze nie przepisują coca coli jak na wyspach...
Awatar użytkownika
lieft
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

akurat coca cola nie jest głupia na problemy z bólami brzucha, małymi zatruciami, itp. Jadąc do krajów afrykańskich, jeśli nie ma się nic innego por ręką, cola jest najlepsza i często bardzo skuteczna. Działa szybko i błyskawicznie się wraca do zdrowia :)
Konrad_227
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:34

Nieprzeczytany post

Hej. Temat widzę stary jak świat ale muszę o coś zapytać :)
Od zawsze byłem alergikiem (trawy, zboża, brzoza, kwiaty, byliny itp). Do tej pory gdy było ze mną gorzej lekarz spisywał mi steryd do nosa typu Dafem czy Momester itp.. jednak w tym roku objawy zaczęły się zasilać.
Po wizycie od lekarza dostałem lek budezonid 200. Po przeczytaniu ulotki i dziesiątek stron internetowych ruszyłem na scieszkę biegową mając z tylu głowy uczucie że lecę na dopingu :)
Aż tu nagle zonk...Po 2km spokojnego biegu nogi odmówiły posłuszeństwa, ból w czworkach a oddech jakbym leciał zawody.
Nie dało rady biec dalej. Nawet trucht na siłę sprawiał ból.
A więc pytanie moje czy to są skutki uboczne? Czy to minie? Lek mam brać do momentu wizyty u pulmunologa w celu wykluczenua/potwierdzenia astmy alergicznej.
iza121
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56min

Nieprzeczytany post

Konrad_227 pisze:Hej. Temat widzę stary jak świat ale muszę o coś zapytać :)
Od zawsze byłem alergikiem (trawy, zboża, brzoza, kwiaty, byliny itp). Do tej pory gdy było ze mną gorzej lekarz spisywał mi steryd do nosa typu Dafem czy Momester itp.. jednak w tym roku objawy zaczęły się zasilać.
Po wizycie od lekarza dostałem lek budezonid 200. Po przeczytaniu ulotki i dziesiątek stron internetowych ruszyłem na scieszkę biegową mając z tylu głowy uczucie że lecę na dopingu :)
Aż tu nagle zonk...Po 2km spokojnego biegu nogi odmówiły posłuszeństwa, ból w czworkach a oddech jakbym leciał zawody.
Nie dało rady biec dalej. Nawet trucht na siłę sprawiał ból.
A więc pytanie moje czy to są skutki uboczne? Czy to minie? Lek mam brać do momentu wizyty u pulmunologa w celu wykluczenua/potwierdzenia astmy alergicznej.
Też to biorę :taktak: osobiście bardziej stawiałabym na to, że jest to skutek choroby, niż leku
ODPOWIEDZ