Ku przestrodze: Runners Club i ich buty za "PÓŁ CENY" :/

skywidget
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na stronie głównej bieganie.pl Runners Club zorganizowało sobie 50% wyprzedaż. Reklama, banery itp.

Pięknie wyglądają banery reklamowe, i pięknie to wygląda na stronie kategorii jak buty przecenione z 500zł można kupić za 249zł.
Niestety (a na szczęście dla nas) administratorzy sklepu zapomnieli zmienić Sugerowanej Ceny Detalicznej (RCD) w karcie produktów.

I tak po wejściu w kartę produktu okazuje się, że buty przecenione z 579zł mają sugerowaną cenę detaliczną 379zł....

Dla niedowiarków zrzuty ekranu:
http://www.musnet.pl/runnersclub/runnersclub1.jpg
http://www.musnet.pl/runnersclub/runnersclub2.jpg
http://www.musnet.pl/runnersclub/runnersclub3.jpg

Ech....
Kiprun
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z marketingowego punktu widzenia to raczej wtopa, ale dla Ciebie to nic nie zmienia - albo odpowiada Ci cena 249 i kupujesz buty albo nie. Co za różnica o ile tańsze są one niż poza promocją? Oczywiście pod warunkiem, że w promocji nie sa droższe bo i takie promocje się trafiają.
Awatar użytkownika
hotmas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ale są również produkty przecenione o więcej niż 50%:

http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... NAR-2.html
http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... 22920.html
http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... 66760.html

Twoja wypowiedź jest więc trochę tendencyjna :oczko:
alfa12
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 34:32

Nieprzeczytany post

W czwartek kupiłem w Warszawie w Runners Club Nike Zoom Fly za 149zł więc świetna promocja. Co prawda na stronie już ich nie ma, ale sprawdźcie w sklepie stacjonarnym, bo w czwartek była większość rozmiarów, a stan magazynu podany jest ze Szczecina
5km - 16:48
10km - 34:32
półmaraton - 1:19:34
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co za różnica ile procent? Porównuje się cenę końcową i nic więcej :)

ps. Parę lat temu w Tesco we Wrocławiu przyklejali przed gazetką ceny na wyższe, a później robili "promocję" wracając do cen i tak powyżej standardowych :D
Damianoo14
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:40

Nieprzeczytany post

Też uważam, że najważniejsza jest cena końcowa. Ale prawda, prawdą - promocja im nie wyszła tak jak powinna :)
Bieganie to pasja - Essentials
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

UOKiK ma inne zdanie na ten temat. Podawanie nieprawdziwych cen sprzed "promocji" jest celowym wprowadzaniem konsumenta w błąd.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:UOKiK ma inne zdanie na ten temat. Podawanie nieprawdziwych cen sprzed "promocji" jest celowym wprowadzaniem konsumenta w błąd.

Jest podana teraźniejsza cena, cena przed promocją oraz ile jest rabatu w procentach i kwota oszczędności.
Tak więc wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Jest podana teraźniejsza cena, cena przed promocją oraz ile jest rabatu w procentach i kwota oszczędności.
Niezbyt rozwojowy ten wątek, ale niech tam. Idzie o to, że są dwie ceny sprzed promocji: 579zł (na banerze na stronie głównej) i 379zł(na stronie produktu) i dwie wartości rabatu: 50% i 34%. Tylko jedna z nich może być prawdziwa.
wiejko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Marc.Slonik pisze:
krzys1001 pisze:Jest podana teraźniejsza cena, cena przed promocją oraz ile jest rabatu w procentach i kwota oszczędności.
Niezbyt rozwojowy ten wątek, ale niech tam. Idzie o to, że są dwie ceny sprzed promocji: 579zł (na banerze na stronie głównej) i 379zł(na stronie produktu) i dwie wartości rabatu: 50% i 34%. Tylko jedna z nich może być prawdziwa.

Cen z przed promocji może przecierz być wiele i pewno często tak jest. Wyobraź sobie np. cukier ile on miał wcześniej cen? Mądry klijent patrzy przedewszystkim na cenę końcową a nie na % rabatu, oraz na to czy dana rzecz jest mu potrzebna. Po cholerę kupować towar nawet z 99% przeceną skoro go nie potrzebujemy ( chyba że chce się go sprzedać podarować itp.) Oczywiście sprzedawca powinien zadbać aby wcześniejszych cen nie było widać.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wiejko pisze:
Marc.Slonik pisze:

Cen z przed promocji może przecierz być wiele i pewno często tak jest. Wyobraź sobie np. cukier ile on miał wcześniej cen? Mądry klijent patrzy przedewszystkim na cenę końcową a nie na % rabatu, oraz na to czy dana rzecz jest mu potrzebna. Po cholerę kupować towar nawet z 99% przeceną skoro go nie potrzebujemy ( chyba że chce się go sprzedać podarować itp.) Oczywiście sprzedawca powinien zadbać aby wcześniejszych cen nie było widać.
Naciągana ta Twoja teoria, bo to oczywisty babol marketingowy. Obydwie ceny były w tym samym czasie na tym samym portalu i tak samo podpisane. Ktoś ewidentnie coś spartolił i tyle. Dla jasności - jeśli ta wyższa cena (579 zł) była kiedyś obowiązująca i po prostu z jakichś przyczyn się nie zaktualizowała na niższą (sklepy często przecież obniżają ceny na stałe - tj. znika dopisek SALE i cena zostaje jako półkowa) to jeszcze pół biedy, bo po prostu jakiś błąd. O innym przypadku - nie chcę pisać, każdy wie o co chodzi.

Ja w ostatnich czasach musiałem zakupić nieco rzeczy do domu (remonty i takie tam), więc zupełnie oduczyłem się patrzeć na "ceny przed". W swoich decyzjach kieruję się ceną aktualnie na półce, a nie tym co było przed. Coś jest warte tyle, za ile dwie strony zgodne są dokonać transakcji: jedna sprzedać, a druga kupić. Jeśli jesteś kupującym i masz odpowiednią ilość środków pieniężnych -> kupuj, gdy aktualnie obowiązująca cena jest dla Ciebie niższa lub równa postrzeganej wartości przedmiotu (realnej, hipotetycznej, symbolicznej - jakiej chcesz). Jeśli nie - nie kupuj.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Może ja wyjaśnię...
Dla przykładu:
579 zł - cena pierwotna
379 zł - cena wyprzedażowa
279 zł - cena po kolejnej obniżce (dział za pół ceny)

Żadnej filozofii tu nie ma.
Nikt nikogo tu nie oszukuje tylko ktoś nie zadbał o to aby wszędzie gdzie jest RCD była cena pierwotna.
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2015, 17:20 przez n0mad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Jeżeli to był inny sklep to po co o tym pisać w tym wątku?
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

n0mad pisze:Opisuję historię bo poszła mi piana.

1. W sklepie internetowym (nie Runners Club) znalazłem fajne buty w dobrej cenie, mój rozmiar. Według informacji w momencie zamówienia czas dostawy był 7 dni. Trochę długo, ale cena czyni cuda.
2. Zarejestrowalem się, zamówiłem, zapłaciłem.
3. Dzień później otrzymałem info że "transakcja nie może zostać zrealizowana". Miałem do wyboru nabyć inny model albo zwrócić się o zwrot pieniędzy. Jako że nie lubię takich podchodów, podałem numer konta do przelewu zwrotnego.
4. W międzyczasie cena butów na stronie poszła w górę o jakieś 8 dych.
5. Przed chwilą się dowiedziałem że mimo że to sklep ze mnie zrezygnował nie realizując usługi, mam czekać na zwrot swoich pieniędzy przez 7 dni roboczych. Przez ten czas ktoś tą kasą obraca.

Idę pobiegać, muszę się odstresować.
myślę, że przez te 7 dni nie zarobią kokosów na procencie od Twoich pieniędzy. Sądzę, że po prostu robią przelewy zwrotne raz w tygodniu ze względów organizacyjnych.
A czy będziesz czekał 7 dni czy 2 dni , to zależy w jaki dzień robią zwroty.

Idź pobiegać, może się odstresujesz :taktak:
ODPOWIEDZ