Teraz jest Pn, 18 listopada 2019, 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 687 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Pn, 26 marca 2012, 08:53 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 25 grudnia 2011, 17:08
Posty: 165
Witam! Szukam dobrego zegarka z GPS (nie zależy mi na pulsometrze). Chciałbym mierzyć dystans i czas (fajnie by było mieć jakiś auto-lap np co 1km). Obecnie biegam z telefonem i endomondo, ale muszę przyznać, że przy dystansach zbliżających się do 20 km zaczyna mi przeszkadzać naramienny 'holder' w którym noszę telefon. Słyszałem, że Garmin wycofał 205 tkę (która by mi bardzo pasowała pod względem ceny, czyli ok 500 zł). Na stronach decathlonu znalazłem zegarek Kalenji 300 GPS FW, ale niestety nie miałem szczęścia do odnalezienia jakichś testów owego urządzenia.

Moje pytanie : Czy ktoś z szacownych kolegów biegaczy korzysta z tego ustrojstwa? Kalenji znam tylko od strony ubrań biegowych, które są całkiem niezłe. Nie wiem niestety jak wygląda sprawa z zegarkami.

Dla mnie ważne jest, żeby sygnał GPS był w miarę stabilny (żebym nie musiał rozgrzewki prowadzić przez 45 min zanim złapie sygnał itp). :)

Z góry dziękuję za pomoc ! :)

_________________
Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429

http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Pn, 26 marca 2012, 09:56 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
Ja posiadam trochę "wyższy" model CW Kalenji 700 GPS, który różni się przede wszystkim pomiarem pulsu i jestem z niego bardzo zadowolony. Co do GPS-a to zegarek ten posiada identyczny chip jak Garmin 205 i 305 (SiRFstarIII), więc i dokładność jest zbliżona. Miałem okazję porównać zrzut tej samej trasy z Garmina 305 i swojego Kalenji, i różnice nie były duże, a na pewno nie na tyle żeby przesądzać od wyższością jednego nad drugim. Złapanie pierwszego fixa w danym dniu może potrwać kilka minut (raczej nie zdażyło mi się zeby trwało to dłużej niż 4 minuty; czasem trzeba przejść do bardziej "otwartej przestrzeni" ale tak samo jest z innymi GPS-ami), a kolejne fixy (nawet po wyłączeniu na około godzinę) trwają dosłownie kilka sekund.

Tutaj masz linka do krótkiego tematu o Kalenji 300 GPS, a tutaj krótki opis moich wrażeń z użytkowania modelu 700.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 08:57 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 25 grudnia 2011, 17:08
Posty: 165
Dzięki za informację. Wczoraj przeczesałem troszeczkę internet no i najlepszym ruchem okazało się pobranie instrukcji obsługi ze strony Kalenji :) Okazuje się, że zegarek ma całkiem sporo ciekawych funkcji (szczególnie podoba mi się możliwość ścigania się z samym sobą na przebytej wcześniej trasie). Naprawdę ciekawy sprzęt.

_________________
Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429

http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 10:48 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
O tym nie pomyślałem :) Faktycznie, warto przeczytać/przejrzeć instrukcję żeby przekonać się że oba te zegarki posiadają wiele ciekawych i przydatnych funkcji, i że warto rozważyć ich kupno :)

W Internecie znalazłem tylko 2 recenzje swojego Kalenji 700 GPS, obie są po hiszpańsku ale Google Translate nieźle sobie radzi zwłaszcza przy tłumaczeniu na angielski: klik i klik. Przed kupnem udało mi się skontaktować z ich autorami i obaj po dłuższym użytkowaniu nadal są z Kalenji bardzo zadowoleni.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 13:04 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 20 kwietnia 2009, 20:35
Posty: 270
Lokalizacja: Poznań
Crocodil, a gdzie dostałeś swojego Kalenji 700 GPS? i jakie były koszty sprowadzenia, bo z tego co widzę raczej nie jest dostępny w PL

a, i jeszcze pytanie - jak z łapaniem aktualnego tempa przy bieganiu interwałów?

_________________
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 17:29 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
pil napisał(a):
Crocodil, a gdzie dostałeś swojego Kalenji 700 GPS? i jakie były koszty sprowadzenia, bo z tego co widzę raczej nie jest dostępny w PL

a, i jeszcze pytanie - jak z łapaniem aktualnego tempa przy bieganiu interwałów?

Właśnie to jest najzabawniejsze, że kupiłem go najzwyczajniej w świecie w sklepie :) Informacje o tym GPS-ie odnalazłem w Internecie i próbowałem skontaktować się z Decathlonem, żeby dowiedzieć się kiedy będzie dostępny w Polsce, niestety bezskutecznie. Tak się akurat złożyło że pojechałem po coś do "swojego" Decathlonu, patrzę do gablotki z elektroniką, a tam leżą sobie oba modele GPS-ów (700 GPS i 300 GPS) :) Akurat była sobota i nie miałem na koncie wystarczających środków ale kiedy przyszedłem w poniedziałek, zegarek nadal tam był :) Myślę że najlepiej będzie spróbować się dodzwonić do konkretnego sklepu Decathlonu, wybrać dział "Akcesoria" i tam się dopytywać :) Nawet jeśli akurat nie ma, to czasem pracownicy mają informacje kiedy będzie. Faktycznie to dosyć dziwne, że na oficjalnej polskiej stronie nic o tym zegarku nie ma ale może zwyczajnie większe ilości wysyłają "na zachód"? Na pewno są normalnie dostępne we Francji i w Hiszpanii, chyba także w Niemczech i Holandii.

Akurat do biegania interwałów kupiłem sobie ten zegarek i sprawdza się bardzo dobrze :) Oczywiście jak praktycznie każdy GPS (akurat jest o tym artykuł na stronie głównej) ma opóźnienia (powiedziałbym że własnie gdzieś koło 30s przy starcie z miejsca) i tempo trochę skacze ale nie licząc zakrętów, skoki te nie są duże (rzędu 5-15 s/km). Mówiąc krótko, z pewnością nie odstaje pod tym względem od innych podobnych urządzeń :) Fajne przy bieganiu interwałów są powiadomienia wibracjami przy przekraczaniu zaplanowanej szybkości/tempa/tętna; nie są zbyt częste (chyba co 15 sekund) i mam wrażenie że dosyć inteligentne (wydaje mi się, że powiadamia dopiero kiedy faktycznie zwolniłeś/przyspieszyłeś a nie kiedy odczytywane tempo chwilowo się zmieniło bo np. skręciłeś). Zegarek ma dosyć spore możliwości ustawiania treningów interwałowych i tzw. piramidowych (najlepiej spójrz do instrukcji).

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 21:38 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 20 kwietnia 2009, 20:35
Posty: 270
Lokalizacja: Poznań
widzę, że jesteś z Poznania więc celuję że dostałeś go na Franowie, bo już parę razy zdarzyło mi się tam zobaczyć coś, czego nie było na ich stronie ;)
a do jakiego pliku ten zegarek zapisuję trening? jestem ciekawy czy można go zaimportować do run-loga..

_________________
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Wt, 27 marca 2012, 23:57 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
pil napisał(a):
widzę, że jesteś z Poznania więc celuję że dostałeś go na Franowie, bo już parę razy zdarzyło mi się tam zobaczyć coś, czego nie było na ich stronie ;)

Trafiłeś w dziesiątkę - zegarek kupiłem w Decathlon Franowo :) Strona Decathlonu niestety nie należy do specjalnie aktualnych, na przykład w tej chwili nigdzie nie widzę nowej kolekcji biegowych czapek z daszkiem (w różnych kolorach), którą już dobre 2 tygodnie temu widziałem w sklepie.
pil napisał(a):
a do jakiego pliku ten zegarek zapisuję trening? jestem ciekawy czy można go zaimportować do run-loga..

Do importowania treningów z zegarka służy aplikacja Geonaute Software, która może służyć także jako dzienniczek biegowy (z przeczytanych opinii wynika jest podobna do SportTracks 2). W aplikacji tej treningi można eksportować do najpopularniejszego formatu GPX oraz do formatów KML (Google Earth) i fitlog (Fitness Log). Ja używam eksportu do GPX, a następnie importuję treningi do Endomondo i RunKeeper-a.

Nie wiem jakiego formatu używa run-log ale GPX można przekonwertować w zasadzie do dowolnego innego formatu przy pomocy darmowego programu GPSBabel.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Śr, 28 marca 2012, 11:55 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 20 kwietnia 2009, 20:35
Posty: 270
Lokalizacja: Poznań
świetnie, czyli jest tam wszystko co biegaczowi do szczęścia potrzebne! ;)

_________________
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Śr, 28 marca 2012, 12:35 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
pil napisał(a):
świetnie, czyli jest tam wszystko co biegaczowi do szczęścia potrzebne! ;)

Dla mnie zdecydowanie ma wszystko czego potrzebuję :) Na pewno oba zegarki wydają mi się ciekawą alternatywą dla coraz gorzej dostępnych (a przez to coraz droższych) Garminów FR 305 i 205.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Pn, 2 kwietnia 2012, 09:54 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 25 grudnia 2011, 17:08
Posty: 165
Dzięki za linki do hiszpańskich testów :) Bardzo pomocne ! Jestem już totalnie zdecydowany na zakup modelu 300, pozostaje dociułać pieniążki i na zakupy:).

_________________
Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429

http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: N, 22 lipca 2012, 00:23 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): Pt, 20 lipca 2012, 22:19
Posty: 2
Ratunkuuuu! Robiłem wszystko, wymieniałem zegarki i modele Kalenji z gps (300 i 700), sprawdzałem na różnych kompach z xp i "za chiny" nie mogę zespolić zegarka z programem geonaute - zawsze wyskakuje komunikat przy dodadawaniu urządzenia, że wystąpił błąd, co zrobić, może brakuje jakichś sterowników? Oczywiście mogę ostatecznie oddać sprzęt do sklepu i kupić Garmina ale poprostu chcę ten zegarek bo mi fajnie pasuje i dobrze działa na ręce:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Cz, 2 sierpnia 2012, 11:57 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 10 lipca 2012, 10:13
Posty: 3
Dzięki za linki do testów hiszpańskich! Jestem bardziej zdecydowany na zakup modelu 300 tylko właśnie, ta kwota mordercza;)

_________________
Sprzedaję miernik lakieru i kalendarze trójdzielne w dobrej cenie. Skontaktuj się - Specjalista SEO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Cz, 2 sierpnia 2012, 17:48 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): Pt, 2 września 2011, 10:23
Posty: 584
Lokalizacja: Poznań
olbryspi napisał(a):
Ratunkuuuu! Robiłem wszystko, wymieniałem zegarki i modele Kalenji z gps (300 i 700), sprawdzałem na różnych kompach z xp i "za chiny" nie mogę zespolić zegarka z programem geonaute - zawsze wyskakuje komunikat przy dodadawaniu urządzenia, że wystąpił błąd, co zrobić, może brakuje jakichś sterowników? Oczywiście mogę ostatecznie oddać sprzęt do sklepu i kupić Garmina ale poprostu chcę ten zegarek bo mi fajnie pasuje i dobrze działa na ręce:)

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź ale dopiero teraz zauważyłem Twój post.

Pierwsza rzecz, to powinno być zainstalowane Geonaute Software, które zawiera oprogramowanie oraz sterowniki. Nie zaszkodzi też zainstalować jeszcze osobno same sterowniki, najlepiej z uprawnieniami administratora.

Druga sprawa, to czy na pewno zegarek ma dobrze założony klips i ładuje się? Niestety czasem jest trudno dobrze trafić... Najlepiej na wyłączony zegarek załóż klips (powinnien pojawić się ekran oznaczający ładowanie) i dopiero wtedy go włącz.

Następnie wejdź do Manadżera urządzeń (Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Manadżer urządzeń) i poszukaj czy jest jakieś niepoprawnie zainstalowane urządzenie (znak wykrzyknika) albo czy jest zainstalowane urządzenie "STM cośtam".

W pierwszym przypadku (znak wykrzyknika), wejdź do ustawień urządzenia, wybierz ręczne wskazanie katalogu gdzie ma szukać sterownika a następnie wybierz katalog w którym zainstalowałeś Geonaute Software - urządzenie powinno się poprawnie zainstalować (zniknie wykrzyknik a pojawi się "STM cośtam").

W drugim wypadku, wejdź do ustawień urządzenia i spróbuj zmienić szybkość komunikacji (jest tam taka rozwijalna lista) oraz inne opcje. Czytałem że w niektórych podobnych przypadkach to pomogło.

Jeszcze jedno, tak dla pewności. Dodając swoje urządzenie w programie GS wybierz Kalenji 300/700 GPS a nie Kalenji Kaymaze 700 - to są 2 zupełnie różne zegarki.

Wskazówki pisałem z pamięci, także przepraszam jeśli coś się nie zgadza.

PS. Już po napisaniu tych "wypocin" trafiłem na 2 fajne linki gdzie to wszystko jest trochę spójniej opisane (co prawda po francusku ale tłumaczenie tekstu na angielski przez Google Translate działa dobrze a resztę da się domyślić):
1. Forum Kalenji - Kłopoty przy podłączaniu do komputera
2. Pomocnicze filmiki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy ktoś używa Kalenji 300 GPS FW
Nowy postNapisane: Cz, 30 sierpnia 2012, 23:07 
Offline
Wyga
Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 12 października 2010, 23:40
Posty: 88
witam,
dziś kupiłem sobie ten zegarek na wyprzedaży i zrobiłem trening - ogólnie moje odczucia jak najbardziej pozytywne ... ma wszystko to czego mi potrzeba

a brak tętna - no cóż cena niższa o 400 PLN od "700-tki" przekonała mnie że mogę biegać z pulsometrem na drugiej ręce... a że nie będzie wykresu tętna.. no cóż przeżyję ...

kiedyś może doczekam że kupię model wyższy ... dla chętnych w Decathlonie teraz są po 299 PLN ...

_________________
mój blog biegowy

komentarze do bloga

nigdy nie jest a późno, aby postawić pierwszy krok do przodu ...

10 km -> 09.09.2012 r. - Lublin - 48:21
półmaraton -> 18.08.2012 r. - Krasnystaw - 1:52:05
maraton -> 08.06.2013r. - Lublin - 3:54:30


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 687 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL