Buty startowe, a właściwie treningowo-startowe.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich obecnych tu biegaczy. Jest mi niezmiernie miło że trafiłem na to forum .
Potrzebuję porady od bardziej doświadczonych kolegów w dobrze buta docelowo startowego, ale ze względu na ograniczony budżet to bardziej z segmentu treningowo-startowych.
Szukam startówek, biegam już sporo, jednak dopiero od niedawna złapałem bakcyla rywalizacji. Interesowałyby mnie buty, które wsparły by mnie w bojach na zawodach jednocześnie nie nadszarpując mojego budżetu.
Obecnie biegałem w Hoka Rincon 3, mega lekutkie i szybkie buty. A na leśne ścieżki zakładam NB Hierro v7.
Dystanse docelowe to póki co 5-10 km , chociaż nie wykluczam jakiegoś półmaratonu. Chciałbym polepszać swoje wyniki.
Krążę gdzieś między Brooks HYPERION MAX 2 a Saucony Endorphin Speed 4 czyli butach które dają namiastkę butów karbonowych a jednocześnie są bardziej przystępne cenowo.
Jeśli mam być szczery to ciągnie mnie w kierunku HYPERION MAX 2 , z tego co czytałem można w nich szybko biegać. Jedyne co mnie w nich martwi to wzrost wagi względem moich obecnych Hoka Rincon (210g vs 256 g)
Jestem otwarty na inne propozycje butów, mam straszny mętlik w głowie a może wasze doświadczenia przekonają mnie do innego wyboru.
Wielkie pozdro
Potrzebuję porady od bardziej doświadczonych kolegów w dobrze buta docelowo startowego, ale ze względu na ograniczony budżet to bardziej z segmentu treningowo-startowych.
Szukam startówek, biegam już sporo, jednak dopiero od niedawna złapałem bakcyla rywalizacji. Interesowałyby mnie buty, które wsparły by mnie w bojach na zawodach jednocześnie nie nadszarpując mojego budżetu.
Obecnie biegałem w Hoka Rincon 3, mega lekutkie i szybkie buty. A na leśne ścieżki zakładam NB Hierro v7.
Dystanse docelowe to póki co 5-10 km , chociaż nie wykluczam jakiegoś półmaratonu. Chciałbym polepszać swoje wyniki.
Krążę gdzieś między Brooks HYPERION MAX 2 a Saucony Endorphin Speed 4 czyli butach które dają namiastkę butów karbonowych a jednocześnie są bardziej przystępne cenowo.
Jeśli mam być szczery to ciągnie mnie w kierunku HYPERION MAX 2 , z tego co czytałem można w nich szybko biegać. Jedyne co mnie w nich martwi to wzrost wagi względem moich obecnych Hoka Rincon (210g vs 256 g)
Jestem otwarty na inne propozycje butów, mam straszny mętlik w głowie a może wasze doświadczenia przekonają mnie do innego wyboru.
Wielkie pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?
Szkoda że napisałeś ~tydzień temu, były Adios Pro 3 za ~470zł, świetna cena.
Celowałbym właśnie w Endorphin Speed 4 (choć ceny za jakie chodzą są niedorzeczne i nieadekwatne IMO), Bostony 12, Deviate Nitro 2/3, NB SC Elite V3. O Hyperion Max 2 słyszałem dobre opinie, ale to chyba bardziej daily trainer z lekkim pazurem niż typowa startówka/tempo day shoe?
Celowałbym właśnie w Endorphin Speed 4 (choć ceny za jakie chodzą są niedorzeczne i nieadekwatne IMO), Bostony 12, Deviate Nitro 2/3, NB SC Elite V3. O Hyperion Max 2 słyszałem dobre opinie, ale to chyba bardziej daily trainer z lekkim pazurem niż typowa startówka/tempo day shoe?
-
- Rozgrzewający Się
Niestety już na przyszły weekend. Chciałem zakupu dokonać w tym ale ciągle coś mnie wstrzymywało aż pomyślałem że poproszę o poradę .
A rozmiar 43 więc ten najbardziej chodliwy..
Ogrom butów i rodzajów no i cen sprawia że wybór nie jest prosty.
A rozmiar 43 więc ten najbardziej chodliwy..
Ogrom butów i rodzajów no i cen sprawia że wybór nie jest prosty.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Tempa nie podałeś. Może nie potrzebujesz butów startowych?
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
-
- Zaprawiony W Bojach
Hyperion Max 2 to dość udany model ale to jest raczej 'long run cruiser' a nie but na szybkie tempa.
Endorphin Speed 4 to 'pewniak' (choć im dalej w hierarchii tym bardziej tracą pazur) ale moim zdaniem z ceną rzędu 900zł ktoś upadł na łeb.
Jak chcesz coś naprawdę szybkiego, to Takumi Sen 8 jest dobrą opcją:
- https://www.adidas.pl/adizero-takumi-se ... e=43+1%2F3
Deviate Nitro 2 to treningowy suplement do wyścigowych Puma, ma płytę karbonową ale nie wybitnie sztywną, to typowa treningówka która może robić za startówkę. But starszy, a więc sprawdzony i bardzo dobrze przyjęty:
- https://sportano.pl/p/404764/buty-do-bi ... ro-2-black
Jak chcesz coś bardziej klasycznego, to fajną opcją jest Noosa Tri, choć te 2 powyżej na pewno będą miały troszkę więcej kopa.
- https://sportano.pl/p/318556/buty-do-bi ... -red-black
Jeżeli jesteś relatywnie lekki to fajną opcją jest NB Rebel, mają mało piany, ale bardzo responsywnej:
- https://nbsklep.pl/buty_meskie_new_bala ... maranczowe
Generalnie żadna z wyższych okazji nie jest jakaś wybitnie dobra - Takumi chodzą czasem w okolicach 5 stówek, pumy też, Noosa widziałem niedawno za 385zł, Rebele też 3 stówy z hakiem. No ale czas goni Ja bym brał Pumy.
Endorphin Speed 4 to 'pewniak' (choć im dalej w hierarchii tym bardziej tracą pazur) ale moim zdaniem z ceną rzędu 900zł ktoś upadł na łeb.
Deviate Nitro 2 to treningowy suplement do wyścigowych Puma, ma płytę karbonową ale nie wybitnie sztywną, to typowa treningówka która może robić za startówkę. But starszy, a więc sprawdzony i bardzo dobrze przyjęty:
Jak chcesz coś bardziej klasycznego, to fajną opcją jest Noosa Tri, choć te 2 powyżej na pewno będą miały troszkę więcej kopa.
Jeżeli jesteś relatywnie lekki to fajną opcją jest NB Rebel, mają mało piany, ale bardzo responsywnej:
Generalnie żadna z wyższych okazji nie jest jakaś wybitnie dobra - Takumi chodzą czasem w okolicach 5 stówek, pumy też, Noosa widziałem niedawno za 385zł, Rebele też 3 stówy z hakiem. No ale czas goni Ja bym brał Pumy.
-
- Rozgrzewający Się
Wczorajszy przełaj na dystansie około 7 km ( warunki mocno terenowe) pobiegłem w czasie 4:13/ km w moich Hokach Rincon 3.
Najbliższe dwa biegi będą na dystansie 10 km ale na asfalcie. Marzy mi się złamać te magiczne 4 minuty. Bo we wcześniejszych biegach ulicznych kręciłem się wokół tego czasu.
Więc wydaje mi się że startówki mogłyby mnie w tym wesprzeć.
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję za poradę. Sprawdzę te buty. Właśnie rozmyślałem nad takim rozwiązaniem żeby wybrać sprawdzone opcje rocznikowo starsze.Amadeusz pisze: ↑29 wrz 2024, 10:49 Hyperion Max 2 to dość udany model ale to jest raczej 'long run cruiser' a nie but na szybkie tempa.
Pumy mnie zaciekawiły ale wagowo bliżej im do treningowych.
ps. mam problem z rozmiarem, niestety mój jest bardzo często wyprzedany
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Są w twoim rozmiarze używane Saucony Speed 2 za 178 i nowe za około 500 na Vinted. Brałbym te używane. Dwójki są lepsze od trójek. Rebele to jak masz 50 kilo.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
-
- Rozgrzewający Się
Wiesz co , używane buty odpadają. Będę się rozglądał za jakimiś nówkami.
Jak nie uda się dorwać starszego modelu z karbonem, to pójdę w jakąś klasykę bez.
A jak nie to pobiegnę w tym co mam .
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Używane nie oznacza zużyte. Czasem są tak używane, że nawet po podeszwie nie poznasz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:06
- Życiówka w maratonie: 4.18
Mam Hyperiony max 2 i bardzo je lubię. Dużo bardzie dynamiczne niż nr Novablasty 4 przy tempach 4.20-4.30. Dla mnie były wygodniejsze niż np Magic Speedy i stabilniejsze niż Rebele i to zdecydowało o zakupie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
ja zamówiłem Adidas Adios Pro 3, 43 1/3 bo mój rozmiar był zarezerwowany i za chwilę był dostępny to też zamówiłem. Tak więc mam zamówione 2 pary i te 43 1/3 będę zwracał, ale mogę odsprzedać po cenie zakupu + koszta przesyłki. Niestety buty dojdą 11-23 październikaAmadeusz pisze: ↑27 wrz 2024, 21:06 Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję wszystkim za pomoc, rady i sugestie. Nie sądziłem że kupno butów w moim rozmiarze i w promocji to takie wyzwanie.
Byłem zmęczony ciągły odbijaniem się od butów w promocji i jednoczesnym braku mojego rozmiaru na stanie.
Z racji że uparłem się na karbon to postanowiłem zaryzykować i zakupić New Balance FuelCell SC Elite V3 które trafiłem w swoim rozmiarze i promocji.
Jedno jest pewne, nie ma butów idealnych i to co dla kogoś będzie super dla innej osoby może być średnie. Ile ludzi tyle recenzji.
Dlatego będę testował.
Byłem zmęczony ciągły odbijaniem się od butów w promocji i jednoczesnym braku mojego rozmiaru na stanie.
Z racji że uparłem się na karbon to postanowiłem zaryzykować i zakupić New Balance FuelCell SC Elite V3 które trafiłem w swoim rozmiarze i promocji.
Jedno jest pewne, nie ma butów idealnych i to co dla kogoś będzie super dla innej osoby może być średnie. Ile ludzi tyle recenzji.
Dlatego będę testował.
-
- Rozgrzewający Się
Adidas jest następny w kolejce. Jednak w.g ich rozmiarówki potrzebuje 44 2/3. Ale dziękujeelektrod pisze: ↑30 wrz 2024, 14:53ja zamówiłem Adidas Adios Pro 3, 43 1/3 bo mój rozmiar był zarezerwowany i za chwilę był dostępny to też zamówiłem. Tak więc mam zamówione 2 pary i te 43 1/3 będę zwracał, ale mogę odsprzedać po cenie zakupu + koszta przesyłki. Niestety buty dojdą 11-23 październikaAmadeusz pisze: ↑27 wrz 2024, 21:06 Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?