Buty startowe, a właściwie treningowo-startowe.

mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich obecnych tu biegaczy. Jest mi niezmiernie miło że trafiłem na to forum :).

Potrzebuję porady od bardziej doświadczonych kolegów w dobrze buta docelowo startowego, ale ze względu na ograniczony budżet to bardziej z segmentu treningowo-startowych.

Szukam startówek, biegam już sporo, jednak dopiero od niedawna złapałem bakcyla rywalizacji. Interesowałyby mnie buty, które wsparły by mnie w bojach na zawodach jednocześnie nie nadszarpując mojego budżetu.

Obecnie biegałem w Hoka Rincon 3, mega lekutkie i szybkie buty. A na leśne ścieżki zakładam NB Hierro v7.

Dystanse docelowe to póki co 5-10 km , chociaż nie wykluczam jakiegoś półmaratonu. Chciałbym polepszać swoje wyniki.

Krążę gdzieś między Brooks HYPERION MAX 2 a Saucony Endorphin Speed 4 czyli butach które dają namiastkę butów karbonowych a jednocześnie są bardziej przystępne cenowo.

Jeśli mam być szczery to ciągnie mnie w kierunku HYPERION MAX 2 , z tego co czytałem można w nich szybko biegać. Jedyne co mnie w nich martwi to wzrost wagi względem moich obecnych Hoka Rincon (210g vs 256 g)

Jestem otwarty na inne propozycje butów, mam straszny mętlik w głowie a może wasze doświadczenia przekonają mnie do innego wyboru.

Wielkie pozdro :)
New Balance but biegowy
hansel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39

Nieprzeczytany post

Adidas Adios 8
Można obecnie dostać w dobrej cenie na wyprzedażach. Klasyczny but treningowo startowy, bez karbonu. Nowoczesny, lekki, przyjemny.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?

Szkoda że napisałeś ~tydzień temu, były Adios Pro 3 za ~470zł, świetna cena.

Celowałbym właśnie w Endorphin Speed 4 (choć ceny za jakie chodzą są niedorzeczne i nieadekwatne IMO), Bostony 12, Deviate Nitro 2/3, NB SC Elite V3. O Hyperion Max 2 słyszałem dobre opinie, ale to chyba bardziej daily trainer z lekkim pazurem niż typowa startówka/tempo day shoe?
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety już na przyszły weekend. Chciałem zakupu dokonać w tym ale ciągle coś mnie wstrzymywało aż pomyślałem że poproszę o poradę :taktak: .
A rozmiar 43 więc ten najbardziej chodliwy..
Ogrom butów i rodzajów no i cen sprawia że wybór nie jest prosty.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tempa nie podałeś. Może nie potrzebujesz butów startowych?
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hyperion Max 2 to dość udany model ale to jest raczej 'long run cruiser' a nie but na szybkie tempa.

Endorphin Speed 4 to 'pewniak' (choć im dalej w hierarchii tym bardziej tracą pazur) ale moim zdaniem z ceną rzędu 900zł ktoś upadł na łeb.

Jak chcesz coś naprawdę szybkiego, to Takumi Sen 8 jest dobrą opcją:
- https://www.adidas.pl/adizero-takumi-se ... e=43+1%2F3

Deviate Nitro 2 to treningowy suplement do wyścigowych Puma, ma płytę karbonową ale nie wybitnie sztywną, to typowa treningówka która może robić za startówkę. But starszy, a więc sprawdzony i bardzo dobrze przyjęty:
- https://sportano.pl/p/404764/buty-do-bi ... ro-2-black

Jak chcesz coś bardziej klasycznego, to fajną opcją jest Noosa Tri, choć te 2 powyżej na pewno będą miały troszkę więcej kopa.
- https://sportano.pl/p/318556/buty-do-bi ... -red-black

Jeżeli jesteś relatywnie lekki to fajną opcją jest NB Rebel, mają mało piany, ale bardzo responsywnej:
- https://nbsklep.pl/buty_meskie_new_bala ... maranczowe

Generalnie żadna z wyższych okazji nie jest jakaś wybitnie dobra - Takumi chodzą czasem w okolicach 5 stówek, pumy też, Noosa widziałem niedawno za 385zł, Rebele też 3 stówy z hakiem. No ale czas goni :) Ja bym brał Pumy.
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 29 wrz 2024, 09:57 Tempa nie podałeś. Może nie potrzebujesz butów startowych?
Wczorajszy przełaj na dystansie około 7 km ( warunki mocno terenowe) pobiegłem w czasie 4:13/ km w moich Hokach Rincon 3.

Najbliższe dwa biegi będą na dystansie 10 km ale na asfalcie. Marzy mi się złamać te magiczne 4 minuty. Bo we wcześniejszych biegach ulicznych kręciłem się wokół tego czasu.

Więc wydaje mi się że startówki mogłyby mnie w tym wesprzeć.
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 29 wrz 2024, 10:49 Hyperion Max 2 to dość udany model ale to jest raczej 'long run cruiser' a nie but na szybkie tempa.

Endorphin Speed 4 to 'pewniak' (choć im dalej w hierarchii tym bardziej tracą pazur) ale moim zdaniem z ceną rzędu 900zł ktoś upadł na łeb.

Jak chcesz coś naprawdę szybkiego, to Takumi Sen 8 jest dobrą opcją:
- https://www.adidas.pl/adizero-takumi-se ... e=43+1%2F3

Deviate Nitro 2 to treningowy suplement do wyścigowych Puma, ma płytę karbonową ale nie wybitnie sztywną, to typowa treningówka która może robić za startówkę. But starszy, a więc sprawdzony i bardzo dobrze przyjęty:
- https://sportano.pl/p/404764/buty-do-bi ... ro-2-black

Jak chcesz coś bardziej klasycznego, to fajną opcją jest Noosa Tri, choć te 2 powyżej na pewno będą miały troszkę więcej kopa.
- https://sportano.pl/p/318556/buty-do-bi ... -red-black

Jeżeli jesteś relatywnie lekki to fajną opcją jest NB Rebel, mają mało piany, ale bardzo responsywnej:
- https://nbsklep.pl/buty_meskie_new_bala ... maranczowe

Generalnie żadna z wyższych okazji nie jest jakaś wybitnie dobra - Takumi chodzą czasem w okolicach 5 stówek, pumy też, Noosa widziałem niedawno za 385zł, Rebele też 3 stówy z hakiem. No ale czas goni :) Ja bym brał Pumy.
Dziękuję za poradę. Sprawdzę te buty. Właśnie rozmyślałem nad takim rozwiązaniem żeby wybrać sprawdzone opcje rocznikowo starsze.

Pumy mnie zaciekawiły ale wagowo bliżej im do treningowych.

ps. mam problem z rozmiarem, niestety mój jest bardzo często wyprzedany :(
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Są w twoim rozmiarze używane Saucony Speed 2 za 178 i nowe za około 500 na Vinted. Brałbym te używane. Dwójki są lepsze od trójek. Rebele to jak masz 50 kilo.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 29 wrz 2024, 16:29 Są w twoim rozmiarze używane Saucony Speed 2 za 178 i nowe za około 500 na Vinted. Brałbym te używane. Dwójki są lepsze od trójek. Rebele to jak masz 50 kilo.
Wiesz co , używane buty odpadają. Będę się rozglądał za jakimiś nówkami.

Jak nie uda się dorwać starszego modelu z karbonem, to pójdę w jakąś klasykę bez.

A jak nie to pobiegnę w tym co mam :).
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Używane nie oznacza zużyte. Czasem są tak używane, że nawet po podeszwie nie poznasz.
zero8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:06
Życiówka w maratonie: 4.18

Nieprzeczytany post

Mam Hyperiony max 2 i bardzo je lubię. Dużo bardzie dynamiczne niż nr Novablasty 4 przy tempach 4.20-4.30. Dla mnie były wygodniejsze niż np Magic Speedy i stabilniejsze niż Rebele i to zdecydowało o zakupie.
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Amadeusz pisze: 27 wrz 2024, 21:06 Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?

Celowałbym właśnie w Endorphin Speed 4 (choć ceny za jakie chodzą są niedorzeczne i nieadekwatne IMO), Bostony 12, Deviate Nitro 2/3, NB SC Elite V3. O Hyperion Max 2 słyszałem dobre opinie, ale to chyba bardziej daily trainer z lekkim pazurem niż typowa startówka/tempo day shoe?
ja zamówiłem Adidas Adios Pro 3, 43 1/3 bo mój rozmiar był zarezerwowany i za chwilę był dostępny to też zamówiłem. Tak więc mam zamówione 2 pary i te 43 1/3 będę zwracał, ale mogę odsprzedać po cenie zakupu + koszta przesyłki. Niestety buty dojdą 11-23 października
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim za pomoc, rady i sugestie. Nie sądziłem że kupno butów w moim rozmiarze i w promocji to takie wyzwanie.
Byłem zmęczony ciągły odbijaniem się od butów w promocji i jednoczesnym braku mojego rozmiaru na stanie.
Z racji że uparłem się na karbon to postanowiłem zaryzykować i zakupić New Balance FuelCell SC Elite V3 które trafiłem w swoim rozmiarze i promocji.

Jedno jest pewne, nie ma butów idealnych i to co dla kogoś będzie super dla innej osoby może być średnie. Ile ludzi tyle recenzji.
Dlatego będę testował.
mtxray
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

elektrod pisze: 30 wrz 2024, 14:53
Amadeusz pisze: 27 wrz 2024, 21:06 Jaki rozmiar buta, na kiedy potrzebujesz te buty (w sensie możesz polować np. miesiąc na okazję)?

ja zamówiłem Adidas Adios Pro 3, 43 1/3 bo mój rozmiar był zarezerwowany i za chwilę był dostępny to też zamówiłem. Tak więc mam zamówione 2 pary i te 43 1/3 będę zwracał, ale mogę odsprzedać po cenie zakupu + koszta przesyłki. Niestety buty dojdą 11-23 października
Adidas jest następny w kolejce. Jednak w.g ich rozmiarówki potrzebuje 44 2/3. Ale dziękuje :)
ODPOWIEDZ