Buty dla początkującego - drop 4 mm

Przeor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siemka. Planuję zacząć swoją przygodę z bieganiem, dlatego kilka dni temu w dobrej cenie zakupiłem buty New Balance 520 V8. Niestety pospieszyłem się i nie doczytałem, że buty te mają drop 4mm. Czy takie buty mogą być dla początkującego? Czy lepiej zwrócić i szukać czegoś innego? Wielkie dzięki za pomoc!
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jasne, że mogą być. Każde mogą być, zwłaszcza dla początkującego. Pobiegasz, to wyrobisz sobie zdanie na temat tego, co dobre, a co nie.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tym dropem można mieć naprawdę różne preferencje. Moje ulubione buty to wlasnie 4mm od Saucony, a wcześniej lubiłem się z NB Tempo 6mm. Za to powszechnie lubiane Pegasusy z dużo większym dropem mi nie leżały.
Przeor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki! Po prostu przeczytałem na jakiejś stronie, że najlepsze buty dla początkujących to z dropem 10mm, a buty o niższym dropie rekomendowane są dla bardziej doświadczonych, bo łatwiej o kontuzje czy coś w tym stylu :D
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I tak często deklarowany przez producenta drop ma się nijak do rzeczywistości, bo nie wszyscy trzymają się w tej kwestii standardu 12/75%. I z tego powodu kupujesz niby 5, a masz 11 (Asics Glideride 3).

Dramatyczną większość życia przechodziliśmy w butach na obcasie, więc dlatego rekomendują to 10, bo ciało jest przyzwyczajone do wiecznego "z górki". Szybkie odstawienie tej patologii może być problemem.

karol_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty do biegania to finalnie metoda prób i błędów w znalezieniu tego co pasuje Tobie, a co nie ;) Nie ma modelu idealnego - ani dla początkujących, ani dla elity.

Podejście do dropu w butach w ostatnich latach ewoluowało - w erze przed wysokimi podeszwami drop 10-12mm to była codzienność, teraz nie (stawiam, że dziś tym "złotym środkiem" jest 8mm). Dawniej to było dyktowane m. in. komfortem osób przetaczających stopę przez piętę - aktualnie jak wiele modeli ma pond 30mm pianki pod piętą, te 2mm w jedną czy drugą stronę jest mało wyczuwalne.
nie mam stravy, to znaczy że nie biegam...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Otóż to-tyjące podeszwy marginalizują znaczenie dropu. A do tego pianki typu PEBA(X) zachowują się inaczej niż EVA, plus plastiki czy węgle w nich zatopione. Wniosek jest taki, że sama specyfikacja niczego konkretnego o bucie nie powie, trza ubrać i pobiec.

Akurat ja mam wybór mocno ograniczony, bo wszystko w (elegancki/ładny) szpic od razu odrzucam, gdyż nie pasuje na moja stopę, choćby "technologiczno-techniczne" cuda na kiju w takim bucie były :-)

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy czym należy pamiętać, że w takim miejscu dobiorą but wyłącznie ze swojej oferty. A ze swojego doświadczenia wiem, że w żadnym z takich sklepów nie mieli buta pasującego na moją stopę. Fakt, nigdy nie byłem w prawdziwie wielkomiejskim sklepie.

karol_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jgnmm pisze: 06 lut 2024, 13:22 Buty muszą być dobrane do stopy. Są specjalistyczne sklepy dla biegaczy, dla sportowców, oni zabiorą cię na bieżnię, maszyna zobaczy jak podczas biegu układasz stopę i dobierze odpowiedni but do stopy. Mogą być powiedzmy firmy Asics.
w sklepie pracują sprzedawcy a nie fizjoterapeuci. osoba sprzedająca buty zawsze będzie patrzyła pod kątem tego co ma w ofercie. jeśli chce się "przegląd", to się idzie do fizjo aby przeanalizował, jak wygląda stan naszego aparatu ruchu.

jestem zdania, że mały procent ludzi tak naprawdę potrzebuje stabilizacji w bucie (nie mówię że nikt) - ale mało komu chce się robić ćwiczenia na wzmocnienie swoich kończyn, aby potencjalne dysproporcje wyrównać (bo łatwiej kupić buty).
nie mam stravy, to znaczy że nie biegam...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mały procent ludzi używa butów, które naprawdę na ich stopy pasują.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ