Adidas Questar Shoes GZ0632

Awatar użytkownika
fortepianista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,
zakupiłem nietypowe (ze względu na gabaryty i parametry podeszwy) buty Adidasa. Pochodzą z rodziny "Questar", opisanej pod tym linkiem: https://www.adidas.pl/questar
Jednak od raz zaznaczę, że mam poważne wątpliwości, czy model o którym tu mowa, wpisuje się w specyfikacje i technologie, które są zamieszczone w powyższym linku. Mianowicie wspomniano tam o podeszwie Cloudfoam, ale odnoszę wrażenie, że ten "review" z tego źródła dotyczy wcześniejszych wydań butów serii Questar, zaś egzemplarze komentowanych butów po prostu wrzucono pod ten folder. Dlaczego? Mam buty z Cloudfoam, które pracują zupełnie inaczej niż te Questar'y.

Obrazek
[źródło: www.adidas.pl ]

Więcej zdjęć: https://www.adidas.pl/questar-shoes/GZ0 ... 42%202%2F3

Dlaczego są nietypowe? (przynajmniej dla mnie)
W pięcie wysokość 42 mm a na czubku palców 12 mm, co w rezultacie przekłada się na DROP aż 3 cm!

Rozmiar 42 2/3 waży 314 gramów.

Generalnie buty te kupiłem do chodzenia miejskiego z prędkością 6–8 km/h. Nigdy nie czułem się tak wysoki :hej: Jednak tak duży drop ma swoje ujemne strony. Bynajmniej nie chodzi tu o zjeżdżanie stopy w kierunku otoczki palców (tutaj wszystko w porządku) i obcierania ich. Dostrzegam wadę gdzie indziej. Otóż buty nie mają wystarczająco zagiętego tyłu, przez co zdarza się zahaczyć podeszwą (przy pięcie, tzn. tym "obcasem") o podłoże. Wszystko jednak zależy od techniki chodzenia. U mnie akurat zbliżona jest ona do chodu sportowego, tzn. przetaczanie nogi następuje przy jej niemalże wyprostowaniu w kolanie. Atakowanie kroku na piętę jest więc utrudnione, zwłaszcza jeśli teren nie jest równy. Tę przypadłość uznaję jako błąd projektowy buta, aczkolwiek przy normalnym chodzie raczej nie powinno się to zdarzyć.

But jest amortyzowany systemem Bounce, a pianki sporo... toteż odczucie na pięcie zbliżone do chodzenia w Boostach a może i nawet nawet Ultraboostach. Nie da się tego tego powiedzieć w warstwie środkowej i przedniej - tutaj amortyzacja przeciętna, aczkolwiek wygodę użytkowania i tak oceniam wysoko. Zarówno wyściółka zapiętka jak też język buta dobrze dopasowują się do stopy. Można solidnie zacisnąć sznurowadła i wszystko trzyma się stopy bez żadnych zmęczeń, otarć. Przewiewność oceniam jako standardową, nie jest to jednak ClimaCool. Elastyczność przy zgięciu stopy średnia.

Reasumując, but ciekawy, dodający wysokości, mocno responsywny w pięcie. Wizualnie atrakcyjny (oryginalny?), ale tylko ze względu na tę podeszwę (przy pięcie ma ona prawie 5 cm wysokości, to oczywiście nie jest wysokość podeszwy). Cholewka raczej z tańszego materiału (np. New Balance, nawet najtańszy, ma chyba bardziej atrakcyjne propozycje w tym aspekcie urody buta).

Mimo monstrualnej wręcz podeszwy, sam but nie wygląda jak "Reebok'owy kajak" Zig Kinetica II. Wizualnie prezentuje się dość ładnie (wg. mnie), całkiem agresywnie i kolorystyka bez zastrzeżeń.

PS. Jeszcze wczoraj te buty miałem oddawać, ale zostawiłem ze względu na atrakcyjną cenę.

EDIT: "On my feet":

Obrazek

Pozdrawiam :bum:
Chód sportowy 21 km 1:53:32 (10.02.2022)
Chód sportowy + bieganie 38,8 km 3:44:40 (10.02.2022)
Chód sportowy: 20 km 1:54:05 (27.11.2021)
Chód sportowy 30 km 2:58:33 (27.11.2021)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ