Odpowiedni rozmiar

mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Można powiedzieć, że zatoczyłem koło :). Pierwszym moim postem było pytanie o buty na początek mojej przygody z bieganiem. Doradzono mi ten najtańszy model z decathlonu i tak zrobiłem :). Niestety buty już nie nadają się do biegania i prosiłbym o doradzenie na jakie buciki warto zwrócić uwagę.
Stopa neutralna, przeznaczenie głównie trening. W planach, bardzo bym chciał pobiegać te 40 km ale nie wiem jak to wyjdzie w praniu :) ;/. Czytałem, że przy zakupie butów trzeba wybrać but o pół rozmiaru większy a te, które mają nas ponieść na maratońskie odcinki powinny być o rozmiar większe. Pytanie: Zakładając, że biorę się za te treningi na 40 to wystarczy mi but o pół rozmiaru większy czy jednak trzeba rozglądać się za rozmiarem o jeden większym? Wiadomo but należy przymierzyć, zobaczyć jak leży i tak czytając te internety to rozważam między 3 firmami: Asics, Mizuno albo Adidas chyba, że może jakieś Nike Pegasus.
Podsumowując: Jak byście mogli się odnieść do tego rozmiaru i zasugerować jakieś modele. Stopa neutralna, przeznaczenie trening, nawierzchnia głównie asfalt, 186 cm na 76 kg.
PKO
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czemu but nie nadaje się do biegania?
Może wizualnie się zużył, ale pewnie funkcje spełnia. :-)
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiesz co po 2 latach siateczka zaczęła pękać ale udało się podtrzymać konstrukcję. Teraz ta siatka pękła w innym miejscu i część stopy już jest po za butem więc raczej nie ma co ich ratować :)
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

1. zmierz długość stopy (obie)
2. dodaj 1 cm do wyniku
3. sprawdz w tabelkach producenta jakiemu rozmiarowi odpowiada twoja dlugosc stopy + 1 cm
4. ciesz sie bieganiem w nowych butach :taktak:
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra Mati, teraz mam ogląd sprawy. Dużo ludziów wymienia butki jak tylko się przybrudzą.
Jak spada z nogi i nie ma do czego przyklejać szarej taśmy to faktycznie można... je przerobić na huaracze ;-)
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to fo faktycznie warto juz zmienic, mi raz buty uratowala zona jak sie siateczka na patyku w lesie przerwala a ogolnie to zurzywam do lysej podeszwy :taktak:
o buty trzeba dbac, podklejc , podszyc i wyciagac kamienie z podeszwy wtedy sluza b.dlugo
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to fajnie dzięki za rady. A jakieś konkretne modele byście polecili jeszcze?
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mati1886 pisze:No to fajnie dzięki za rady. A jakieś konkretne modele byście polecili jeszcze?
kupilem ostatnio energy bootsa 3- bo byl w promocji za 60 € :ble: .
polecam przemyslec bo jest sporo promocji w int na tego buta.
Bardzo dobrze mi sie w nim biega od pierwszego km , zrobilem w nich juz ponad 80 km i sie zakochalem :taktak:
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze:
mati1886 pisze:No to fajnie dzięki za rady. A jakieś konkretne modele byście polecili jeszcze?
kupilem ostatnio energy bootsa 3- bo byl w promocji za 60 € :ble: .
polecam przemyslec bo jest sporo promocji w int na tego buta.
Bardzo dobrze mi sie w nim biega od pierwszego km , zrobilem w nich juz ponad 80 km i sie zakochalem :taktak:

Powiedz mi jaki masz rozmiar i jaki rozmiar wybrałeś?
Pytam bo mam stopę o dł 28.5 tak wychodzi przy postawieniu stopy na kartce i odrysowaniu dlugopisem piety i duzego palca. Dodając ten 1 cm to trzeba się rozglądać za dł gdzieś 29,5.
Powiedz/Powiedzcie mi jak to jest z rozmiarówką Adidasa bo według strony adidas.pl klikajac przy butach tabela rozmiarów wychodzi mi but o rozmiarze 48- 48 2/3.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To juz moje 3 cie buty adidasa wiec kieruje sie troche doświadczeniem i kupuje ten sam rozmiar czyli 48 albo 12,5

Obrazek
tu masz tyl pudla , moze ci pomoc
Obrazek
srekowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak jak mówią inni. Zmierz stopę, dodaj jeden centymetr, sprawdź w tabeli rozmiarów i wybierz swój ;)
mati1886
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chcę zakładać nowego tematu co do butów. Ubolewam na tym, że przegapiłem fajną promocję na Adidas Supernova Glide8 ;/ ale proszę Was o opinie na temat tych butów.

Moja waga to 74-77kg mam ponad 180 cm wzrostu więc sylwetke mam szczupłą, stopa neutralna. Poszukuję butów na srednie jak i dłuższe wybiegania. Co do mojej wagi dodam to, że wracam po przerwie i jestem po zastrzykach z kwasu hiualioronowego więc kolana mam jakie mam i nie wiem jaki stopień amortyzacji byłby najlepszy.

Najpierw w gre wchodziły modele Mizuno Saynoara 4 i Synchro MX oraz Asics Gel-Pulse8.
Teraz w grę wchodzą NIke Pegasus 33 i Nike Vomero 11.

Które z tych modeli polecacie?
Powiedzcie mi też jak jest z wytrzymałością bieżnika w nike bo Mizuno i Asics chyba wymiatają w tej kategorii?
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jesli tak jak piszesz zalezy ci na amortyzacji to vomero - zdrowie najważniejsze :lalala:
tmtomo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:13
Życiówka w maratonie: 3:17:46

Nieprzeczytany post

zerknij sobie jeszcze mizuno, dla neutralnej chyba wave rider :)
ja biegam w wave inspire i są naprawdę miękkie.
Obrazek
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

O mizuno sie nie wypowiem bo nigdy nie mialem. Za kazdym razem jak mialem kupic buty do biegania to wlasnie rezygnowalem z nich ze wzgl na "twardosc" .
W sumie to moge ci polecic jw. energy boots 3 , miekkie dynamiczne i mozna kupic w promocjach obecnie :hej: zawiedzinoy nie będziesz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ