Pomoc w wyborze obuwia

Piotrek B.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Bardzo proszę o poradę w wyborze butów do biegania. Przygodę z bieganiem zacząłem około 2 lat temu , jednak od zawsze miałem do czynienia ze sportem. Jako pierwsze buty wybrałem asics zaraca ( buty minimalistyczne) , na przestrzeni czasu obawiam się ze był to błąd. Biegałem 3-4 razy w tyg. po około 10 km , w czasie 45-50 min. Jednak problem stanowiły ciągłe kontuzje - to bolące achillesy , to łydki i kolana. Obawiam się że przyczyną tego był zły dobór obuwia. obecnie od około 1,5 miesiąca nie biegam wcale , chcę aby wszystko doszło do normy.
Tak więc Bardzo proszę o pomoc w wyborze butów. Mam 172 cm wzrostu , ważę 74 kg (jestem mocno zbity) , mam stopę neutralną. Biegam tylko po lasach i w terenie , sporadycznie po asfalcie. Na buty mam przeznaczone 250 zł. Wolał bym żeby buciki miały lepszą amortyzację od moich poprzednich ( w żadnym wypadku buty typu freerun ) Jeszcze raz proszę o pomoc. A i przepraszam jeśli post umieściłem w złym dziale , ale jak widzicie jestem tu nowy ;-) ) pozdrawiam!
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Polecę Ci NIKE AIR ZOOM PEGASUS 31, dostępne teraz w runnersclub za 259 zł, a za złotówkę więcej dostaniesz jeszcze koszulkę adidasa
http://bieganie.pl/?show=1&cat=175&id=8578
http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... Ah2d8P8HAQ
Krzysiek
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotrek B. pisze:... Jako pierwsze buty wybrałem asics zaraca ( buty minimalistyczne) , na przestrzeni czasu obawiam się ze był to błąd. Biegałem 3-4 razy w tyg. po około 10 km , w czasie 45-50 min. Jednak problem stanowiły ciągłe kontuzje - to bolące achillesy , to łydki i kolana. Obawiam się że przyczyną tego był zły dobór obuwia...
Bardzo watpie, aby problemem byly buty - przypuszczam, ze przyczyna sa slabe nogi / miesnie miednicy, brak "core stability" i rozciagania.

Pisze to na podstawie wlasnego doswiadczenia - jestem ciezszy od Ciebie i bez problemow biegalem w Zaraca odcinki po 25-27 km. Nowe buty pewnie nie zaszkodza - aczkolwiek watpie czy pomoga... Moim zdaniem wazniejsze, abys zwrocil wieksza uwage na ogolna sprawnosc i wzmocnienie aparatu ruchu. Wyszukiwarka na fraze "core stability for runners" pokazuje wiele tekstow i filmow.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotrek B. pisze:Biegałem 3-4 razy w tyg. po około 10 km , w czasie 45-50 min. Jednak problem stanowiły ciągłe kontuzje - to bolące achillesy , to łydki i kolana. Obawiam się że przyczyną tego był zły dobór obuwia. obecnie od około 1,5 miesiąca nie biegam wcale , chcę aby wszystko doszło do normy.
A jak się czułeś po takim bieganiu? Przy przypadkiem nie odbywało się to tak, że po prostu wychodziłeś na trening i zaczynałeś biec te 10km i pod koniec solidnie zmęczony szedłeś pod prysznic i koniec treningu? Czy jednak była jakaś solidna rezerwa? Bo jeśli mniej więcej tak, to taki właśnie trening był przyczyną kontuzji. Przynajmniej na początku nie należy biegać zbyt wielu treningów mocno i szybko, bo to właśnie powoduje kontuzje. Patrząc na Twoje czasy treningowe (45-50 / 10km po lasach i w terenie), to zawody na dychę powinieneś pobiec ok 40 minut - oceń, czy to jest realne? Bo jeśli nie - to oznacza że przyczyną problemów jest trening, a nie but.
biegam ultra i w górach :)
Piotrek B.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Faktycznie , może zbyt przesadzałem z intensywnością treningów. Buty mimo wszystko kupić muszę , gdyż dotychczasowe mi pękły i już się nie nadają. Zawsze staram się rozpocząć trening od 10 min truchtu , dalej rozciąganie i dopiero bieg. Po treningu także rozciąganie.
Czy możecie mi napisać jak wrócić do treningów żeby nie złamać kolejnych kontuzji? Jakim tempem biegać? Jakie dystanse? Proszę o rady
Piotrek B.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i oczywiście proszę o pomoc w doborze obuwia :)
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

NB Zante, NB Waze
Biegałeś dotychczas w butach ze niewielką ilością amortyzacji zwiększenie jej może być dla Ciebie nie najlepsze.
Piotrek B.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dlaczego może to być dla mnie złe?
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Twój aparat ruchowy jest przyzwyczajony do niewielkiej ilości amortyzacji. Biegając w butach z większą amortyzacją może zmienić Ci się biomechanika biegu i możesz pogłębiać kontuzje.
Piotrek B.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To ja już się w tym wszystkim pogubiłem..
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No bo wszędzie tłuką o amortyzacji, dostosowaniu buta do wagi itd. Ale amortyzacja, systemy i wsparcia w bucie rozleniwiają Ci mięśnie stopy co za tym idzie zwiększa się ryzyko kontuzji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ