Przez ponad rok używałem Endomondo
Plusy:
- Nie musisz inwestować dodatkowych pieniędzy (chyba, że w pasek HRM)
- Słowne komunikaty o czasie, tempie odcinka, przebytej odległości, o rozpoczęciu interwału, długości interwału i chyba kilka innych komunikatów do wyboru w ustawieniach.
- Możliwość słuchania muzyki, audiobooków...
Minusy
- Jeśli chcesz sprawdzić tempo czy inne parametry, to musisz wyciągnąć telefon. W ustawieniach jest opcja do słuchawek która, przy wciśnięciu przycisku na słuchawkach w każdej chwili podaje Ci aktualne parametry biegu. Jednak potrzebne do tego chyba są dedykowane słuchawki Jabry. Ewentualnie innym wyjściem jest smartwatch.
- W zależności od telefonu moduł GPS jest gorszy lub lepszy. Używałem w kilku telefonach i żaden nie był idealny, każdemu zdarzało się częściej lub rzadziej gubić zasięg.
- By stworzyć plan treningowy który będzie wyświetlany bezpośrednio w telefonie potrzebujesz konta premium. Jednak, by tworzyć pojedyncze treningi interwałowe wystarczy wersja pro.
Od 2 tygodni mam Garmina 310XT więc wyższy model niż ten o którym piszesz
Plusy
- Nie gubi jak na razie sygnału i szybko łapie satelity
- Szybki dostęp do parametrów treningu (nie trzeba nic wyciągać)
- W przypadku treningów interwałowych możliwość ustawienia zakresu tempa lub tętna, co było głównym powodem, że go kupiłem. Gdy biegniesz za wolno lub za szybko zegarek wibruje, pika i na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat.
- Masz darmowy dostęp do gotowych planów treningowych przygotowanych przez Garmina. Możesz także stworzyć wielomiesięczny plan własnoręcznie a potem przesłać do zegarka.
Minusy
- Jak słuchasz muzyki to tak czy inaczej musisz mieć drugie urządzenie.
- Nie ma komunikatów słownych, co dla mnie jest dużym minusem, bo sprawia, że odpowiednio często musisz spoglądać na zegarek jak chcesz się dowiedzieć o aktualnych parametrach biegu.
To tak na szybko co mi wpadło do głowy