Buty dla średnio-zaawansowanego po rekonstrukcji

wilden
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

proszę o pomoc w wyborze drugiej pary butów biegowych. W pierwszych (Reebok Fuel Extreme) przebiegłem coś koło 450km, były dość wygodne i wytrzymałe, ale największym ich mankamentem była bardzo duża waga (niemal dwa razy cięższe niż jakieś asicsy czy inne) i takie irytujące wgłębienia w podeszwie, w które wchodziły kamyki. Biegałem po lesie, asfalcie i polach, mniej więcej po równo. Biegałem, bo niecałe 2m temu przeszedłem rekonstrukcję więzadła krzyżowego przedniego i obecnie jestem na etapie rehabilitacji, więc buty początkowo służyłyby do ćwiczeń, a pierwsze przebieżki myślę że w ciągu miesiąca, maksymalnie dwóch. Jeśli chodzi o dystans, to chciałbym żeby komfortowo biegało się w nich przede wszystkim koło 10km i sporadycznie jakieś dłuższe wybiegania koło 20km. Bardzo fajnie byłoby, gdyby dało się w nich pobiegać w zimę; bardzo nie chciałbym skręcić kolana na jakiejś śliskiej nawierzchni, chociaż i tak planowałbym biegać po śniegu, albo po odśnieżonych chodnikach/ścieżkach. Stopa neutralna, chociaż fizjoterapeuta zwrócił uwagę na to, że przy wykonywaniu ćwiczeń (podczas stania) moje kolana rotują do środka - nie wiem na ile to może mieć wpływ na położenie stóp przy bieganiu, ale już teraz to koryguję. Cena - do 300zł max, chociaż wolałbym bliżej 200. Waga 72kg przy 177cm wzrostu.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, 13:05 przez wilden, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
wilden
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

up
Wodon
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43:21 2012
Życiówka w maratonie: 3:30:04 2012 Łódź

Nieprzeczytany post

Witam
Jestem w niemalże identycznej sytuacji jak Ty. Biegam po podobnych ściezkach i przy podobnej ilości km no i w paź miałem rekonstrukcję acl. Zdecydowałem się na zakup Ascics ds trainer. Do trailu już nie kupuje butów bo są ciężkie a jak będzie szklanka na drodze to tak się wy..
wilden
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć,

dzięki za odpowiedź. Po jakim czasie od rekonstrukcji zacząłeś pierwsze treningi? Odczuwasz po niemal roku jakieś skutki operacji w trakcie biegania? Dzięki!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ