Buty a problem z techniką
- guerlainn
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zacząłem biegać na początku marca. Wszystko szło dobrze, od razu praktycznie od zera przeskoczyłem na bieganie 10 km co drugi dzień. Po dwóch miesiącach lekka kontuzja, ból w okolicach kolana lewej nogi. Po wizycie u fizjoterapeuty i obserwacji butów stwierdziłem że kontuzja wynikła z błędów w technice oraz z mocniejszego obciążania lewej nogi. Ćwiczenia, lektura forum i własne obserwacje pozwoliły dojść do pewnych wniosków. Po pierwsze lądowanie na pięcie, wynikające ze znacznego wychylenia górnej części ciała do przodu. Do skorygowania. Po drugie, usztywniony staw skokowy, do skorygowania. Po trzecie, wyrównanie obciążenia obu nóg w trakcie biegu. Do skorygowania. No i dochodzimy do czwartego punktu, w którym proszę o pomoc. Moje nogi to typowe iksy. I to dość mocno wykrzywione. Dziś w trakcie biegu wychwyciłem problem z nimi. Niezależnie od tego czy ląduję na pięcie czy na śródstopiu, ląduję na zewnętrznej części stopy, po czym w trakcie przenoszenia ciężaru przechodzi on z zewnętrznej części stopy do wewnątrz. Potwierdzają to obtarcia dotychczas używanych butów. To powoduje, ze noga w okolicach kolana zostaje poddana jakby momentowi gnącemu. Stąd ten ból w zewnętrznej części nogi pod kolanem. Na chłopski rozum powinny pomóc buty dla stopy pronującej. W tej chwili biegam w Asicsach Blackhawk są one raczej do stopy neutralnej. Mam 85 kg, biegam raczej po asfalcie, możecie podpowiedzieć w stronę jakich butów się kierować? Buty i tak wybiorę sam, chodzi mi tylko o to by nie dać się naciągnąć na kasę sprzedawcom. Po drugie, do jakiego sklepu uderzyć żeby sprzedawca mógł jakoś pomóc. Najbliżej mam do Sportsdirectu w Gliwicach i Intersportu w Bielsku, ma ktoś jakieś doświadczenia z obsługą w tych sklepach? No i trzecie pytanie, czy mogę zrobić coś z techniką biegu żeby jakoś wyeliminować ten problem, czy też zakup nowych butów powinien pomóc?
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Nie wiem co konkretnie masz na myśli mówiąc o zewnętrznej części stopy, bo jeżeli chodzi Ci o krawędź zewnętrzną, to... tak powinno być. Po to jest lądowanie na lepiej przygotowanej do tego części i przetaczanie do środka by się lepiej uderzenie rozkładało. Zobacz:guerlainn pisze:. Dziś w trakcie biegu wychwyciłem problem z nimi. Niezależnie od tego czy ląduję na pięcie czy na śródstopiu, ląduję na zewnętrznej części stopy, po czym w trakcie przenoszenia ciężaru przechodzi on z zewnętrznej części stopy do wewnątrz.
Boso slowmotion 1
Boso slowmotion 2 - tu ja
Prawdę mówiąc to poleciłbym Ci poszukać 200m czystego równego podłoża - nowy asfalt, chodnik o dużych płytach, coś w tym stylu, zdjęcie butów i przebiegnięcie się boso tam i z powrotem. Najlepiej nagrywając to. Największa szansa, że Twoje stopy się ustawią tak, jak je do tego natura stworzyła. Potem możesz to próbować naśladować w butach.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2014, 21:18 przez jabbur, łącznie zmieniany 1 raz.
- guerlainn
- Stary Wyga
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
To Ci powtórzę, że celem tego jest rozłożenie wstrząsu przy uderzeniu o ziemię. Inaczej byś sobie szkodził bardziej.guerlainn pisze:No właśnie tak to wygląda. Ląduję na zewnątrz i przenoszę obciążenie do wewnątrz. Tylko tak sobie kombinuję, czy przy tych moich iksach i mojej wadze ten przenoszony ciężar nie jest zbyt dużym obciążeniem dla kolana.
No,tyle że ja jestem ze szkoły tych, co wierzą, że to matka natura, a nie adidas czy nike ma patent na poprawne bieganie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
guerlainn
remedium na Twoje iXy
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=6042
ćwiczenia i wzmacnianie to podstawa,koniecznie wprowadź do planu treningowego
remedium na Twoje iXy
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=6042
ćwiczenia i wzmacnianie to podstawa,koniecznie wprowadź do planu treningowego
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
guerlainn pisze: Na chłopski rozum powinny pomóc buty dla stopy pronującej.
Pronacja to naturalny ruch stopy.Niżej kilka wyjaśnień
http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=2160&show=1
W Intersporcie w Bielsku fachowej porady nie uzyskasz.Tam czasen mają dobre przeceny na buty,ale trzeba wiedzieć czego się chce.guerlainn pisze:W te możecie podpowiedzieć w stronę jakich butów się kierować? Buty i tak wybiorę sam, chodzi mi tylko o to by nie dać się naciągnąć na kasę sprzedawcom. Po drugie, do jakiego sklepu uderzyć żeby sprzedawca mógł jakoś pomóc. Najbliżej mam do Sportsdirectu w Gliwicach i Intersportu w Bielsku, ma ktoś jakieś doświadczenia z obsługą w tych sklepach?
W Bielsku sa jeszcze dwa sklepy biegowe(skróty na stronie głównej Bieganie .pl)W obu sklepach znajdziesz dobrą pomoc,ale ceny mogą"zabić"Nie daj sie naciągnąć na buty z "górnej półki za ciebie biegające".
Jeżeli chodzi o buty to wybierz miękki zapiętek i elastyczne,w których stopa będzie mogła pracować i się wzmacniać.
Coś nt/t.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=5023
Tak.ćwiczenia wzmacniające ,rozciąganie ,bieganie z "głową"nie za dużo,nie za szybko,praca nad poprawnym układem ruchu(bieganie ze śródstopia)guerlainn pisze:No i trzecie pytanie, czy mogę zrobić coś z techniką biegu żeby jakoś wyeliminować ten problem, czy też zakup nowych butów powinien pomóc?
W butch typu lekkie bieganie na piętę jest bolesne i tym samym wymusza w mniejszym lub większym stopniu lądowanie stopy płasko lub na śródstopie.
W chwili obecnej to nie buty są problemem,tylko to co wyżej opisałem(słaby aparat ruchu,nieprzystosowany do długotrwałych obciążeń)
Przymierzałem kiedyś te Asicsy,w których biegasz,dla mnie katastrofa.Już lepsze i zdrowsze są zwykłe trampki.Ja na twoim miejscu zmieniłbym buty na jakieś typy lekkie
-
- Zaprawiony W Bojach
Uściślijmy: zniknął problem czy jego objawy?jass1978 pisze:Ja miałem krzywe stawy skokowe i przez to nabawiłem się kilku kontuzji. Lekarz sportowy dobrał mi odpowiednie wkładki i problem zniknął.
Też wielbię Matkę Naturę natomiast muszę się pogodzić z faktem, że jej plan stworzenia w pełni działa i można go realizować głównie wtedy, jeśli się od zarania dzieciństwa dużo porusza na bosaka na różnorodnych, naturalnych powierzchniach. Jeśli natomiast młody osobnik Homo sapiens jest ładowany w (często nieodpowiednie) buty, a następnie prowadzi tryb życia który by Matce Naturze nie przyszedł do głowy - ergo, nie brała go pod uwagę przy swoim projektowaniu - to jego ciało i sposób poruszania się, w butach czy bez, jest chyba dość odległy do matczynego zamysłujabbur pisze: Największa szansa, że Twoje stopy się ustawią tak, jak je do tego natura stworzyła.

- guerlainn
- Stary Wyga
Poczytałem, pojeździłem, poprzymierzałem iw końcu wybrałem. Zdecydowałem się na Nike Free 5.0+ Ostatecznego wyboru dokonywałem pomiędzy tymi Nike a Puma Faas 300, ale Pumy jak na etap w którym obecnie jestem były jednak zbyt "sztywne"
Przy mojej wadze i technice w której muszę jeszcze sporo poprawić ta miękkość i amortyzacja którą oferuje Nike jest chyba najlepszym wyborem. Poza tym, jak tylko założyłem te buty i trochę pobiegałem w nich po sklepie, to wiedziałem już że trafiłem na buty dla mnie. Po trzech treningach w tych butach podobają mi się jeszcze bardziej. Na pewno oferują dużo większą dynamikę niż moje poprzednie buty. Pozwalają dobrze czuć podłoże i dają sygnały jak poprawiać ułożenie stopy
No i co najważniejsze, w moim odczuciu, zgodnie ze swą nazwą rzeczywiście uwalniają stopę
Poza tym, mam wrażenie, jakby te buty dawały mi dużo mocniejsze odczuwanie bodźców płynących z biegu i to nie tylko dla stóp, ale dla całych nóg. Rzeczywiście biega mi się dużo lepiej niż w poprzednich butach i dziękuję za wszystkie porady
Staram się poprawiać technikę, ból jak na razie nie wraca, więc nic tylko biegać