dzis bylem w sklepie z butami i przymierzalem pare modeli adidasow: glownie dwa modele mi sie spodobaly:
jeden mial podeszwe srodkowa (piete) wykorzystujaca adiprene natomiast drugi na piecie adiprene a z przodu buta adiprene+.
adiprene dziala na tej zasadzie ze amortyzuje stope tlumiac wstrzasy, natomiast adiprene+ oprocz tlumienia dodatkowo oddaje czesc sily odpychajac but od podloza. musze przyznac ze znacznie lepiej przebieglo mi sie po sklepie w bucie zaopatrzonym w te dwa systemy. dodatkowo buty mialy system torsion.
macie jakies spostrzezenia co do tych systemow?
chce sobie kupic jakies buty do biegania po asfalcie i lesie (w proporcjach 60/40) i zastanawiam sie czy takie adidasy to jest to?
jak wyglada sprawa innych marek. widze ze duzo osob chwali nike pegasus.
na co warto sprawdzic uwage kupujac buty?
co do supinacji i pronacji to chyba mam normalna stope, choc zauwazylem ze delikatnie mocniej scieram zewnetrzna czesc piety wiec to chyba minimalna supinacja?
podeszwa srodkowa itp
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
wydaje mi sie, ze system torsion niezbyt nadaje sie dla biegaczy. Znam pare osob, ktore biegaly w butach z tym systemem i nabawily sie kontuzji achillesa. Z tego co sie orientuje to chyba do biegania dlugiego glownie przeznaczony jest system adiprene (bez +).
Ja biegam w podobnym terenie, a moje najlepsze wspomnienia wiaza sie z butami Nike Air. Nie wiem jaki las masz na mysli, ale jezeli sa to glownie sciezki to raczej nie kupowalbym butow trialowych.
Ja biegam w podobnym terenie, a moje najlepsze wspomnienia wiaza sie z butami Nike Air. Nie wiem jaki las masz na mysli, ale jezeli sa to glownie sciezki to raczej nie kupowalbym butow trialowych.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
adiprene zwieksza amortyzacje, dodanie adiprene+ poprawia ja rowniez w przedniej czesci buta i troche zwieksza moc odbicia a wiec niejako jest to wartosc dodana w porownaniu z butem tylko z adiprene.
torsion ma za zadanie umozliwic w miare niezalezne ruch przedniej i tylnej czesci stopy tak aby lepiej dostosowac but do podloza po ktorym sie biega. nie widze wiec zwiazku z kontuzjami achillesow, moze to po prostu przypadek
torsion ma za zadanie umozliwic w miare niezalezne ruch przedniej i tylnej czesci stopy tak aby lepiej dostosowac but do podloza po ktorym sie biega. nie widze wiec zwiazku z kontuzjami achillesow, moze to po prostu przypadek