Suunto Ambit2 - pocisk i konkurencja dla garmina?

tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Suunto Ambit2

Ambit 2 opis

Co wy na to? Dla mnie bomba, ciekaw jestem jaka będzie cena:)

Pozdrawiam

T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trochę dziwne że zamiast dodać pewne funkcję czysto softwarowe do Ambita 1 oni wypuszczają 2 :)

No chyba, że aż ambit też cos dostanie z tego co 2
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Trochę dziwne że zamiast dodać pewne funkcję czysto softwarowe do Ambita 1 oni wypuszczają 2 :)
Co w tym dziwnego? Aktualizując soft musieliby go rozdawać za darmo a tak, może któryś z właścicieli poprzedniej wersji zdecyduje się na upgrade...
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sam jestem zaskoczony. Przymierzałem się do jedynki ale, sam nie wiem. W dwójce są te elementy których brakuje mi w jedynce. Ostano obserwowałem że cena jedynki minimalnie idzie w dół, teraz rusz mocniej z kopyta i ile nie dadzą poprawek, z zanosi się że nie dadzą bo wypuszczają nowy sprzęt.

Nic nie wyczytałem o pulsometrze w basenie, czy będzie działał? w jedynce sie nie sprawdzało.

pozdrawiam
T
TomB

Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie jest to dziwne, bo ich wsparcie softwarowe jest znikome. Od nowości Ambita1 dostałem całe 2 aktualizacje, a mogliby sporo zmienić albo dodać.
Garmin trochę bardziej to wspierał, a problem słabej kalibracji wysokosciomierza raczej nie wymagał specjalnej funkcji Fuse etc bo twórca aplikacji się udalo stworzyć barometr ktory działał stabilnie.

A sam ambit jest i tak w porządku i do niego nic nie mam, uzywam pewnie kiedyś będę używał 2 albo 3. Dziwi mnie tylko to że tyle prostych usterek wymaga stworzenia Ambita 2
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie będzie pewnie działał bo ant w wodzie nie spisuje się za dobrze.
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Trochę dziwne że zamiast dodać pewne funkcję czysto softwarowe do Ambita 1 oni wypuszczają 2 :)

No chyba, że aż ambit też cos dostanie z tego co 2
jak dobrze zrozumiałem z opisu, nie zależy im na jedynce, Suunto woli wszelkie poprawki umiescić w nowym zegarku :(, to lipa dla tych co maja jedynkę
TomB

tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:Dla mnie jest to dziwne, bo ich wsparcie softwarowe jest znikome. Od nowości Ambita1 dostałem całe 2 aktualizacje, a mogliby sporo zmienić albo dodać.
Garmin trochę bardziej to wspierał, a problem słabej kalibracji wysokosciomierza raczej nie wymagał specjalnej funkcji Fuse etc bo twórca aplikacji się udalo stworzyć barometr ktory działał stabilnie.

A sam ambit jest i tak w porządku i do niego nic nie mam, uzywam pewnie kiedyś będę używał 2 albo 3. Dziwi mnie tylko to że tyle prostych usterek wymaga stworzenia Ambita 2

Masz rację, że polityka firmy jest dziwna. Nie dbają o klienta, pomimo potencjału dwójki może to zniechęcić do zakupu Suunto.
TomB

Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie na plywaniu nie zależy. Ale na stabilnym wysokosciomierzu owszem ^^ jak sprzedają cos co należy do segmentu premium na tym rynku to jeszcze mogą się tak zachowywać
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi zależało na pływaniu i nie mogłem się przekonać do zakupu. 910 lepiej wypadała, ale chciałem nosić na co dzień, ale z tej strony była lipa. Wygląda że teraz będzie ok, tylko cenę dowalą z kosmosu.

Inna sprawa że Garmin musi też zadziałać. Czekamy na ich ruch.
TomB

tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Premiera w maju 2013r

"...Ambit 2 Sapphire with HR belt at $699.99 AUD down to the Ambit 2 S in the 3 colours at $449.99 AUD.."

tyle na temat kosztów :(
TomB

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

tombzd74 pisze:Masz rację, że polityka firmy jest dziwna. Nie dbają o klienta, pomimo potencjału dwójki może to zniechęcić do zakupu Suunto.
Ale jaka dziwna? Jak ktoś kupuje zegarek to wraz z funkcjamu, które są dostępne w dniu zakupu. Nie ma jakiejkolwiek gwarancji, że coś nowego zostanie dodane. I czy to coś pokryje się z naszymi oczekiwaniami. Zresztą to dotyczy każdego produktu, nie tylko zegarków biegowych. Przecież nie wydajemy pieniędzy na coś, co być może dostaniemy w przyszłości.

Czy Garmin dodał jakąś NOWĄ ISTOTNĄ funkcję w firmware do flagowego 910XT? Chyba tylko różne poprawki. Nie ma w tym nic dziwnego.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z tym, że mnie o te poprawki własnie chodzi. Bo alitmeter działa jak chce i nikt mi nie wmówi, że tak ma być.

do 910xt nie, ale do Fenixa dodali więc to nie jest takie proste jak Ci się wydaję.

nie dotyczy to każdego produktu:

a) iPhone
b) topowe modele z Androidem
c) MacBook a raczej system Mac
d) wiele wiele innych ( nawet do samochodu dostalem akutalizacje systemu pokładowego w którym dali mi między innymi obsługe urządzeń Apple, a jak go kupowałem to nie było takowego)

W cenie produktu zawarte jest też wsparcie producenta dotyczące software, jak masz sytem operacyjny gdziekolwiek ( od androida przez iOs po Mac OS X ) to za jedną licencję zakupioną klient dostaje akutalizacje.
Nie wymagam, żeby Ambit robił kawę i dodatkowo Suunto dosłało mi moduł 3g żebym mógł z niego zadzwonić jak mi się będzie nudziło na trasie. Ale uważam ( jak pewnie większość posiadaczy, co widać na forach choćby watchuseek ) że Suunto temat poprawek do softu traktuje troche po macoszemu.
Włodek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:37
Życiówka w maratonie: 3.28.46

Nieprzeczytany post

Może dzięki temu spadną ceny Suunto Ambit, bo jak na razie ciężko znaleźć cenę < 1600 zł. Wg. mnie jest spore przewartościowanie tego produktu.
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Włodek pisze:Może dzięki temu spadną ceny Suunto Ambit, bo jak na razie ciężko znaleźć cenę < 1600 zł. Wg. mnie jest spore przewartościowanie tego produktu.

Ceny na pewno polecą :)

a tu masz pierwszy lepszy za 1400
ambit

a ceny na allegro kształtują się od 1200 do 1500. Śledzę ceny od kilku miesięcy.

Pozdrawiam
T
TomB

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ