Prośba w ocenie stopy.

michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Jako, że moje stare obuwie nie spełniają już swojego zadania, postanowiłem kupić nowe. Mam jednak problem w ocenie rodzaju stopy.
Na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia tego profesjonalnie, więc proszę o radę. Chcę zakupić takie buty: http://www.decathlon.pl/mr-890-niebiesk ... 7590.html# , ale nie wiem czy były by odpowiednie dla mojego rodzaju stopy ? Z góry dziękuję za podpowiedź. Oto w jakich miejscach zużyły się moje stare buty:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, masz stopę neutralną z tendencją do lekkiej pronacji.
Dlaczego chciałbyś akurat te NB? W tym akurat modelu, masz prawie 3cm pianki pod piętą i to nie jest w żadnym wypadku naturalne.
Patrząc na Twojego run-loga, nie biegasz jakoś specjalnie dużo, rozejrzyj się za butami neutralnymi, wtedy Twój typ stopy, przestaje mieć znaczenie.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

sądząc po podeszwach buty dla neutrala będą OK. nawet jeżeli masz jakąś tendencję do pronacji.
NB 890 to świetny wybór. mają stosunkowo umiarkowany drop (8 dla wersji v2 i chyba 7 dla wersji v3).
są w miarę lekkie i dynamiczne.
dla amatora mogą służyć również jako startówki.
wersja v2 to jedne z najlepszych butów w jakich biegałem po asfalcie. w v3 z tego roku jeszcze nie biegałem.
z tego co widzę v3 są o 10g cięższe od v2 (261g dla v2 i 271g dla v3 przy rozmiarze 43).
Go Hard Or Go Home
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

herson pisze:Moim zdaniem, masz stopę neutralną z tendencją do lekkiej pronacji.
Dlaczego chciałbyś akurat te NB? W tym akurat modelu, masz prawie 3cm pianki pod piętą i to nie jest w żadnym wypadku naturalne.
Patrząc na Twojego run-loga, nie biegasz jakoś specjalnie dużo, rozejrzyj się za butami neutralnymi, wtedy Twój typ stopy, przestaje mieć znaczenie.
Dzięki za ocenę rodzaju stopy :) Dlaczego akurat te ? Trafiłem na nie poprzez 'wyszukiwarkę' obuwia w ostatnim numerze Runner's World. Co do run-loga to trochę 'fałszuje' dane, bo sięga zapisów, gdzie dopiero zaczynałem biegać i przebiegi były małe, więc uśredniając wygląda to trochę inaczej. Obecnie mój tygodniowy dystans jest dwa razy taki, a jestem też na etapie zwiększania długich wybiegań. Obecnie raz w tygodniu robię wybiegania rzędu 20 km. Po półmaratonie poznańskim, w którym startuję, mam zamiar zwiększać ten dystans, więc robiąc wybiegania rzędu +20km po asfalcie przyda się amortyzacja.
WojtekM pisze:sądząc po podeszwach buty dla neutrala będą OK. nawet jeżeli masz jakąś tendencję do pronacji.
NB 890 to świetny wybór. mają stosunkowo umiarkowany drop (8 dla wersji v2 i chyba 7 dla wersji v3).
są w miarę lekkie i dynamiczne.
dla amatora mogą służyć również jako startówki.
wersja v2 to jedne z najlepszych butów w jakich biegałem po asfalcie. w v3 z tego roku jeszcze nie biegałem.
z tego co widzę v3 są o 10g cięższe od v2 (261g dla v2 i 271g dla v3 przy rozmiarze 43).
Dzięki za poradę ! Wydają mi się dość przyzwoitym butami. Być może ktoś jeszcze wyrazi opinie. Na chwilę obecną jestem na nie zdecydowany. :usmiech:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ