kalorie wskazania

valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Na ile można wierzyć pulsometrom "Garmin" co do wskazań spolonych kalorii?
PKO
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Liczba spalanych kalorii to zawsze jakieś oszacowanie i jako takie zawsze obarczone jest błędem. Jednak urządzenia Garmina korzystają z dosyć skomplikowanych algorytmów (wykorzystujących informacje o użytkowniku, pracy serca i przebytym dystansie) i starają się być jak najbliższe prawdy. Jeśli znasz język angielski, możesz przeczytać dokładniej jak to jest liczone: How calorie measurement works on Garmin fitness devices.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że są dużo dokładniejsze niż choćby endo czy tanie pulsometry. Mi np. pulsometr Crane Sport/MEdion pokazywał jakieś kosmiczne wartości - 45-60 minut biegu - ponad 2000 kcal [sic!] Endo pokazywało np. około 1000 kcal a garmin pokazuje 500-600 kcal. A propos garmina.... ktoś obczaił taki parametr "kcal/tłuszcz"? Czyżby to było wskazania ilość spalonych kalorii z tłuszczu?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.

Nieprzeczytany post

Gdzieś czytałem że spalenie około 16000cal to utrata 1kg tłuszczyku.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, nie o to mi chodzi :) W FR310XT oprócz wyświetlania spalonych kalorii czyli trybu "kalorie" można wyświetlać parametr zatytułowany "kalorie-tłuszcz" i o to mi chodzi:) Co ten tryb wyświetla i co przelicza? :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

valdi100 pisze:Gdzieś czytałem że spalenie około 16000cal to utrata 1kg tłuszczyku.
Ja z kolei, i to w kilku miejscach, czytałem, że kg tłuszczu to ok 8000ckal
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W pulsometrze onhrytm 300 mogę sprawdzić ile spaliłem kalorii a także ile gram tłuszczu jeśli o to Ci chodzi.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dybkos pisze:W pulsometrze onhrytm 300 mogę sprawdzić ile spaliłem kalorii a także ile gram tłuszczu jeśli o to Ci chodzi.
Nie to nie to. Miałem ta funkcję w moim poprzednim tanim pulsometrze, która oczywiście jest funta kłaków warta ;)
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

valdi100 pisze:Witam
Na ile można wierzyć pulsometrom "Garmin" co do wskazań spolonych kalorii?
uwazam ze sa przezwoite - nie wiem czy znajdziesz gdzies 100% dane z tego ile kalorii spalies - i nawet wydaje mi sie ze AŻ tak szczegółowe dane nie sa potrzebne - to tak jak biegamy z gpsem i czy zmierzy nam 9,8km czy 9,6km to nie jest to koniec swiata.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:
valdi100 pisze:Gdzieś czytałem że spalenie około 16000cal to utrata 1kg tłuszczyku.
Ja z kolei, i to w kilku miejscach, czytałem, że kg tłuszczu to ok 8000ckal

Po pierwsze - nie 8000kcal, tylko 9000kcal (spalenie 1g tłuszczu daje 9kcal, 1g węglowodanów lub białek - 4kcal, około oczywiście).

Po drugie - organizm ludzki nie pali samego tłuszczu podczas wysiłku, wiec _być_może_ na te 16000 wydatkowanych kcal przypada zaledwie 1kg tłuszczu.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez w ktorejs z ksiazek o treningu czytalem ze 1g tluszczu to 8kcal, choc w kilku innych jest, ze 9.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Przyjmuje sie ze 9kcal/g jesli liczysz jedzone tluszcze do bilansu. Jesli chodzi o palone kalorie z tluszczyku zapasowego to przyjmuje sie 7kcal/g. Stad moga sie pojawiac wartosci 8kcal jako wartosc srednia lub 16kcal jako suma tych dwoch (ale po co komu ta suma ?).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ