Komentarz do artykułu Reebook Realflex Transiton – test

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Amash
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Są to buty marki Reebok, nie Reebook ;p

W dziale Design:
- "Buty, które testowałem buty wykonane"
- "Ich wygląd przydał mi do gustu"

Recenzja spoko. Zawarte to co istotne. Pozdrawiam!
Nie lubię szybko kończyć!
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1'02'46

Nieprzeczytany post

O, a wlasnie chcialam napisac na forum, czy ktos w nich juz biegal :) dzieki za test, wygladaja zachecajaco. Na asfalt mam cushiony 20, ze niby im wiecej zelazka tym lepiej dla moich biednych kolan, ale zle mi sie wnich biega i koniec. Probuje troche ze srodstopia, zachecajace sa teksty forumowiczow ze bieganie "naturalne" wlasnie kolano odciaza itp, wiec chyba w to lato sprobuje kupic jakis but "wprowadzajacy". Ten wyglada ok, moze jeszcze ktores faasy wezme pod uwage.
Gdzies w angielskim tescie wyczytalam ze relflexy po zalozeniu daja dziwne uczucie ze stopa w nich plywa. Czy to znaczy ze choleka zle trzyma??
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Anja. pisze:..., ze niby im wiecej zelazka tym lepiej dla moich biednych kolan, ale zle mi sie wnich biega i koniec. Probuje troche ze srodstopia,...
Nikt nigdy tego nie potwierdził, ale maszyna marketingowa nieźle wyprała nam mózgi.
Anja. pisze:Gdzies w angielskim tescie wyczytalam ze relflexy po zalozeniu daja dziwne uczucie ze stopa w nich plywa. Czy to znaczy ze choleka zle trzyma??
Pomyślałem raczej o właściwości podeszwy, nie cholewki. Czyli że podeszwa jest zbyt miękka lub zbyt mocno amortyzowana. A najbardziej prawdopodobne, że dzieje się tak za sprawą tych luźno rozstawionych kołeczków z pianki. Sam na Twoim miejscu wybrałbym jakiś but bardziej minimalistyczny, w którym lepiej czuć podłoże. Jeśli nie czujesz stabilnego podłoża pod stopami, bardziej usztywniasz mięśnie żeby jednak zyskać takie poczucie. Co to oznacza, chyba nie trzeba pisać.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Amash
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:58

Nieprzeczytany post

Anja.

Jak chcesz biegać na śródstopiu to ja mam dla Ciebie 3 wyjścia:

- boso
- jak już w butach to faktycznie w takich do biegania naturalnego (zero amortyzacji)
- jeżeli już z amortyzacją (co już nie jest naturalne) to przynajmniej odpowiednio dobranych (po testach)

Anju, szkoda Ci kasy na Vibramy? http://www.decathlon.com.pl/PL/many-120794820/ i po sprawie. Sam używam (jedna para wyjściowa, druga do biegania). Może napiszę reckę o tych butach. Zobaczymy.

P.S.
Wiem, że ktoś się pewnie przyczepi, że w ogóle używanie butów to już jest sprzeczne z naturalnym, ale give me a break. Po prostu boso czasami biegać się nie da. Anton Krupicka to wie i ja to wiem i taka jest prawda. Pozdrawiam!
Nie lubię szybko kończyć!
Awatar użytkownika
pedzik
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: -.--.--
Życiówka w maratonie: -.--.--
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie te buciki to totalna porażka, nie ma znaczenie czy biega się w lesie czy na asfalcie, bo i na nim kamień się znajdzie.
Buciki chłoną wszystko i o ile złapiemy mały kamień da się biec dalej, ale gdy jest większy jesteśmy zmuszeni przystanąć i go wydłubać co nieraz jest bardzo trudne. Druga opcja to biec dalej z uciążliwym stukaniem..:) Można było by ten feler jakoś przecierpieć jednak kamienie nie wyjęte z podeszwy wbijają się w żelową warstwę zostawiając dziury. Te z kolei łączą się ze sobą doprowadzając do tego że prędzej czy później but ma pękniętą a raczej przeciętą podeszwę na pół. Moje buty po dwóch miesiącach intensywnego użytkowania zostały zniszczone.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

heh nie sądziłem, że zobaczę tu test tych butów :) - one w tym momencie są hitem na siłowniach, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji, ogólnie panuje wysyp tych butów ( w tej kolorystyce ).
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:heh nie sądziłem, że zobaczę tu test tych butów :) - one w tym momencie są hitem na siłowniach, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji, ogólnie panuje wysyp tych butów ( w tej kolorystyce ).
Czyli co - nie spodziewałeś się testu niebieskich butów z białymi podeszwami?
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Amash pisze: - boso
- jak już w butach to faktycznie w takich do biegania naturalnego (zero amortyzacji)
- jeżeli już z amortyzacją (co już nie jest naturalne) to przynajmniej odpowiednio dobranych (po testach)

Anju, szkoda Ci kasy na Vibramy? http://www.decathlon.com.pl/PL/many-120794820/ i po sprawie. Sam używam (jedna para wyjściowa, druga do biegania). Może napiszę reckę o tych butach. Zobaczymy.
Miałam kiedyś podobne cichobiegi do chodzenia normalnego i jakoś nie próbowałam w nich biegać :) Może rzeczywiście kwestia wypranego mózgu??
Trochę boję się od razu wejść w but hardkorowo naturalny bez żadnej amortyzacji bo:
- kłopoty z kolanami (chondromolacja, rok temu operacja prawego kolana...)
- lekka nadwaga
- biegam niecały rok dopiero

Z butów biegowych ktore mam (response cushiony na twarde, lahary i scarpy na teren / góry ) najfajniej mi w tych scarpach własnie - to but terenowy z agresywnym bieżnikiem, z amortyzacją, ale nie przesadzoną, podeszwa jest plastyczna, "zgina" się na srodstopiu, fajnie czuć podłoże i można się od niego odbić, czego nie da się w żelazku....
Stąd pomysł żeby spobować znalezć coś posredniego na asfalt zanim sobie zrobię krzywdę w minimalach

To że but jest "modny" na siłowni - ups, niedobrze to chyba będę szukać dalej :bum:
Awatar użytkownika
Anja.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ahh już wiem dlaczego te buty się "noszą" po siłowniach - to te same co w reklamcie crossfit chyba ... W takim razie nie ma co robić podśmiechujków - zdaje mi się ze jakoś na wiosnę w teście coopera crossfitowiec (wybaczcie, nie pomnę nazwiska) wygrał z niejakim Adamem K. :bum:

A tak na serio - wiemy wszyscy ze Reebok "nie umie" robić butów do biegania, ale chyba idzie w dobrą stronę mimo wszystko?
Awatar użytkownika
pulchniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,29
Życiówka w maratonie: 3,33,58

Nieprzeczytany post

Amash pisze: Anju, szkoda Ci kasy na Vibramy? http://www.decathlon.com.pl/PL/many-120794820/ i po sprawie. Sam używam (jedna para wyjściowa, druga do biegania). Może napiszę reckę o tych butach. Zobaczymy.
Tutaj masz test butów które zalinkowałeś
Obrazek

blog komentarze

10 km 39:29 21,097 km 1:31:43 42,195 km 3:11:57
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

między innymi tego aspektu się nie spodziewałem, a tak serio kolor był na zasadzie dodatku opartego na obserwacji reklamy.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

W Intersporcie w Galerii Krakowskiej jakieś 3 tyg temu je w przecenie za 180zeta widziałem
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
Anja. pisze:..., ze niby im wiecej zelazka tym lepiej dla moich biednych kolan, ale zle mi sie wnich biega i koniec. Probuje troche ze srodstopia,...
Nikt nigdy tego nie potwierdził, ale maszyna marketingowa nieźle wyprała nam mózgi.
Święte słowa kangoor5, wszak nie ma twardych dowodów, że zupełny brak amortyzacji w butach biegowych w jakiś sposób odciąży biedne kolana :oczko: :bum: :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
Święte słowa kangoor5, wszak nie ma twardych dowodów, że zupełny brak amortyzacji w butach biegowych w jakiś sposób odciąży biedne kolana :oczko: :bum: :hahaha:
The effect of running shoes on lower extremity joint torques. http://www.nmtmidwest.com/Running_shoes_vs_barefoot.pdf
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ