Czyszczenie butów

jorgus32
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich.
Mam pytanie odnośnie pielęgnacji butów. Przy zakupie butów dostałem specjalny środek w sprayu do czyszczenia. Jednak niestety środek nie daje rady i buty mimo usilnych starań wyglądają jak wyglądają. Pani w sklepie absolutnie odradzała pranie w pralce. I właśnie moje pytanie brzmi czy buty biegowe można wrzucić do pralki ( najdelikatniejszy program)???
Dziękuje za odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jeśli nie sa skórzane a przetarcie szmata nic nie daje to wyciągamy sznurowadła i wkładki rzucamy do starej rozciągniętej białej koszuli zawiązując na supeł wszystkie otwory (oczywiście tejże koszuli ) i rzucamy do pralki
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:jeśli nie sa skórzane a przetarcie szmata nic nie daje to wyciągamy sznurowadła i wkładki rzucamy do starej rozciągniętej białej koszuli zawiązując na supeł wszystkie otwory (oczywiście tejże koszuli ) i rzucamy do pralki
Ja bym nie ryzykował. A nóż, widelec but się rozklei i stracisz gwarancję.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Google podpowiedziały:
Pielęgnacja buta biegowego

Jesli jesteś już dumnym posiadaczem nowiutkich, błyszczących butów do biegania, pamiętaj o kilku prostych zasadach ich pielęgnacji. Po pierwsze, niewskazane jest pranie butów w pralce. Jeśli już, to w chłodnej wodzie i bez wirowania, ale lepiej po prostu czyścić je wilgotną szmatką. Dlaczego? Bo po kompletnym zamoczeniu i odwirowaniu but może stracić część swoich cennych wlaściwości. Zawarte w nim technologie bywają bardzo delikatne.

Po drugie, zaleca się, aby buty miały swój czas odpoczynku. To nie żart! Materiały, z których są zbudowane - pracują i mogą odkształacać się w trakcie pracy. Pianka w podeszwie - może się mocno zbic i potrzebuje czasu, aby odzyskać pierwotny kształt. Dlatego nie poleca się np. dwukrotnego biegania w tych samych butach jednego dnia. Niektorzy konstruktorzy mówią wręcz o tym, że but potrzebuje nawet 48 godzin, żeby w pełni "odpocząć". Na pewno trzeba zachować pewną ostrożność - i po biegu odstawić but na półkę, a nie np. ubierać go na spacer po lesie.

Poza tym - stosujemy wobec butow biegowych te same zasady, które sprawdzają się w przypadku każdego innego obuwia. Czyli - używamy zgodnie z przeznaczeniem, a nie np. do gry w piłkę, suszymy z dala od kaloryferów.

http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... &code=1885
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

mam pralkę z programem do obuwia (program bez detergentów).
używałem go kilkukrotnie do swoich brooksów i negatywnych efektów nie zauważyłem.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:mam pralkę z programem do obuwia (program bez detergentów).
używałem go kilkukrotnie do swoich brooksów i negatywnych efektów nie zauważyłem.
oczywiście , chyba że to buty z bazaru , ale markowe mozna prac
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:
f.lamer pisze:mam pralkę z programem do obuwia (program bez detergentów).
oczywiście , chyba że to buty z bazaru , ale markowe mozna prac
I tracić gwarancję :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od 3 lat nigdy nie umyłem butów biegowych. Najwyżej błoto z nich szczotką zdjąłem :)
Żółte Cumulusy są tak czorne, że aż przyjemnie się na nie patrzy :spoko:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Od 3 lat nigdy nie umyłem butów biegowych. Najwyżej błoto z nich szczotką zdjąłem :)
Żółte Cumulusy są tak czorne, że aż przyjemnie się na nie patrzy :spoko:
tez uważam , że pranie butów nie ma sensu, chyba że po Katorżniku to w tedy oskrobać nożem a potem do pralki albo na śmietnik :bum:
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nic tak nie czyści butó2 jak dwugodzinny bieg w czasie oberwania chmury :D
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisio racja. Swoich adików nie prałem ani razu, a dokonały żywota w miarę czyste. Kilka deszczowych biegów zrobiło swoje :hej:
Awatar użytkownika
wija
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48,30

Nieprzeczytany post

Ja butów również nie piorę. Zimą, z uwagi na wszechobecną sól, zawsze spłukuję podeszwy wodą, zaś cholewkę buta przecieram wilgotną szmatką.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ