Kolejne buty dla neutrala

ljar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, to mój pierwszy post na forum :), choć na samym forum jestem już od ponad roku :)

Do rzeczy:
waga: 86kg, docelowo 84
wzrost: 197
przebieg tygodniowo: 40-60km
tempo wybiegania: ~5:00 min/km
stopa: neutralna
łuk: normalny
nawierzchnia: asfalt, bauma, jak się da to leśne ubite ścieżyny

Biegałem sobie w butach Nike Pegasus 27 i przebiegłem w nich około 800km. W Pegasusach biega mi się bardzo dobrze. W lato ze stanów przywiozłem sobie Nike Lunar Glide+3 w których przebiegłem około 100km. Lunary mi się kompletnie nie sprawdziły bo od biegania w nich boli mnie lewe kolano (przy tym samym kilometrażu w pegasusach nic się nie dzieje).

Chciałem sobie pobiegać w jakichś nowych, bardziej płaskich butach (tj. mniejszy spadek pięta-palce)

co proponujecie?
PKO
cysio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 66'49"

Nieprzeczytany post

ljar pisze:Cześć, to mój pierwszy post na forum :), choć na samym forum jestem już od ponad roku :)

Do rzeczy:
waga: 86kg, docelowo 84
wzrost: 197
przebieg tygodniowo: 40-60km
tempo wybiegania: ~5:00 min/km
stopa: neutralna
łuk: normalny
nawierzchnia: asfalt, bauma, jak się da to leśne ubite ścieżyny

Biegałem sobie w butach Nike Pegasus 27 i przebiegłem w nich około 800km. W Pegasusach biega mi się bardzo dobrze. W lato ze stanów przywiozłem sobie Nike Lunar Glide+3 w których przebiegłem około 100km. Lunary mi się kompletnie nie sprawdziły bo od biegania w nich boli mnie lewe kolano (przy tym samym kilometrażu w pegasusach nic się nie dzieje).

Chciałem sobie pobiegać w jakichś nowych, bardziej płaskich butach (tj. mniejszy spadek pięta-palce)

co proponujecie?

Przy tej wadze, z Nike'a: jeżeli pronujesz to Structure Triax, a jeżeli masz stopę bardziej neutralną to sprawdz Zoom Vomero. Ewentualnie Pegasus +28. Obecnie mam Triaxy i przymierzałem też Lunary, ważę podobnie. Wg mnie Lunary są jakieś kapciowate i tak raczej do 80kg są OK.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Buty treningowo-startowe.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

No to z bardziej płaskich masz:
Nike Free Run lub Nike Free 3.0 - spadek pięta - śródstopie 7mm
Saucony Kinvara - 4mm
Brooks Green Silence - 8mm
Puma FAAS 300 lub 250 - 8 mm

Aktualnie posiadam Nike Free Run, Brooks Green Silence i Puma FAAS 250. W Nike Free zrobiłem już ponad 600km i sprawdziły się od wiosny do teraz w różnym terenie. Brooks Green Silence niecałe 100km głównie na ulice chociaż na ubitych ścieżkach też się sprawdzają. Puma FAAS 250 tylko raz biegłem na razie tylko na bieżni na siłowni - na razie nie mogę nic więcej powiedzieć.
Po co ja biegam?
ljar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już wątpiłem że ktoś odpowie :)

Jak czułeś te Free Runy? Czytałem trochę na runbloggerze, że to nie są w sumie buty minimalistyczne (co by mi pasowało), jak to z nimi jest? Znaczna różnica między typowymi treningowymi butami a nimi?

A ktoś z Was biegał w Kinvarach lub Cortanach? Jestem bardzo ciekaw tych butów - Kinvary zdobyły bardzo pozytywne recenzje swego czasu.

No i jeszcze jedno pytanie, dość ważne - gdzie to kupić?? Ja mam tego pecha, że mam dość długą stopę US13 i wszystkie mi znane w necie sklepy nie mają właściwie żadnego z tych butów :/

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja właśnie zacząłem o nich myśleć po lekturze runbloggera. On sam poleca je jako buty przejściowe pomiędzy żelazkami a typowymi minimalami.
Osobiście mam bardzo pozytywne doświadczenia, pomogły mi się uporać z problemem gęsiej stópki.
Przede wszystkim podoba mi się ich lekkość i elastyczność, dobrze pasują do biegania ze śródstopia.
A kupiłem je w runningwarehouse - link masz na runbloggerze, wiosną gdy były tam wyprzedaże.
Problemów z rozmiarówką tam nie ma.
A we wrześniu sprowadziłem Brooks Green Silence i Puma FAAS 250.
Brooksy są mniej elastyczne ale też mi pasują. I teraz stosuję butozmian raz w NF raz w BGS.
Wcześniej biegałem w Brooks Ravenna i trochę w New Balance MR760ST no i jak ostatnio je założyłem to masakra była.
Zero czucia podłoża, nawet w nich nie próbowałem znowu biegać.
Kinvare mierzyłem swego czasu ale były trochę kapciowate jak dla mnie.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja swoje Green Silence kupiłam bardzo tanio na brytyjskim ebayu (wersja żółto-czerwona). Służą mi one to biegania, gdy jest mokro i nie bardzo się da w Asics Hyperspeed. Niemniej jakoś ostatnio mnie drażni ich większa sztywność w porównaniu z Asicsami. Green Silence w rozmiarze US13 mają np. tu - tylko do Polski nie wysyłają niestety gratis jak do Francji czy Niemiec.
ljar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, ale w runningwarehouse.com przy najkach jest napisane: US shipping only. Jak Ty to ściągałeś? Notabene na store.nike.com też wszystkie Free oprócz shieldów są out of stock :/.

Możesz mi naświetlić co to znaczy kapciowatość? :)

I biegałeś już ze śródstopia zanim wsiadłeś we free, czy dopiero tam szlifowałeś technikę? Na tej technice mi zależy właśnie, bo w Pegasusach muszę się mocno skupić, żeby poczuć jak ta moja stopa ląduje na ziemii.

A Asics Hyperspeed to nie są typowe startówki?
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, Hyperspeed to są startówki. Dobre buty do "naturalnego biegania" bez dopłacania za najnowszą modę. :bum: Czy typowe to zależy co się ma na myśli.

Nike polecam poszukać w brytyjskich sklepach, ten który Ci zalinkowałam przy Green Silence akurat Free nie ma, ale ogólnie tam jest największy wybór i najtaniej w Europie.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ljar pisze:Ok, ale w runningwarehouse.com przy najkach jest napisane: US shipping only. Jak Ty to ściągałeś? Notabene na store.nike.com też wszystkie Free oprócz shieldów są out of stock :/.

Możesz mi naświetlić co to znaczy kapciowatość? :)

I biegałeś już ze śródstopia zanim wsiadłeś we free, czy dopiero tam szlifowałeś technikę? Na tej technice mi zależy właśnie, bo w Pegasusach muszę się mocno skupić, żeby poczuć jak ta moja stopa ląduje na ziemii.

A Asics Hyperspeed to nie są typowe startówki?
Jak to ściągnąć wysłałem Ci na priv.
Śródstopie tak jakoś mi naturalnie wyszło przedostatniej zimy gdy lądowanie na pięcie było bardziej niestabilne - wtedy jeszcze w Brooks Ravenna. Na śródstopiu mam lepszą kontrolę podłoża.
Po co ja biegam?
ttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja radziłbym Ci poćwiczyć najpierw technikę biegu mam na myśli skupienie się na lądowaniu na śródstopiu. Mam podobne warunki fizyczne co Ty i powiem Ci że chciałem też kupić obuwie o jak najmniejszym spadku pięta-palce (ląduje ze śródstopia) ale skończyło się na nike vomero +6. Radziłem się między innymi M. Giżyńskiego, takie obuwie mimo wszystko jest dla nas bezpieczniejsze biorąc pod uwagę warunki fizyczne. Nie wspomnę o szybkim zbiciu tej pianki przy twojej wadze.
bczupa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:21
Życiówka w maratonie: 04:47:06

Nieprzeczytany post

Ciekawą alternatywą mogą być również Ecco Biom A/B , może na okres "przejściowy" idealne?

Ja zakupiłem wersje B i na razie po 2 x 5km jestem bardzo zadowolony, buty w naturalny, nienatrętny sposób zachęcają do przejścia na bieganie ze śródstopia, kupiłem ja na tzw. szybkie piątki , ale z czasem zamierzam w nich biegać i dłuższe wybiegania.

Jak dla mnie rewelacja, nie licząc okrutnej ceny ....
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ