Pomoc w doborze butów: 176cm/93kg

PawelG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od ponad miesiąca staram się biegać. Na początek kupiłem najtańsze buty z powodu braku funduszy: Kalenji Ekiden 50. Staram się nie przesadzać i rozsądnie planować treningi ze względu na moją wagę (93kg przy wzroście 176cm) - robię jednodniowe przerwy, czasami dwudniowe. Bieganie wciągnęło mnie na dobre i chciałem zainwestować w lepsze buty. Po treningu w tych obecnych czuję że mam przemęczone stawy, po przebiegnięciu dystansu 3km zaczynają mnei lekko boleć. Wydaje mi się że jednym z powodów, oprócz wiadomej zbyt dużej wagi, mogą być buty. Nie chciałbym rezygnować z biegania więc chyba dobrym pomysłem jest kupienie nowych butów. Mokry test wskazuje na stopę neutralną/lekko pronującą. Zdjęcia można znaleźć pod adresem http://img85.imageshack.us/img85/6879/image001bph.jpg oraz http://img443.imageshack.us/img443/3452/image002iz.jpg.
I jeszcze pytanie: zastanawiałem się też nad obniżeniem częstotliwości treningów tak aby robić dwudniowe przerwy w ramach odpoczynku dla stawów. Czy to dobry pomysł?
Dodam jeszcze że na buty mogę przeznaczyć około 400zł max.
Z góry baardzo dziękuję za pomoc
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaję mi się, że masz stopę neutralną.

Odpowiednie buty dla Twojej wagi:
- Asics Gel Nimbus
- Nike Air Pegasus
- NB 1064

Twój pomysł z dłuższymi przerwami jest bardzo dobry, gdyż Twoja regeneracja pozostawia wiele do życzenia i musisz uważać bo przy takiej wadze łatwo o kontuzję.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
yoko44
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co do butów polecam pegazusy. Mozna kupić taniej starsze modele. Były to moje pierwsze i jak do tąd najlepsze buty.
Aby odciązyć trochę stawy polecam też inne aktywności fizyczne. Chyba najlepszą był by basen. Ale także np rower.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Ja polecam Brooks-y.Biegałem Asics, Adidas, Nike,Saucony, ale Brooksów nic nie przebije .
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
PawelG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedzi. Znalazłem dość tanio na allegro Pegasusy i na nie padł wybór. Wypróbowałem je wcześniej w sklepie i wrażenia były bardzo pozytywne:) Dam znać jak się spisują. Swoją drogą ciekawe z jakiego powodu chyba żaden z producentów butów do biegania nie podaje klasyfikacji obuwia ze względu na wagę biegacza. Wydaje mi się że jest to bardzo ważna sprawa, nie mniej ważna od biomechaniki stopy.
W każdym razie dziękuję za pomoc :-)
Obrazek
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PawelG pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Znalazłem dość tanio na allegro Pegasusy i na nie padł wybór. Wypróbowałem je wcześniej w sklepie i wrażenia były bardzo pozytywne:) Dam znać jak się spisują. Swoją drogą ciekawe z jakiego powodu chyba żaden z producentów butów do biegania nie podaje klasyfikacji obuwia ze względu na wagę biegacza. Wydaje mi się że jest to bardzo ważna sprawa, nie mniej ważna od biomechaniki stopy.
W każdym razie dziękuję za pomoc :-)
Jak ?? przecież możesz i należy dobrać but do swojej wagi. Choćby nawet wspomniane Brooks'y, nie mówię już o New Balance, Mizuno, itp..
PawelG
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chodziło mi o to że nie ma jasnej i wprost informacji które modele butów nadają się dla biegaczy z nadwagą. Jedynie New Balance ma w swoim katalogu kategorię wagową biegacza przy każdym bucie. Na stronie Nike Asics itp takich informacji się nie uzyska. Co najwyżej nie wprost - szukając po zastosowanych w nich technologiach amortyzacji.
Obrazek
Sleczek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PawelG pisze:Chodziło mi o to że nie ma jasnej i wprost informacji które modele butów nadają się dla biegaczy z nadwagą. Jedynie New Balance ma w swoim katalogu kategorię wagową biegacza przy każdym bucie. Na stronie Nike Asics itp takich informacji się nie uzyska. Co najwyżej nie wprost - szukając po zastosowanych w nich technologiach amortyzacji.
Kolego jest jasna informacja. Zapoznaj się z asystentem zakupów Brooksa. O butach nike zapomnij szkoda kasy, co do Asics-a też spotkałem się z asystentem, że podawało się swoją wagę, typ stopy i program dobierał but dla Ciebie.
marasbone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja polecam New Balance. Wygodne, fajnie wyglądające, przepuszczające powietrze i pozwalające stopie spokojnie oddychać. Do tego ceny nie są astronomiczne, większość modeli tańsze od Nike, Adidas i Puma. Mam adiki tej firmy już dwa lata i się nie nie rozkleiło, rozleciało itd.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ