Poczatkujący: jaki sprzęt kupic?(zaczynam od przyszłego tyg)
-
- Rozgrzewający Się
Witam
Z racji zmiany miejsca zamieszkania na okolice bardzo sprzyjającą bieganiu (tereny parkowe gdzie większość ludzi biega) od przyszłego tygodnia zaczynam biegać. Doszły już do mnie buty, ASICS GT 2140 (nie biegałem w nich jeszcze, ale przy chodzeniu w innych butach język buta schodzi mi na prawą stronę, naciskam powierzchnie bardziej lewą stroną stopy, czy te buty będą dla mnie dobre?).
Nie wiem teraz tylko jakie spodnie i koszulki kupić, przydałby się tez zegarek z opcją podglądu pulsu. Budżet na zegarek, spodnie, i 3 dobre koszulki to około 800zł~.
PS: trenowałem wcześniej przez 4 lata na siłowni, teraz miałem rok przerwy, biegać planuje w trybie 25 minutowego treningu interwałowego, jaki puls trzeba zachować podczas wysokiego tempa a jaki podczas niskiego w trakcie takiego treningu i czy taki trening będzie dla mnie dobry?
Z racji zmiany miejsca zamieszkania na okolice bardzo sprzyjającą bieganiu (tereny parkowe gdzie większość ludzi biega) od przyszłego tygodnia zaczynam biegać. Doszły już do mnie buty, ASICS GT 2140 (nie biegałem w nich jeszcze, ale przy chodzeniu w innych butach język buta schodzi mi na prawą stronę, naciskam powierzchnie bardziej lewą stroną stopy, czy te buty będą dla mnie dobre?).
Nie wiem teraz tylko jakie spodnie i koszulki kupić, przydałby się tez zegarek z opcją podglądu pulsu. Budżet na zegarek, spodnie, i 3 dobre koszulki to około 800zł~.
PS: trenowałem wcześniej przez 4 lata na siłowni, teraz miałem rok przerwy, biegać planuje w trybie 25 minutowego treningu interwałowego, jaki puls trzeba zachować podczas wysokiego tempa a jaki podczas niskiego w trakcie takiego treningu i czy taki trening będzie dla mnie dobry?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2009, 18:02 przez piotrek255, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
zależy która noga Ci tak schodzi lewa czy prawapiotrek255 pisze:Witam
Z racji zmiany miejsca zamieszkania na okolice bardzo sprzyjającą bieganiu (tereny parkowe gdzie większość ludzi biega) od przyszłego tygodnia zaczynam biegać. Doszły już do mnie buty, ASICS GT 2140 (przy chodzeniu język buta schodzi mi na prawą stronę, naciskam powierzchnie bardziej lewą stroną stopy, czy te buty będą dla mnie dobre?).

-
- Rozgrzewający Się
prawa stopa schodzi mi tak że język w bucie mam po kilku minutach przesunięty na prawą stronę buta, w innych sportowych butach po kilku miesiącach prawa strona buta rozciągnęła mi się w prawo, i skora buta praktycznie dotyka powierzchni po której chodzę ( są to buty z cienką i wąska podeszwą wiec morze to przez to).
Ostatnio zmieniony 31 lip 2009, 17:57 przez piotrek255, łącznie zmieniany 2 razy.
- adamo110
- Wyga
Polecałbym coś wybrać z firmy Kalenji tu na pewno znajdziesz coś dla siebie http://www.allegro.pl/search.php?string ... view=1&p=0
-
- Dyskutant
Również polecam Kalenji, marka nieznana ale całkiem solidna no i przede wszystkim zdecydowanie tańsza od konkurencji. Sam zaopatrzyłem się (i nadal to robię) w ich odzież i jestem bardzo zadowolony...ale piszę o odzieży, na temat ich butów się nie wypowiadam. Nie korzystaj jednak z linku podanego przez kolegę wyżej bo różni sprzedawcy korzystając z nikłej dostępności Kalenji (marka własna Decathlonu , którą rozprowadzają jedynie we własnych sklepach) oferują jej wyroby po bandyckich cenach.Spójrz tutaj:
http://www.decathlon.com.pl/PL/odzie-biegowa-m-ska-warstwa-1-10633379/
...i porównaj sobie ceny "macierzyste" z cenami złodziei z allegro i innych takich. Problem polega na tym że Decathlon posiada swoje sklepy tylko w niektórych miastach - no właśnie, nie napisałeś skąd jesteś- ale ponoć jest opcja aby zamówić u nich wysyłkowo choć oficjalnie sprzedaży wysyłkowej nie prowadzą.
[/url]
http://www.decathlon.com.pl/PL/odzie-biegowa-m-ska-warstwa-1-10633379/
...i porównaj sobie ceny "macierzyste" z cenami złodziei z allegro i innych takich. Problem polega na tym że Decathlon posiada swoje sklepy tylko w niektórych miastach - no właśnie, nie napisałeś skąd jesteś- ale ponoć jest opcja aby zamówić u nich wysyłkowo choć oficjalnie sprzedaży wysyłkowej nie prowadzą.
[/url]
- uranmars
- Wyga
Na początek wystarczy najtanszy pulsometr Sigmy z Allegro, troche ponad 100 zł, oczywiście razem z opaską. Więcej pulsometrów w dziale rower niz bieganie.piotrek255 pisze:Nie wiem teraz tylko jakie spodnie i koszulki kupić, przydałby się tez zegarek z opcją podglądu pulsu. Budżet na zegarek, spodnie
Lepiej zacznij od spodenek, najwygodniejsze sa legginsy, znacznie zmniejszaja ryzyko obtarc. Na poczatek 1 lub 2 sztuki, nie bedziesz przeciez biegal codziennie, wypierzesz. Koszulki sobie narazie daruj, jest lato i cieplo, mozna biegac w bawelnianych podkoszulkach. Cos lepszego kupisz we wrzesniu jak sie zacznie ochladzac.piotrek255 pisze:3 dobre koszulki to około 800zł~.
Ten tryb 25 minutowego brzmi podejrzanie. Co to za dziwadlo? Zakładam że dopiero zaczynasz biegać, skoro zadajesz takie pytania.piotrek255 pisze:PS: trenowałem wcześniej przez 4 lata na siłowni, teraz miałem rok przerwy, biegać planuje w trybie 25 minutowego treningu interwałowego, jaki puls trzeba zachować podczas wysokiego tempa a jaki podczas niskiego w trakcie takiego treningu i czy taki trening będzie dla mnie dobry?
-
- Rozgrzewający Się
TrudnyPoczątek: jestem z kujawsko pomorskiego, czyli tylko wysyłka wchodzi w gre. sprawdzę to, jak nie bedzie innej mozliwosci to zamówię z allegro.
uranmars: tak ćwiczylem na rowerku na siłowni, jeździłem przez 10 minut zwiększając intensywność jazdy z minuty na minute w 10 stopniowej skali, i później wracałem w 11 minucie do najlżejszej jazdy. przez takim treningiem robiłem 5 minut rozgrzewki.
uranmars: tak ćwiczylem na rowerku na siłowni, jeździłem przez 10 minut zwiększając intensywność jazdy z minuty na minute w 10 stopniowej skali, i później wracałem w 11 minucie do najlżejszej jazdy. przez takim treningiem robiłem 5 minut rozgrzewki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pulsometr możesz sobie na początku darować .Biegać możesz w koszulce bawełnianej ale znacznie lepsze są jakieś oddychające ( jak kilka razy przebiegniesz się w upale to będziesz wiedział o co chodzi ) z poliestru ( nazwy handlowe różne, ceny też - efekt podobny ).Od interwałów na razie trzymaj się z daleka....
- uranmars
- Wyga
Mam nadzieje że nie masz zamiaru w ten sposób rozpoczynać przygody z bieganiem. Tutaj masz plany treningowe: http://bieganie.pl/?cat=19piotrek255 pisze:uranmars: tak ćwiczylem na rowerku na siłowni, jeździłem przez 10 minut zwiększając intensywność jazdy z minuty na minute w 10 stopniowej skali, i później wracałem w 11 minucie do najlżejszej jazdy. przez takim treningiem robiłem 5 minut rozgrzewki.
- run
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przy tak krótkim treningu daruj sobie koszulki, biegaj w zwykłych bawełnianych albo bez, opalisz się
Kup za to na allegro spodenki albo leginsy i ewentualnie bokserki do biegania (jakieś 10 zł na allegro a wygoda jest większa niż w zwykłych).

Kup za to na allegro spodenki albo leginsy i ewentualnie bokserki do biegania (jakieś 10 zł na allegro a wygoda jest większa niż w zwykłych).