buty i pulsometr

soundfinder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
planuje rozpocząć bieganie za miesiąc i potrzebuje pomocy w dopasowaniu butów. Wzrost 193 cm, waga 115 kg. Obserwując podeszwę używanych butów wydaje mi się, że lewa stopa to lekki pronator natomiast prawa jest neutralna lub supinator (niektóre moje buty minimalnie bardziej są stare po zewnętrznej stronie). Mokry test oraz ustawienie pięt pozostawię Waszej ocenie (niżej obrazki). Chodząc stawiam stopę najpierw na pięcie natomiast biegając wydaje mi się, że pierwsze są palce (to tak biegając po domu - przeziębiony jestem eh). Dodatkowo w prawej stopie przy chodzeniu, od góry, od czasu do czasu mi coś strzela (odgłos łamanej gałązki), nie boli. Przy chodzeniu palce prawej stopy są zwrócone na zewnątrz natomiast lewej prosto. Długość stopy 29 cm rano bez skarpetki, wiec myślę ze docelowo 30 cm będzie ok, inne sportowe obuwie to przeważnie rozmiar 46-47,5 w zależności od producenta, stopy są szerokie. Planuje biegać 5 razy w tyg. po 60 minut, najczęściej po asfalcie. Na buty chciałbym wydać jak najmniej, w dalszej koleności: fajnie jakby były w jednolitym kolorze najlepiej czarne, i w miarę nieprzemakalne. Chciałbym również zakupić pulsometr taki do 250 pln. Myślę o sigma pc-15 oraz garmin forerunner 50, i tu pojawia się pytanie do właścicieli tych urządzeń jak wygląda sprawa z regulacją obwodu opaski zakładanej na klatkę piersiową, (mam 130 cm obwodu, na wdechu) czy to nie będzie przeszkodą? Zastanawiam się również nad GEONAUTE z decathlon, cenowo wydają się ciekawa alternatywą zwłaszcza dla sigmy, ale bardzo mało opinii na forum.

Obrazek
Obrazek

http://img204.imageshack.us/my.php?image=prawa.jpg

up
gdzie odpowiedzi? jakiś abonament?
PKO
soundfinder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:ojoj:
Awatar użytkownika
rolek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na mój gust to ty masz kolego neutralną stopę.
---
Biegaj dla zdrowia...
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam bardzo podobną budowę stopy i wlokę się w Triax 11 Nike. Buty jak dla mnie rewelacja - wygodne,przewiewne i leciutkie. Jedyna wada to wpadające przez siateczkę drobne kamyki w czasie biegania po bieżni.
Valarauco
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wprawdzie z butami pomóc nie pomogę, ale odniosę się do tej części:
soundfinder pisze:Witam,
planuje rozpocząć bieganie za miesiąc
Po co za miesiąc? Jak będziesz miał buty to na nogi i biegać, a do czasu jak ich nie masz to rób chociaż szybkie marsze, długie spacery aby rozruszać ciało. Wiem jak takie odkładanie "za miesiąc" zwykle się kończy - za miesiąc okazuje się być za trzy miesiące, pół roku czy nawet nigdy. Sama tak zaczynałam w sierpniu zeszłego roku i mówiłam sobie "lato jest, to w południe gorąco, a rano to trening mam, wieczorem na ognisku w stajni by się posiedziało" i tak zleciało całe lato, o jesieni i zimie nie wspomnę, bo kto normalny ma ochotę wyjść z domu na zimno, aż pewnego kalendarzowego prawie wiosennego wieczora (chociaż astronomicznie to zima była) ubrałam buty, leginsy, bluzę, czapkę, wzięłam mp3 i poszłam biegać. Poszłam się zgadza, ale biegać już nie bardzo, po powrocie czułam z siebie taką radość, ze jeszcze płuc nie wyplułam, że na drugi dzień również poszłam. Od tego czasu minęło wprawdzie dopiero 2 tygodnie, ale pluje sobie w brodę, że nie poszłam jednak w sierpniu. Pogoda mi nie straszna, jak zaczynam biegać to już nie wiem nawet czy pada czy nie. Tak więc ubieraj się i zaczynaj już dziś a nie za miesiąc!

Co do pulsometrów z Decathlonu to jest o nich trochę wypowiedzi, ale właśnie trzeba szukać po Decathlonie a nie po nazwie pulsometru :hej: Swój mam od jakiś 3 lat i sprawdza się super, a nie oszczędzam go, ba nawet nie jest używany do tego do czego został stworzony tzn. tętno mierzy ale nie u człekokształtnych :hej: Ale jeśli chodzi o pasek w każdym jednym pulsometrze to mogę się wypowiedzieć, bo bez przedłużenie u mnie się nie obejdzie (trenuje również rajdy jeździeckie i pulsometrów używam właśnie do koni) i nawet jak pasek za krótki to nie jest to żaden problem - w pasmenteri kupujesz odpowiednią gumę i po kłopocie :)
złośliwa wiedźma
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Chciałbym również zakupić pulsometr taki do 250 pln. Myślę o sigma pc-15 oraz garmin forerunner 50, i tu pojawia się pytanie do właścicieli tych urządzeń jak wygląda sprawa z regulacją obwodu opaski zakładanej na klatkę piersiową, (mam 130 cm obwodu, na wdechu) czy to nie będzie przeszkodą?
Hej!
Ja mam Sigme PC-15, dostałam w spadku bo o ile kolega sprawdził obwód opaski (klata 130cm zmieści się spokojnie) o tyle pasek od zegarka jest tak krótki, że ledwo na męskim przegubie się zapina.
Powiedziałabym, że to bardziej damski pulsometr ale jeśli kobieta ma 70cm lub mniej pod biustem to opaska zaczyna się zsuwać i ląduje na brzuchu...
Do jakości pomiaru pulsu nie mam żadnych zastrzeżeń, ale obsługa jest delikatnie mówiąc uciążliwa. Zresztą bieganie robiło test pulsometrów - poszukaj w dziale sprzęt.
soundfinder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje Wam problem pulsometru rozwiązany.

Valarauco masz rację, dla usprawiedliwienia powiem, że od miesiąca używam rowera stacjonarnego 5 x tyg po 60 minut (jakies 26 km dziennie przy tętnie 60-75% rhmax-puls mierzony przez rower nie budzi mojego zaufania) mam nadzieje, iż przełoży się to jakoś na kondycje przy bieganiu, oraz mam kilkuletnia systematyczną przygodę z siłownią.

Wracając do butów byłem prawie zdecydowany na mizuno rider 11 (założyłem że mam stopę neutralną), ale przeglądając forum natknąłem się na post użytkownika bartie
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ht=control
w którym poleca przy mojej wadze buty MOTION CONTROL,
przykładowo w ciekawej cenie znalazłem

MIZUNO - Alchemy 6 i Wave Renegade 2
oraz
ASICS - Gel Foundation

ale nadal nie wiem co wybrać żeby sobie krzywdy nie zrobić, cały czas mam na uwadze, to że czasami strzeli w stawie skokowym prawej stopy (buty dla neutrala czy też któryś wyżej wymienionych modeli motion control?), a może coś innego (tylko z uzasadnieniem) fajnie jakby zamknęło się w 300 zł
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gel Foundation są dla ostrego pronatora
sporo ważysz , gdybyś ważył mniej to bym Ci polecił Nike Structure Triax
Air Equalon Nike byłyby ok gdybyś miał rzeczywiście tę pronację
wydaje mi się ,że powinieneś dobrze zdefiniować typ stopy/kroku bo przy Twojej wadze zły dobór butów może wyrządzić sporo szkody , tym bardziej, że zamierasz biegać po twardym i sporo

Wysek ma taką sprytną obrazkową definicję stopy , Wysku możesz pomóc?

a i jeszcze licz się ze sporym wydatkiem bo potrzebujesz sporo amortyzacji chyba ,że wyszperasz coś z przed 1,2 sezonów
Tomek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ