Suunto

gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć
Mam pytanie czy ktoś używa pulsometru suunto t4 lub innych modeli ?
Jestem ciekaw jakie macie wrażenia, jak wam się współpracuje z trenerem suunto i jak to wpływa na trening .

:niewiem:
gdyby tak być wszystkimi ludźmi wszędzie naraz...
PKO
tbogo
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no ja tez jestem ciekaw
moim marzeniem byl HR6
ostatnio T6
ale naczytalem sie , ze oprogramowanie do kompa badziewne
polar mi podpadl po tym jak po wymianie baterii zalal sie wyswietlacz i 1000zl poszlo w .......
na obecna chwile nie wiedzialbym co kupic
chetnie poczytam opinie uzytkownikow suunto
http://www.sportowo.ovh.org/
http://www.naturalpower.pl/
www.biegowki.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oprogramowanie do kompa badziewne? Ale chodzi o ten ich programik - dziennik treningowy, tak?
Z opisu wygląda to dobrze (EPOC, Training effect), ale nie znam tego z wlanych doświadczeń.

Wogóle - to dobry tester tego typu urządzeń by się przydał, ktoś kogo te wszystkie gadżety kręcą.
Casting chyba zrobimy. ;)

Student (najlepiej, bo młody i ma zaciekłe, naukowe podejście) ;)
Otwarty, dynamiczny
Dobry angielski
Dobra znajomość komputera i uwielbienie dla technicznych nowinek
Sporo biegający
Sam potrafiący znaleźć informacje

Założę do tego nowy wątek w odpowiednim momencie
Zwykły_Szary_Ja
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,akurta nie jestem posiadaczem Suunto t4 ale mam Suunto t3c Running Pack,generalnie pulsometr sprawuje się dobrze,biegam w słonecznie dni jak i w deszczowe,foot pod jak naraźie sprawuje się ok i nic nie zawodzi.Co do "Trenera" to sunnto tc3 nie posiada tej funkcji ale jest funkcja ET (efektywny trening).Od 6 tygodni robie 2 treningi w tygodniu od 4.0 do 4.9 ET i od 4 do 6 treningów od 3.o do.3.9.Nie jestem ekspertem ale z własnego doswiadczenia zauważyłem że tętno znacznie mi się obniżyło w porównaniu z tym które miałem na początku a tempo utrzymuje takie samo lub nawet trochę szybsze,nie wiem czy jest to zasługa pilnowania punktacji w ET czy poprawa wydolnosci i mniejsze zmęczenie wynika z samych treningów,faktem jest że gdy miałem pulosmetr który miał tylko funkcje mierzenia tętna i zwykły stoper to mimo że biegałem tyle samo to efektów nie było a do domu wracałem padnięty.Jeżeli chodzi o mnie to polecam pulsometr Suunto t3 z t4 nie miałem stycznosci ale myslę ze również to będzie dobry wybór.

Pozdrawiam...
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hmmm
t6 to najbardziej rozbudowany zegarek względem treningu ... dużym plusem jest tu pomiar 7 parametrów fizjologicznych oraz oprogramowanie i kabel umożliwiający połączenie z pc w zestawie.
X6Hr to raczej propozycja dla biegaczy terenowych(górskich), bardziej uniwersalny ale... mniej treningowy .

Od 2 tygodni regularnie używam T4 , biegam według wskazań oprogramowania Suunto coach w zegarku które planuje sesje treningowe według wprowadzonych danych i logbooka którego uzupełniają dane z naszych biegów. Czasem trudno zgodzić się z zachowawczą oceną Coacha ale w dużej mierze trzeba przyznać mu rację ...
1 doskonale oblicza czas potrzebny na regenerację
2 bardzo ważne są jego podpowiedzi co do czasu treningu np. 30 min do efektu treningowego 4.0
3 Milo jest tez moc nie sluchac trenera ktory dopasuje twoj dalszy plan do tego co wlasnie robisz ...

ciekawie układa się współpraca już w menu pulsometru kiedy strzałka informuje nas o konieczności zwiększenia intensywności treningu lub odwrotnie ...
Do tego wszystkiego cały czas kontrolujesz swoje hr i dzięki sygnałowi dzwiekowemu trzymasz sie w t. treningowm .
Dużym plusem pulsometru jest bardzo czytelny wyświetlacz , zawsze dane potrzebne ci podczas treningu masz "na oku" , czy to spalane kalorie czy TE (trening efect) czy inne

Dla mnie ten model jest optymalny, jednak brakuje mi jeszcze przystawki do pomiaru odleglosci i szybkosci i przystawki do analizy PC

Acha i jestem ciekaw jak działa Foot Pod ??
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Działa chyba ok, toten sam co w Forerunerze 50.

Wg mnie niezwykle wazne jest to co napisałeś w punkcie

1: Czas potrzebny na regenerację

To jest wg mnie najważniejszy element - jeśłi jest rzeczywiście dobrze (nie wiem jak) liczony to czapka z głowy dla Suunto.
Można wtedy zrobić zupełnie dowolny trening a on powie Ci co dalej.
Polar mając ten Overtraining test też ma pewne elementy takiej oceny ale wykonanie testu jest troche upierdliwe.

Chyba zakupimy dla Redakcji t6 i cos napiszemy.
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Działa chyba ok, toten sam co w Forerunerze 50.

Wg mnie niezwykle wazne jest to co napisałeś w punkcie

1: Czas potrzebny na regenerację

To jest wg mnie najważniejszy element - jeśłi jest rzeczywiście dobrze (nie wiem jak) liczony to czapka z głowy dla Suunto.
Można wtedy zrobić zupełnie dowolny trening a on powie Ci co dalej.
Polar mając ten Overtraining test też ma pewne elementy takiej oceny ale wykonanie testu jest troche upierdliwe.

Chyba zakupimy dla Redakcji t6 i cos napiszemy.
T6 nie posiada funkcji Suunto coach ...
T4 c którego używam ma taką funkcję i jest to bardzo przydatna sprawa( jest to powód dla którego wybrałem ten model) szczególnie swiadomość że program obserwuje ile czasu i jak intensywnie trenujesz, do tego sam obserwujesz Hr treningowe i jeśli je przekroczysz dajesz sobie kilka sekund ... dodaj do tego TE który pokazuje ci w 5 stopniowej skali jak wpływa to co robisz na twoja sprawność . Dla mnie ideał :hejhej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

t6 nie posiada? Myslałem że posiada wszystko co tylko do tej pory Sunnto wymyśliło.
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:t6 nie posiada? Myslałem że posiada wszystko co tylko do tej pory Sunnto wymyśliło.
T6 posiada w zestawie oprogramowanie i kabel do łączenia się z PC , myślę, że na płycie pod nazwą Training manager znajduje się coś podobnego do Suunto Coach jednak ... t4 posiada taie oprogramowanie w zegarku i nie ma konieczności łącznenia się z Pc .
No ale jeśli redakcja dysponuje środkami na T6 to ch etnie porównam doświadczenia z użytkowania :oczko:
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda, że jednak T6 ma wszystko to co T4 oprócz Suunto coach (czyli również TE w czasie rzeczywistym jak wynika z opisu), a dodatkowo wysokościomierz (możliwość zgrania profilu na PC), nagrywanie całego cyklu uderzeń serca (R-R do 100 000 uderzeń), 2 razy więcej okrążeń (lap), HR i prędkość zgrywane na komputer są w formie ciągłej a w T4 tylko dla okrążeń, no i to co wydaje się bardzo ciekawe szczegółowa analiza 7 parametrów ciała na komputerze (EPOC, puls, częstość oddechu, objętość wentylacji płucnej, zużycie tlenu, zużycie energii i poziom wytrenowania).
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:Wygląda, że jednak T6 ma wszystko to co T4 oprócz Suunto coach (czyli również TE w czasie rzeczywistym jak wynika z opisu), a dodatkowo wysokościomierz (możliwość zgrania profilu na PC), nagrywanie całego cyklu uderzeń serca (R-R do 100 000 uderzeń), 2 razy więcej okrążeń (lap), HR i prędkość zgrywane na komputer są w formie ciągłej a w T4 tylko dla okrążeń, no i to co wydaje się bardzo ciekawe szczegółowa analiza 7 parametrów ciała na komputerze (EPOC, puls, częstość oddechu, objętość wentylacji płucnej, zużycie tlenu, zużycie energii i poziom wytrenowania).
T6 to prawdziwe laboratorium treningowe, super jest miećmożliwość zbadania wszystkiego we weszystkim analizy i porównania to coś ekscytująceo ale :

1 99 okrążeń w czasie treningu mnie wystarczy
2 t4 po rozbudowaniu o dodatkowe przystawki ma możliwość zgrania na komputer danych i tu i tu do pomiaru szybkości i odległości potzreba GPS POD / fot pod
3 hr wyliczane srednie czas treningowego utrzymania hr oraz ponad i poza treningowe hr
4 dla mnie wystarczy posiadana funkcja coach ktora umozliwia mi planowanie treningu bez zabierania laptopa .
5 cena 810 na 1499
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dla mnie najciekawsze są dwie sprawy:

EPOC i Training Effect - czy to rzeczywiście jest przydatne i nie "myli" się.
Zgłosił się do nas tester Suunto ;) - coś się załatwi.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przyznam się że dla mnie też wydają się najważniejsze EPOC i TE, ale ciekawe mogą być również dane o częstości oddechu oraz objętości wentylacji. Domyślam się, że może tu chodzić o rozszerzenie modelu analizy intensywności, z opartego wyłącznie o % HRMAX, dodatkowo o %VO2MAX.
Wydaje mi się też, że w dziedzinie analizy Suunto jest w stanie przebić nawet Polara, ponieważ tylko on do tej pory używał wskaźnika R-R, ale u Polara wymagało to prawie doktoratu z fizjologii, żeby to przeanalizować. Jeśli Suunto rzeczywiście uwzględnia w swych prognozach treningowych (oprócz TE podaje także zalecany trening na najbliższe 5 dni) te wszystkie parametry o których piszą, to jest to naprawdę laboratorium na ręce, a wynik analizy i zalecenia podane są jak na tacy.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
gwar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Dla mnie najciekawsze są dwie sprawy:

EPOC i Training Effect - czy to rzeczywiście jest przydatne i nie "myli" się.
Zgłosił się do nas tester Suunto ;) - coś się załatwi.
O ile dobrze zrozumiałem to EPOC służy do analizy osiągniętych efektów treningowych na PC, natomiast TE (z autopsji) to wynik który pokazywany jest na monitorze zegarka podczas trwającej sesji treningowej oraz czas wymagany do następnego poziomu TE

i tak przykładowa wyssana z palca porcja danych :

na monitorze mojego biegu znajduje się informacja o HR np. 156
czas trwania treningu np 25,32,23 oraz TE 3,0 w czasie 00:03
co oznacza ze jeśli utrzymam trening na tym poziomie - za trzy minuty TE będzie wynosił 3.0

dla mnie to nie tylko przydatne ale i mobilizujące :oczko:

wyświetlane dane na monitorze można zmieniać za pomocą przycisków w wygodny sposób :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ