[kamizelka/plecak minimalistyczny] - jaki?

Crom
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Aonijie to podróba Ultimate DIrection,
faktycznie, sporo projektów jest bardzo podobnych. Ale i Salomona naśladują.
Qba Krause pisze: ja bym tego nie kupił.
a nie kupuj, nikt Ci nie broni płacić po 600zł za oryginalny plecaczek :)

Jednak tak coś podejrzewam że 99% klientów mając porównanie wybierze analogiczny produkt Aonijie za stówę.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2017, 10:37 przez Crom, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, to nie są podobne projekty, tylko projekty ukradzione.

fakt, że produkty oryginalne są drogie nie usprawiedliwia kupowania kradzionego. jest wiele tańszych opcji, jeśli kogoś nie stać na Salomona czy UD.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crom pisze:a nie kupuj, nikt Ci nie broni płacić po 600zł za oryginalny plecaczek

Jednak tak coś podejrzewam że 99% klientów mając porównanie wybierze analogiczny produkt Aonijie za stówę.
" Tanie mięso psy jedzą " mówi stare polskie przysłowie i pasuje jak ulał do tych podróbek. Juz na zdjęciach widać że jest to produkt nie dopracowany i jakbym miał wydać tą stówkę to wybrałbym Decathlon.

Nie wiem czy biegałeś dłuższe dystanse ale po kilkunastu godzinach na trasie dyndający sznurek, ostra krawędź materiału czy inna pierdoła może skutecznie wyeliminować biegacza.

Przerobiłem kilka plecaków i wychodzę z założenia że jednak popularny markowy sprzęt lepiej się sprawdzi :)
Awatar użytkownika
Wookasch
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odnośnie UD - ma ktoś doświadczenie z tym sprzętem (konkretnie AK Mountain Vest 3.0)? Interesuje mnie jak się sprawuje system mocowania kijków z przodu.

Wydaje się to super opcją, ale czytałem opinie w necie że kijki słabo się trzymają.
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

A - jeśli chodzi o wspominaną przez Kubę kamizelkę MH (Fluid Vest/VestPack) to obecnie nazywa się ona "Singletrack". Cenowo da się ją kupić nawet taniej niż Grivela (lekko ponad 200 zł zamawiając z Hiszpanii). Wagowo też chyba trochę lżejsza :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wagowo lżejsza o połowę, a bardzo fajna - tzn, sa tak naprawde dwa produkty - jeden to typowa kamizelka z małą ładownością, drugie to taki nowoczesny plecak co jeden go nazwie kamizelką inny plecakiem. w każdym razie ja z tym plecakiem - pojemność 6L - przebiegłem CCC i zmieściło mi się do niego całe wyposażenie obowiązkowe UTMB. fukcjonalnie, fajnie, tylko warto dobrać odpowiednie bidony - u mnie fantastycznie dały radę płaskie bidony Inov8. polecam zdecydowanie, to jest naprawdę świetny sprzęt za jak się okazuje bardzo małą kasę.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wookasch pisze:Odnośnie UD - ma ktoś doświadczenie z tym sprzętem (konkretnie AK Mountain Vest 3.0)? Interesuje mnie jak się sprawuje system mocowania kijków z przodu.

Wydaje się to super opcją, ale czytałem opinie w necie że kijki słabo się trzymają.

Ja mam trochę inną kamizelkę - PB Adventure Vest 3.0 też z tymi pętelkami (czy jak to tam nazwać). Górna pętelka do mocowania działa dobrze, a z dolnej czasem wypadły mi kijki. W dolną pętlę trzeba jednak uważniej wkładać kije. A wyjmuje się szybko i sprawnie - wyczepić z górnej i przechylić kije i wysunąć z dolnej. Zamiast tej dolnej pętli mógłby być taki mały kubeczek z materiału i byłoby super. Ogólnie sama kamizelka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

Zapomniałem dodać, że mocuję kije grotami w dół. Muszę sprawdzić, czy będzie jakikolwiek problem gdy groty będą skierowane do góry, ale to w weekend majowy jak pojadę w góry.
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wagowo lżejsza o połowę, a bardzo fajna - tzn, sa tak naprawde dwa produkty - jeden to typowa kamizelka z małą ładownością, drugie to taki nowoczesny plecak co jeden go nazwie kamizelką inny plecakiem. w każdym razie ja z tym plecakiem - pojemność 6L - przebiegłem CCC i zmieściło mi się do niego całe wyposażenie obowiązkowe UTMB. fukcjonalnie, fajnie, tylko warto dobrać odpowiednie bidony - u mnie fantastycznie dały radę płaskie bidony Inov8. polecam zdecydowanie, to jest naprawdę świetny sprzęt za jak się okazuje bardzo małą kasę.
No ja zaryzykowałem i jedzie do mnie ten Vestpack właśnie (choć biorąc pod uwagę, że z MH mam chyba 4 kurtki, co to za ryzyko). w Grivelu nie pasuje mi jednak mała ładowność tej górnej komory, ciężko idzie tam np. pakować ciuchy. BTW - lżejsza o połowę od czarnego Grivela, bo żółty ponoć dużo mniej waży ;).

Softflaski będą OK? Te hydrapaka są lekko spłaszczone, więc powinno być wygodnie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sprawdzę w domu :) nie jestem do końca pewny, bo te bidony świetnie wypełniają całą kieszeń i trzymają się dzięki temu mocno i bez ruchu, flaski moga mieć luzy na szerokości a za to wystawać ponad krawędź kieszeni, co może powodować bujanie - sam jestem ciekaw.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki - w sumie jak masz Salomonowe, to też możesz sprawdzić?
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:sprawdzę w domu :) nie jestem do końca pewny, bo te bidony świetnie wypełniają całą kieszeń i trzymają się dzięki temu mocno i bez ruchu, flaski moga mieć luzy na szerokości a za to wystawać ponad krawędź kieszeni, co może powodować bujanie - sam jestem ciekaw.
No i przyszedł plecak (MH Singletrack) - testowałem z bidonami Marmota i całkiem stabilnie. Faktycznie ciekawe te bidony niżej. W sumie przy pełnych bidonach w tych kieszonkach na zamek pod nimi byłem w stanie upchać jeszcze po 3 żele/batony, więc całkiem nieźle - no i zostają jeszcze 2 kieszenie na szelkach - do tej na rzep może nawet wejdzie telefon, choć moje 5.5 cala się nie mieści.. Kieszeni jest mniej niż np. w Grivelu, ale ja i tak nie byłem w stanie wszystkich wykorzystać; w Grivelu te na bidonach są bezużyteczne, w ogóle upychanie np. żeli 60 ml (np. SIS/ALE) jest w Grivelu problematyczne.
Mogli zrobić jeszcze kieszenie na jakieś drobiazgi typu rękawiczki itp. na bocznym panelu.

Tył za to bardzo fajny i dużo pojemniejszy niż Grivel - cały bok jest z elastycznej siatki i w momencie pakowania ciuchów upcha się więcej. Mocowanie Camelbaka też ciekawie przemyślane - można puścić rurkę górą lub dołem, jest wieszak na bukłak itp. Szkoda że w komplecie nie dają od razu gumy elastycznej, bo na tyle plecaka są oczka na nią. Fajnie, że jest kieszeń na klucze/dokumenty - biegając "turystycznie" w większości plecaków tego brakuje. Ogólnie wbrew "Race" w nazwie świetnie się wg mnie spisze w eksploracji - da się do niego naprawdę dużo upchać, zabrać sporo picia + wspomniana kieszeń na dokumenty.

Generalnie plecak leży bardzo fajnie - choć nie idealnie, ta Decathlonowa jednak lepiej opina ciało. Z drugiej strony nie bawiłem się jeszcze w regulację pasków - więc pewnie da się to jeszcze poprawić, a i tak mam wrażenie że jakoś lepiej się oddycha niż w Grivelu czy Kalenji. No i materiały lepsze niż Kalenji.
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak ktoś ciekawy, to raport z kamizelki MH Singletrack po Rzeźniku - polecam, zdecydowanie wygrywa z Grivelem. Miałem go spakowanego tak, żeby na każdy etap mieć 8, potem 6 żeli/batonów pod ręką + litr izotonika + woda w camelu. W środku jeszcze kurtka+folia NRC no i na początku akumulator od czołówki (+ jakieś tam leki). Miejsca było jeszcze mnóstwo, nic nie przeszkadzało, nic nie otarło, stabilność na zbiegach wzorowa. A - no i dostęp do bukłaka na bufetach dużo lepszy niż Grivel, wyciąga się go w try miga - ta boczna kieszeń w Grivelu to nieporozumienie.

W cenie jaką dałem (230 zł, trekkinn) zdecydowanie wygrywa z Grivelem (lżejszy, pakowniejszy, praktyczniejsze kieszenie, świetna ergonomia i lepsze odblaski).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardzo się cieszę :) przyjemności z użytkowania, może w takim razie teraz buty Columbia-Montrail?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mucher
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Za późno - Rzeźnika biegłem w Montrail Caldorado - to chyba też z twoich poleceń na grupie Ultrarunning na FB. W sumie jak przyszły (jeszcze w grudniu) byłem załamany lekko - noszę zwykle 47-48, zamówiłem wg rozmiarówki a tu na pudełku...45.5. No ale okazały się pasować rewelacyjnie, kopyto dużo lepiej leży mi niż np. Salomony. Na to błoto jednak trochę mało agresywny bieżnik; nie wiem co jest takim odpowiednikiem Speedcrossów tutaj -na Rzeźniku nie było tragedii, ale miesiąc temu treningowo zrobiliśmy trasę Wielkiej Prehyby; w porównaniu z singlem pod Wysoką to na Rzeźniku nie było błota :D

A - partner też miał Singletracka i też zadowolony; co ciekawe - przy jego 180 cm i normalnej budowie wziął S/M; ja mam 190 cm i M/L jest jak znalazł (generalnie L z MH pasuje mi idealnie, mam chyba 4 ich kurtki i L jest idealne na "wysoki szczupły" :D)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:)

co do butów - Montrail to jest amerykańska firma, z wielką tradycją w tamtejszych warunkach, które bardzo rzadko są błotniste, jeśli w ogóle ;)

także butów typowo na błoto nie ma, a już na pewno nie ma odpowiedników Speedcrossów (i moim zdaniem dobrze, jestem uczulony na ten but). Są modele, które maja głębszy bieżnik, który radzi sobie z błotem - jest to po pierwsze Transalps, który jest jednak uniwersalną hybrydą w Alpy, a drugi to Rogue FKT, który ma bardzo fajną przyczepność w błocie, ale z kolei nie domaga na bardzo nierównych kamulcach, bo ma mało opinającą cholewkę.

tym niemniej jednak buty Columbia Montrail bardzo, bardzo cenię - i są naprawdę świetne (wszystkie, a mam ich kilka ;) )

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ